Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdCoronatests

Heeft u symptomen van het coronavirus? Dit zijn de regels over een test, en zo ontlast u de huisartsen

Heeft u symptomen van het coronavirus? Dit zijn de regels over een test, en zo ontlast u de huisartsen
Beeld Tim Dirven

Nu de coronacijfers blijven stijgen, neemt ook de druk op de huisartsen toe. Heeft u symptomen van Covid-19, dan hoeft u niet onmiddellijk naar de huisarts te rennen. Sinds kort kan u een onlinetool raadplegen, die u vertelt of en waar u zich moet laten testen. Dit is hoe het werkt.

Wat doet u bij symptomen van corona?

Heeft u een van de volgende symptomen?

• Hoest
• Ademhalingsmoeilijkheden
• Koorts
• Pijnklachten
• Moeheid
• Smaakverlies en/of verlies van de reukzin
• Diarree

 Blijf dan thuis. Omdat de huisartsen ernstig overbevraagd zijn, wordt er gevraagd uw huisarts niet te contacteren. Vul de zelfevaluatietool in van mijngezondheid.be. Ook bij milde symptomen zoals een loopneus of keelpijn, wordt aangeraden de tool in te vullen. 

Aan de hand van een aantal vragen krijgt u gericht advies. “Ofwel zal je het advies krijgen om je te laten testen, ofwel krijg je te horen dat er geen onmiddellijk risico lijkt te zijn op Covid-19”, aldus Karine Moykens van de Covid-taskforce. “Als we aanraden een PCR-test te laten afnemen, vind je automatisch de link naar de onlinetool waar je een gratis testcode kan krijgen.” 

De vragenlijst invullen gebeurt anoniem. Enkel wanneer u een gratis test wilt aanvragen, moet u uw persoonlijke gegevens doorgeven. Opgelet: u kan slechts een keer om de elf dagen een gratis testcode aanvragen via de onlinetool, dit om misbruik te voorkomen. 

De Covid-taskforce hoopt de huisartsen met deze onlinetool te ontlasten. “Maar voelt u zich echt ziek of bent u een risicopatiënt, contacteer dan uw huisarts.”

Lees ook:

U test positief op het coronavirus, of u had een hoogrisicocontact: wat nu? Dit zijn de regels

Griep, verkoudheid of het coronavirus? Dit is het verschil in symptomen

Mondmaskers vanaf negen jaar, een goed idee? ‘De deltavariant heeft alles veranderd

Waar kan ik terecht met mijn gratis testcode?

 Met uw testcode kan u een afspraak maken voor een PCR-test in een testcentrum. Hier vindt u een kaart met alle testcentra in België. Een afspraak maken bij zo’n testcentrum kan via deze link.

U kan er ook voor kiezen een antigeentest te laten uitvoeren door een apotheker. Dan heeft u na een kwartier het resultaat al. Op de kaart hieronder vindt u alle apotheken die zo’n antigeentest aanbieden. U contacteert de apotheek best wel op voorhand voor een afspraak. 

Ziet u de kaart niet? Klik dan op deze link.

Wat dan met mijn ziektebriefje?

Indien u werkonbekwaam bent, heeft u een ziekteattest nodig voor uw werkgever. Daarvoor moet u voorlopig alsnog contact opnemen met uw huisarts.