Verplicht de elektrische wagen in: hoe financier je zo’n aankoop?

Als het van Lydia Peters (Open VLD), Vlaams minister van Mobiliteit, afhangt, kunnen we vanaf 2027 enkel nog nieuwe elektrische wagens kopen. Maar zo’n duurzaam voertuig is niet bepaald goedkoop. Gelukkig krijg je bij het merendeel van de banken gunstige voorwaarden als je de aankoop van een elektrische wagen wilt financieren.

Waarom is dit belangrijk?

Volgens een plan dat Peters heeft voorgelegd aan de Vlaamse regering zal het vanaf 2027 niet langer mogelijk zijn om nieuwe vervuilende voertuigen te kopen, zoals benzine- en dieselwagens. Bedoeling is dat in 2030 een verbod volgt op de tweedehandsverkoop van benzine- en dieselwagens.

De Vlaamse regeringspartijen zijn nog volop aan het onderhandelen over een Vlaams klimaatakkoord. Bedoeling is dat Vlaams coördinerend klimaatminister Zuhal Demir vrijdag of de dagen nadien naar de klimaattop in Glasgow kan trekken met een akkoord op zak. Dinsdag kwamen er alvast enkele voorstellen naar buiten. Één daarvan was een verbod op de verkoop van nieuwe vervuilende wagens vanaf 2027. Dat verbod zou in 2030 uitgebreid worden naar de tweedehandsmarkt. Verschillende analisten vragen zich weliswaar af hoe realistisch die doelstellingen zijn.

Hoge kostprijs

Hoe dan ook liet die aankondiging veel wageneigenaars niet onberoerd. Een elektrische wagen is momenteel veel duurder dan een gewone benzine- of dieselwagen. “Reken voor het modeljaar 2021 op een prijsverschil van minstens 5.000 euro”, liet Jochen De Smet, de voorzitter van EV Belgium, woensdag weten in een interview met De Tijd.

Hij merkte daarbij wel op dat de batterijen groter en beter worden, waardoor de wagens lichter worden en een betere autonomie hebben. Voorts zijn verschillende experts ervan overtuigd dat elektrische wagens de komende jaren veel goedkoper zullen worden.

Ondanks de verwachte prijsdalingen beschikt niet iedereen over voldoende kapitaal om zo’n duurzame wagen te kopen. Gelukkig kan je bij heel wat banken een speciale lening afsluiten voor de aankoop van een groene auto. De rente op zo’n lening ligt doorgaans fors lager dan die op een krediet voor een gewone wagen.

Goedkopere kredieten

Afhankelijk van de looptijd en het leenbedrag betaal je voor een gewone autolening bij veel banken tussen 1,2 en 2 procent. Voor een groene autolening varieert de rente tussen 0,82 en 1,8 procent.

Maar hoeveel kan je besparen door voor een groene autolening te kiezen? Om dat te berekenen, keken we naar de goedkoopste gewone autolening en de goedkoopste groene autolening op de Belgische markt. We gingen uit van een leenbedrag van 20.000 euro en een looptijd van 60 maanden. De goedkoopste gewone autolening vinden we momenteel bij VDK Bank. Daar betaal je een rente van 1,2 procent, gebaseerd op de bovenstaande voorwaarden. Crelan heeft dan weer de goedkoopste groene autolening van het land.

Bij de gewone autolening van VDK Bank heb je na vijf jaar 612,4 euro aan interesten betaald aan de bank. Bij Crelan heb je op het einde van de rit 418 euro aan interesten betaald. Dat is een besparing van 194,4 euro. Het verschil kan natuurlijk variëren afhankelijk van het leenbedrag en de looptijd.

Fiscale korting en extraatjes van de verzekeraar

Daarenboven geniet je van een fiscale korting als je een groene wagen koopt in Vlaanderen. Zo betaal je geen belasting op inverkeerstelling (BIV) en geen jaarlijkse verkeersbelasting voor je (volledig) elektrische wagen.

Ook bij de verzekeraars kan je doorgaans gunstige voorwaarden afdwingen als je met een elektrische wagen rijdt. Zo krijg je meestal een zogenaamde ecokorting op de premie die je betaalt voor de BA-verzekering. Die korting geldt soms ook voor de omniumverzekeringen. (mah)

Meer