Direct naar artikelinhoud
Reiskaart

Heel Europa kleurt nu donkerrood op Europese coronakaart

Heel Europa kleurt nu donkerrood op Europese coronakaart
Beeld rv

Kunt u afreizen naar uw favoriete vakantieland in Europa? En hoe is het daar gesteld met de coronabesmettingen? Met de Reiskaart van De Morgen vindt u de laatste informatie en adviezen.

Wat zijn de recentste aanpassingen?

Heel Europa kleurt deze week donkerrood op de wekelijkse coronakaart van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Vorige week waren er nog vier regio’s die niet donkerrood kleurden: twee in Polen en twee in Roemenië. Die kleuren zijn ondertussen ook aangepast, waardoor heel Europa donkerrood is.

België kleurt al sinds 4 november donkerrood. Volgens de laatste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano komt ons land uit op een incidentie over de laatste veertien dagen van 5.809 besmettingen.  

Het ECDC heeft sinds deze week het opzet van de kaart aangepast. In het oude overzicht keek het centrum enkel naar het aantal besmettingen met Covid-19 en het aantal positieve coronatests van de voorbije veertien dagen. Voortaan kijkt het ECDC ook naar de vaccinatiegraad.

Wat betekenen de kleurcodes?

Code (donker)rood betekent dat er een hoog risico op besmetting is. Belgische reizigers die terugkeren uit een rode zone in de Europese Unie én een vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat hebben, moeten niet in quarantaine en moeten zich ook niet laten testen. 

Wie zo’n certificaat niet heeft, en ook geen recente negatieve PCR-test van maximum 72 uur oud, moet zich laten testen op dag 1 of 2 na aankomst in België, en in quarantaine blijven tot de uitslag bekend is. Bij een negatief resultaat eindigt de quarantaine. Bij een positieve test volgt isolatie.

In een oranje zone is een matig risico op besmetting vastgesteld, in een groene regio spreken we van een laag risico. Reizigers die terugkeren uit een oranje of groene zone, moeten niet in quarantaine zodra ze terug in België zijn.

Hieronder vindt u de recentste reisadviezen, opgedeeld per kleurcode. Zoek een regio op via de zoekbalk bovenaan om te zien welke gebieden rood, oranje of groen kleuren.

Wat moet ik doen als ik vertrek naar het buitenland? 

Lees het reisadvies over uw land van bestemming en weeg het risico af. Een precies reisadvies per land wordt verzameld op de website van Buitenlandse Zaken.

Controleer goed welke maatregelen u moet volgen en of u een negatieve test moet voorleggen in het land. Soms moet u ook verplicht in quarantaine bij aankomst.

Wat moet ik doen bij terugkeer naar België?

Iedereen die langer dan 48 uur in het buitenland verblijft, moet het Passenger Locator Form invullen. Dat is verplicht en er zal streng op gecontroleerd worden. Ook iedereen die met het vliegtuig of per boot naar België reist en iedereen die buiten de EU of buiten de Schengenzone met de bus naar België reist moet zo'n formulier invullen, ongeacht de duur van het verblijf.

Wie meer dan 48 uur in een rode zone verblijft, moet bovendien getest worden bij terugkeer naar België. Je krijgt aan de hand van het Passenger Locator Form een sms als dat nodig blijkt. Bij terugkeer uit een oranje of groene zone moeten er geen specifieke maatregelen worden gevolgd.

Wie minder dan 48 uur in het buitenland verblijft, moet het PLF-formulier niet invullen. Ook quarantaine en testen zijn in dit geval niet nodig.