Direct naar artikelinhoud
NieuwsEconomie

Cryptomunt rond ‘Squid Game’ crasht na monsterstijging: wat is er aan de hand?

Cryptomunt rond ‘Squid Game’ crasht na monsterstijging: wat is er aan de hand?
Beeld Getty Images

De cryptomunt die gelanceerd werd rond de populaire Zuid-Koreaanse Netflix-serie Squid Game daalde zondag al met 100 procent in waarde. Wat is er precies gebeurd?

In minder dan twee weken steeg de cryptomunt SQUID met 310.000 procent in waarde en afgelopen vrijdag had de munt een totale beurswaarde van 150 miljoen euro. Maar zondag zouden de anonieme initiatiefnemers van de Squid Game-cryptomunt aan de haal gegaan zijn met ruim 2 miljoen dollar, omgerekend 1,7 miljoen euro.

De cryptomunt dook voor het eerst op op 20 oktober. Volgens de website van SQUID kan de munt worden gebruikt om een toegangsticket te kopen voor een online versie van de kinderspelletjes die in de serie Squid Game te zien zijn. Deelnemen was echter niet goedkoop. Voor het finalespel moest je 15.000 SQUID-munten betalen die elk 1,90 euro kosten. Een ‘toegangsticket’ kostte daardoor al snel 28.700 euro.

Oplichterij

Volgens kenners was al langer duidelijk dat het om oplichterij ging. Zo waren er na de lancering al verschillende rode vlaggen, waaronder tal van grammaticale fouten op de website van SQUID. Op sommige websites verschenen ook klachten van gebruikers die hun munten niet konden doorverkopen.

Voorts kan SQUID niet worden aangekocht op reguliere cryptoplatforms zoals Coinbase en Binance. In plaats daarvan moet de cryptomunt worden aangeschaft via een service genaamd Pancake Swap.

Daarnaast zijn de voorbije weken steeds meer ‘Squid Game’-gerelateerde wanpraktijken gemeld waarin cybercriminelen fans van de Koreaanse serie proberen op te lichten. Daarom kijk je best uit voordat je investeert in de cryptomunt.