Vlaamse regering schept duidelijkheid over coronapas in bioscopen en pretparken

Bioscopen en pretparken in Vlaanderen mogen bezoekers om een Covid Safe Ticket vragen aan de ingang, maar dan moeten ze zich ook houden aan alle andere regels die gelden voor massa-evenementen. Dat zegt de Vlaamse regering. In Brussel en Wallonië is het Covid Safe Ticket overal verplicht vanaf 50 bezoekers, in Vlaanderen werd het gebruik van de coronapas enkel uitgebreid naar bepaalde sectoren, waaronder de horeca en de zorg. Bioscopen en pretparken werden in het Vlaamse decreet niet opgenomen, maar ook zij mogen dus een coronapas vragen.

Na het laatste Overlegcomité op 26 oktober, beslisten de Brusselse en Waalse regering om het Covid Safe Ticket overal te verplichten vanaf 50 bezoekers. In Vlaanderen was dat niet het geval, daar is de coronapas eigenlijk enkel verplicht of toegelaten in de horeca, fitness, zorg en voor dancings en evenementen. Bioscopen en pretparken werden in het decreet dus niet mee opgenomen.

De Federatie van Cinema’s van België liet na het Overlegcomité weten dat zij ook in Vlaanderen het Covid Safe Ticket zouden invoeren "voor de veiligheid van het publiek en het personeel in de bioscopen". Een beslissing die zij in principe niet mochten nemen. Dat zei ook Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) vorige week in "Villa politica".

"De beslissing is duidelijk, er is gestemd over de sectoren waarin de coronapas kan gebruikt worden", zegt Vlaams parlementslid Lorin Parys in "Villa politica":

Videospeler inladen...

Heel duidelijk was het decreet blijkbaar toch niet want ook de meeste Vlaamse bioscopen voerden vandaag de coronapas in. VRT NWS ging te rade bij de Vlaamse regering om te weten hoe de vork nu precies aan de steel zit.

Covid Safe Ticket verplicht:

  • in de horeca binnen. Je hebt de pas niet nodig op het terras (daar hoef je ook geen mondmasker te dragen) en ook niet wanneer je kort naar binnen gaat (bv. om naar het toilet te gaan), maar dan moet je wel een mondmasker dragen.
  • in fitnesscentra
  • in discotheken 
  • bij evenementen vanaf 3.000 aanwezigen binnen en 5.000 buiten

Covid Safe Ticket toegelaten:

  • in ziekenhuizen, woonzorgcentra, revalidatiecentra, voorzieningen voor personen met een handicap 
  • bij evenementen vanaf 200 aanwezigen binnen en 400 buiten.
    (Indien het Covid Safe Ticket niet gebruikt wordt, gelden mondmaskerplicht en afstandsregels.)
  • organisatoren van een publiek evenement met een kleiner publiek kunnen ook beslissen het Covid Safe Ticket te gebruiken, de bezoekers moeten dit vooraf weten.
  • gemeenten kunnen lokaal de regels voor evenementen strenger maken

Wat met bioscopen en pretparken?

In deze basisprincipes is dus geen sprake van bioscopen en pretparken en dus mogen zij in principe het Covid Safe Ticket niet gebruiken. Het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon laat echter weten dat ook uitbaters van bioscopen en pretparken toegelaten worden om een coronapas te vragen. 

Ze moeten dat dan wel op voorhand laten weten aan bezoekers en het ook duidelijk afficheren. In zo'n geval worden zij beschouwd als een evenement en moeten zij ook aan alle andere regels voldoen die gelden voor massa-evenementen. 

Drank- en eetgelegenheden in pretparken moeten zich daarnaast ook houden aan de horecaregels.

Vandaag was de eerste dag dat de coronapas gebruikt werd in de bioscopen. Na het scannen van het Covid Safe Ticket mag het mondmasker in principe af. Bezoekers reageerden positief, maar kritisch:

Videospeler inladen...

Meest gelezen