De beste préparé van het land koop je in Boechout: “Een geheim recept? Helemaal niet”
BOECHOUTVolgens sterrenchef Peter Goossens en de rest van de jury van slagerswedstrijd De Kristallen Kroon wordt de beste préparé van het land in Boechout gemaakt. Na de beste chipolata en de beste hespenworst wint beenhouwer Ben Somers nu ook de prijs voor de beste américain préparé. “Ik maak deze préparé al 35 jaar op dezelfde manier.”
De Kristallen Kroon is een jaarlijkse vakjury waar alle beenhouwers die deel uitmaken van het kwaliteitsmerk Keurslager elk jaar aan kunnen deelnemen. Elke editie wordt een ander afgewerkt product in the picture gezet, van vidée tot kalfsfricassée. Ben Somers (44) van zijn gelijknamige Keurslagerij in de Heuvelstraat won in 2014 al met de lekkerste chipolata en vier jaar later ging hij met De Kristallen Kroon voor hespenworst naar huis. Donderdagavond flikte hij het weer in hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge, met de lekkerse préparé.
Peter Goossens
“Een goede combinatie van kruiden, een mooie textuur, een pittige smaak”, beschrijft juryvoorzitter en sterrenchef Peter Goossens de préparé van Ben. “De smaken moeten steeds centraal blijven staan, en als beenhouwer moet je steeds blijven proeven, wat hier duidelijk gebeurd is”, benadrukt de patron van Hof van Cleve.
“Als de beste chef-kok van het land zo’n lovende woorden uitspreekt over jouw product, doet dat deugd ja. Ik ben zeker trots op deze prestatie”, zegt slager Ben. “Een hele eer. Met préparé en voordien chipolata heb ik nu al Kristallen Kronen voor twee echte topproducten. Met de prijs voor hespenworst ben ik uiteraard ook zeer tevreden. Maar préparé en chipolata? Dat is nu toch wel echt het vlees waarvoor mensen speciaal naar de beenhouwer gaan.”
“In 2014 was het dan ook een stormloop op chipolata nadat ik de prijs gewonnen had, ze kwamen zelfs van Nederland. Of nu hetzelfde gaat gebeuren met onze préparé? Misschien na het verschijnen van dit artikel”, knipoogt Ben al zwanzend.
(lees verder onder de foto)
Klassiek recept
Het geheim van Ben zijn préparé? “Er is helemaal geen geheim, ik hanteer een vast recept. Al 35 jaar lang. Eerst het rundsvlees twee maal doodraaien en dan ‘prepareren’ met kruidenmayonaise. Daar zit paprika in, ajuin, chili, oregano, een beetje komijn. Een klassieker recept bestaat er niet. De kunst zit ‘m dus in de bereiding. Je mag enkel met de verste producten werken, met de juiste dosering en - heel belangrijk - bereiden bij de juiste temperatuur.”
Ben nam de beenhouwerij in de Heuvelstraat twaalf jaar geleden over. “Nadat ik was afgestudeerd als slager, heb ik hier de stiel geleerd van mijn leermeester Denis Vanoystaeyen, die jammer genoeg veel te vroeg overleden is. Ik heb dan de kans om de slagerij over te nemen, met beide handen gegrepen.”
Uitstervend ras
Volgens Ben is beenhouwer een uitstervend ras. “Ik ben zelf in 1998 afgestudeerd als slager, we zaten toen met zes in de klas, en ik kan je vertellen, het zijn er doorheen de jaren niet meer op geworden. Dat is jammer, want het is een mooie stiel die nog eens goed opbrengt ook. Je moet het natuurlijk wel graag doen, en je stopt er enorm veel tijd in, maar je krijgt enorme appreciatie van je klanten. Dat doet enorm deugd.”
“Of er opvolging is? Onze kinderen zijn elf en dertien jaar nu, dus dat is nog wat vroeg om te zeggen. Maar er is zeker interesse om de zaak over te nemen. Klinkt als goed nieuws, maar rustig afwachten, ze moeten nog beginnen puberen”, lacht Ben.
De top drie van beste préparé van het land werd vervolledigd door Keurslager Abel uit Ledeberg en Keurslager De Castro uit Sint-Niklaas.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hove Beweegt lanceert eerste vijf kandidaten voor gemeenteraadsverkiezingen
Hove -
Het Weer
Volop bewolking in Boechout in de avond
Het blijft vanavond bewolkt maar zo goed als droog in Boechout. Vannacht koelt het af tot 6 °C en is de wind zwak, windkracht 2. Morgenochtend begint de dag regenachtig en loopt de temperatuur op tot ongeveer 15 °C morgenmiddag.Boechout -
Gouverneur Cathy Berx proeft eerste Vlaamse asperges van het jaar
Al sinds 1993 komen de zogenoemde ‘Grootmeesters van het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges’ de eerste witte, Vlaamse asperges uit volle grond voorstellen in het provinciehuis. Zo ook donderdagmiddag. Gouverneur Cathy Berx mag ze niet toevallig als eerste proeven, want net zoals Clara Cleymans en Sabine Hagedoren is ook zij officieel ‘ridder’ van het aspergegenootschap.Antwerpen -
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
Bij nieuwbouw is het vanzelfsprekend dat je een architect inschakelt, maar hoe zit dat bij een renovatieproject? Moet je daar ook verplicht ééntje onder de arm nemen? Of zijn er uitzonderingen? Bouwsite Livios geeft uitleg. -
PREMIUM
Folteraar knipt vingerkootjes af van Limburgse drugsdief: “Vraag je maat wat ’ie wil dat ik nog doe”
Een 37-jarige man uit Eindhoven is tot veertien jaar celstraf veroordeeld voor ontvoering, marteling en grootschalige handel in harddrugs en vuurwapens. Een Limburgse drugscrimineel viel ten prooi aan de sadistische Nederlander. De gekraakte berichten van chatdienst Sky ECC lieten niets over de folterpraktijken aan de verbeelding over. “Dan nemen we hem gelijk mee en dan beloof ik jou dat ie alles bekent.”Antwerpen -
Tom Marien maakt debuut voor volwassenen met ‘de geur van zwart’: “Zowel een graphic novel als poëziebundel”
Lier
-
PREMIUM
Educatief uitje in regio Mechelen: de vijf leukste musea voor kinderen op een rij
Lier -
PREMIUM
Wat te doen in de regio Mechelen dit weekend?: van muzikale ontdekkingsreis tot vrouwelijke kracht
Nog geen plannen voor het weekend van 27 en 28 april? Dan helpen wij je graag verder met deze vijf weekendtips met voor ieder wat wils, of je nu houdt van muziek, sport, theater of gewoon gezellig kuieren in de straten.Mechelen, Bonheiden, Heist-op-den-Berg -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
PREMIUM
RESTOTIP. Bij Antwerpasta stellen de romige sauzen niet teleur: “Royale porties, zodat iedere klant hier voldaan de deur uitgaat”
Wilrijk