Dokter Bert Leysen in de nieuwe praktijk die op 2 november opent. ©  Walter Saenen

Jonge huisarts vestigt zich in bekende notariswoning: “Nog collega’s welkom voor nieuwe groepspraktijk”

Broechem -

In de vroegere witte notariswoning van notaris René van Kerkhoven aan de Van Den Nestlaan 13 in Broechem opent op 2 november dokter Bert Leysen (34) een huisartsenpraktijk. Het is de bedoeling om dit te laten uitgroeien tot een groepspraktijk van twee tot drie jonge artsen die elkaar kunnen ondersteunen.

Kristin Matthyssen

Voor de buurt is het goed nieuws, want enkele jaren geleden was er nog een aanvraag voor de bouw van appartementen waar de statige witte voormalige notariswoning staat. Daar kwam toen veel tegenkanting op van omwonenden, die niet wilden dat de villa gesloopt zou worden voor alweer nieuwe appartementen. Nu verhuist opnieuw iemand met een vrij beroep naar het pand. Vanaf 2 november opent huisarts Bert Leysen er zijn huisartsenpraktijk. En dat is nog een tweede keer goed nieuws, want net zoals in veel gemeenten in de Antwerpse rand dreigt er een tekort aan huisartsen.

“In Oelegem valt het nog mee, maar in Ranst, Broechem en Emblem kan het de komende jaren problematisch gaan worden”, bevestigt dokter Leysen. “Mijn jongste collega in die drie dorpen is 57 jaar, de rest is allemaal wat ouder. In Oelegem zijn er wel nog jonge artsen.”

Zorgnest

Dokter Leysen is al aan de slag in Broechem, maar de verhuis naar de bekende witte woning aan de Van Den Nestlaan vormt nu de start van zijn eigen praktijk Zorgnest, een knipoog naar de Van Den Nestlaan. Hij heeft zelf drie jonge kinderen. “Ik begin nu voorlopig alleen, maar het is de bedoeling zo snel mogelijk nog een collega aan te trekken om hier samen een groepspraktijk te starten. De ruimte is aanwezig om comfortabel in voldoende grote kabinetten te kunnen samenwerken. Idealiter zou ik er zelfs liefst een derde collega bij hebben op termijn. Jonge huisdokters zijn op zoek naar een goede balans tussen gezin en werk. Bovendien zien we dat ook veel pas afgestudeerde huisartsen zich in de stad of directe stadsrand vestigen. Artsen die interesse hebben mogen mij altijd contacteren om de praktijk te komen versterken.”

Dokter Bert Leysen. ©  Walter Saenen

Bij veel huisartsen in de streek is er momenteel een patiëntenstop omdat ze het werk niet meer aankunnen, zeker in deze coronatijden. “Ik voer alleen een patiëntenstop in voor patiënten van buiten Groot-Ranst, omdat ik mij wil focussen op de mensen uit de eigen gemeente en er dan ook bij huisbezoeken geen te grote afstanden moeten worden afgelegd”, zegt dokter Bert Leysen. “Toen ik begon was er net een huisarts in Wommelgem gestopt waardoor ik ook al 200 patiënten uit Wommelgem heb. Dat is genoeg. Nieuwe patiënten uit eigen gemeente neem ik wel nog aan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER