Net als veel Antwerpenaars die de Schelde moeten kruisen, stoort van Peel zich aan onder meer de defecte liften van de voetgangerstunnel. © Patrick De Roo

Antwerps ereschepen Van Peel is slechte verbinding tussen Scheldeoevers beu: “Ik mis elk gevoel van hoogdringendheid”

Antwerpen -

Marc Van Peel (CD&V) nam met zijn afscheid als schepen ook afscheid van het publieke debat. Op dat laatste komt hij nu terug. Als inwoner van Linkeroever is hij de slechte verbinding tussen linker -en rechteroever grondig beu. De oorzaak volgens hem: “de feodale baronieën binnen de Vlaamse administratie”.

Sacha Van Wiele

In het verlengde weekend van zaterdag 30 oktober, zondag 31 oktober en maandag 1 november is er geen tramverkeer tussen Antwerpen en Linkeroever. Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) plant tussen 30 oktober tot en met 7 november wegenwerken op de N70 in Zwijndrecht. Daardoor zullen een reeks buslijnen hinder ondervinden. Ondertussen zijn de liften aan de voetgangerstunnel al maanden buiten dienst.

LEES OOK: Geen tramverkeer tussen Antwerpse linker- en rechteroever tijdens allerheiligenweekend

“Praten al die agentschappen en De Lijn wel met elkaar?”, vraagt Van Peel zich af. “Het gebrek aan afstemming is tenenkrullend.” De voormalige schepen ziet hoe het voor steeds meer mensen moeilijker wordt om de Schelde te kruisen. De hellingen naar het ponton voor de veerboot of de waterbus zijn te steil voor mensen in bijvoorbeeld een rolstoel. De dienstverlening door De Lijn is niet altijd betrouwbaar, zeker nu met de werken. Omdat de liften van de Voetgangerstunnel al maanden defect zijn, moeten mensen met de fiets de roltrappen op.

“Met een gewone fiets is dat nog te doen, met een elektrische fiets is het toch al moeilijker, zeker als je al wat ouder bent”, zegt Van Peel. “Als de roltrappen stilliggen voor werken, zoals nu elke donderdag het geval is, moeten mensen hun fiets naar boven of beneden dragen. Vrienden zijn daar al zwaar gevallen.”

Van Peel is de laatste om zijn voormalige collega’s politici te beschuldigen. Het Antwerpse stadsbestuur heeft deze problematiek al aangekaart bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). Volgens de ereschepen ligt het probleem bij de Vlaamse administratie.

“Alle politieke partijen hebben hun stem al laten horen over de slechte verbinding tussen de Scheldeoevers”, zegt Van Peel. “Ze hebben de minister van Mobiliteit er over ondervraagd. Alleen slaagt die er ook niet in om de zaak te deblokkeren. Haar voorgangers hadden trouwens evenmin succes. Het staat dus los van elke politieke kleur.”

LEES OOK: Rolstoelgebruikers en ouders met buggy geraken nog moeilijk aan overkant Schelde

Gebrek aan hoogdringendheid

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) ging wegen op onder meer het Vlaamse beleid, dat had hij zich voorgenomen. “Hij doet dat ook, maar zelfs hij krijgt hier geen beweging in”, zegt Van Peel. “De oorzaak is dat al die Vlaamse agentschappen feodale baronieën zijn. Ik mis elk gevoel van hoogdringendheid. De afbrokkelende luifel aan de fietserstunnel was al ruim een jaar bekend, er bewoog niets. Ik snap dat niet. Als de minister dan een verklaring wil van de agentschappen, dan is het antwoord standaard dat het wel ergens in de planning zit of dat er gewoon geen planning is. Ik heb die administraties nog nooit kunnen betrappen op proactief en creatief handelen.”

“De agentschappen schuiven de dossiers steeds naar elkaar door en bivakkeren op hun eigen domein. Dit is problematisch. Nergens ervaren mensen dat meer dan hier op Linkeroever en het raakt vooral zij die dagelijks de Schelde moeten kruisen.”

LEES OOK. Slechte staat van toegang fietserstunnel was al meer dan jaar bekend: “Onbegrijpelijk”

Jan Jambon: “Onze administratie moet efficiënter zijn”


Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) erkent dat er problemen zijn bij de Vlaamse administratie zonder zich uit te spreken over de specifieke situatie rond de Scheldekruising.

“Het is daarom ook dat een efficiëntere overheid één van de prioriteiten is binnen ons relanceplan Vlaamse Veerkracht”, zegt Jambon. “Ook in het PFOS-dossier zijn we geconfronteerd met de verkokering van de overheidsdiensten. Dit is niet alleen op Vlaams niveau zo. Dus ja, we moeten dit aanpakken. Onze administratie moet efficiënter zijn, waarbij de verschillende onderdelen meer met elkaar moeten communiceren en informatie uitwisselen. Het is een strijd die we volgend jaar zullen aangaan.”  

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen