Kobe Ilsen. ©  Kris Van Exel

Ook Kobe Ilsen getroffen door PFOS-vervuiling: “Ik zit dus boordevol, een schande is het”

“Succes aan alle Zwijndrechtenaren die vandaag naar de rechtbank stappen.” Dat zegt Kobe Ilse in een Instagrampost. De 39-jarige presentator woonde 25 jaar in Zwijndrecht en zit dus naar eigen zeggen “boordevol PFOS”. “Een schande is het”, zegt hij.

dvd

LEES OOK: Zes op de tien omwonenden van 3M-fabriek moeten “blootstelling aan PFOS onmiddellijk stoppen”, en dan nog kunnen ze ziek worden

Bij zes op de tien omwonenden van de 3M-fabriek in Zwijndrecht zijn de hoeveelheden PFOS zó hoog dat ze de “blootstelling onmiddellijk moeten stoppen”. Dat blijkt uit de resultaten van een bloedonderzoek dat het Agentschap Zorg en Gezondheid uitvoerde bij 796 personen die binnen een straal van 3 kilometer rond de 3M-site in Zwijndrecht wonen.

Onder hen is ook presentator Kobe Ilsen. “Ik ben geboren en getogen in Zwijndrecht. 25 jaar gewoond”, schrijft hij. “Zit dus boordevol PFOS.”

Ook een groot deel van zijn familie heeft de stof in het bloed: “Wat blijkt… M’n moeder, broer, adoptievader, schoonzus ook. Maar vooral… M’n petekind, m’n neefjes en nichtje, kinderen tussen 7 en 16 jaar oud. Vergiftigd!”, schrijft Ilsen.

LEES OOK: Gemeente Zwijndrecht stelt 3M in gebreke en vraagt Vlaamse steun na opzienbarend PFOS-onderzoek: “Genoeg is genoeg”

Intussen is ook bekend dat het gemeentebestuur van Zwijndrecht 3M in gebreke stelt. Elke inwoner die schade ondervindt van de problematiek, kan zich aansluiten. Burgers kunnen zich daarnaast ook aansluiten bij een klacht met burgerlijke partijstelling die de gemeente Zwijndrecht heeft ingediend in het kader van het lopende gerechtelijk onderzoek naar de vervuiling. Met de Instagrampost spreekt Kobe Ilsen zijn steun uit aan zij die dat hebben gedaan of van plan zijn.

 ©  rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER