© atv

Omwonenden in straal van 5 kilometer rond 3M kunnen hun bloed laten analyseren

Alle omwonenden in een straal van 5 kilometer rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht zullen hun bloed kunnen laten testen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist, meldt minister van Volksgezondheid Wouter Beke.

Bron: BELGA

Een eerste bloedonderzoek, in een straal van 3 kilometer rond de fabriek, wees afgelopen week uit dat slechts een op de tien van de onderzochten een gehalte PFOS in het bloed had waarbij geen gezondheidseffecten worden verwacht.

De regering heeft daarom beslist om alle omwonenden in een straal van 5 kilometer de kans te geven om hun bloed te laten analyseren.

LEES OOK. Sofie en Stefanie gingen in buurt 3M-fabriek wonen en kregen toch blanco bodemattest: “Verhuizen? Wie gaat ons huis nog kopen?”

“Het persoonlijke resultaat kan de omwonenden ook motiveren om goed de no-regret maatregelen op te volgen en een gezonde leefstijl aan te nemen ter preventie van hart- en vaatziekten, diabetes en kanker”, zegt Beke in een mededeling. “Het ontstaan van deze aandoeningen kan te wijten zijn aan verschillende oorzaken, waarvoor PFAS een extra risicofactor is. Individueel zal een arts op basis van een bloedresultaat niet kunnen voorspellen welke nadelige gevolgen er eventueel zijn of zullen komen.”

Het onderzoek zal verschillende maanden duren en gefaseerd worden uitgevoerd. De regering wil de kosten verhalen op 3M.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER