Een foto van het noorderlicht, zoals het 18 jaar geleden in de Kempen werd gezien. Vandaag is er opnieuw een kleine kans om dit te zien. © rr 

Vanavond unieke kans om noorderlicht te zien in België: “Mogelijk roodachtig schijnsel”

Voor het eerst in bijna 20 jaar bestaat er een kans om het noorderlicht te zien in ons land. Dat komt door een krachtige explosie op de zon die een plasmawolk onze richting uitstuurt. Hoe groot de kans juist is dat we daardoor getuige zullen zijn van het kleurrijke natuurfenomeen? “Er is een grote spelbreker.”

evdg

Het noorderlicht, of poollicht, is voor velen een ‘must see’. Het natuurfenomeen ontstaat wanneer elektrisch geladen deeltjes van de zonnewind door het aardmagnetisch veld in de buurt van de noord- en zuidpool worden afgebogen. De deeltjes dringen vervolgens met hoge snelheid de atmosfeer nabij de polen binnen en botsen op verschillende gassen, in het bijzonder zuurstof- en stikstofmoleculen. Daarbij ontstaat het veelkleurige licht dat als het noorderlicht of poollicht bekendstaat.

Het is moeilijk te geloven dat we er geen retourtje Lapland voor nodig hebben, en toch bestaat er een kans dat we dat prachtige licht vandaag kunnen zien. “Al zal het er wel niet uitzien zoals op de foto’s die we allemaal kennen”, zegt Koen Geukens van Volkssterrenwacht Urania.

Geen groen licht

Een explosie op de zon ligt aan de basis van het noorderlicht. “Er is een zeer krachtige uitbarsting van zonnewind geweest, en dat aan onze kant van de zon”, aldus Geukens. “Daardoor is een plasmawolk ontstaan die onze richting uitkomt. Zo’n explosie gebeurt wel vaker, maar door de grote hoeveelheid deeltjes is er een verhoogde kans op zichtbaarheid over de hele noordelijke breedtegraad.”

Al moeten nog een aantal andere omstandigheden meezitten. “Zo moet de hemel heel donker zijn. Een plaats met zo weinig mogelijk straatverlichting dus, maar dat is moeilijk in ons land”, klinkt het. “Ook is er nog een grote spelbreker: het weer. Als de hemel niet helder is, wordt het moeilijk iets te zien. De kans is dus klein.” Wie de ogen straks toch wil openhouden, gaat best niet op zoek naar het bekende groene licht. “Dan zal het eerder een roodachtig schijnsel zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER