Direct naar artikelinhoud
Opnieuw relevantInterview

Wie is ‘Slimste mens’-kandidaat Acid? ‘Dat mijn papa samenleefde met een man, was voor mij de normaalste zaak van de wereld’

Acid: ‘Mijn mama zegt vaak dat ik me nu als een ­volwassene moet gedragen, maar dat doe ik toch liever niet.’Beeld © Stefaan Temmerman

Acid (of: Nathan Vandergunst) is nu al een van de meest opvallende deelnemers aan De slimste mens ter wereld. Vorig jaar kwam de youtuber langs om onze vragen van Proust te beantwoorden. Dat interview kunt u hier herlezen.


**

Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Zesentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: de Vlaamse youtuber Acid (21). Wie is hij in het diepst van zijn gedachten?

en

1.Hoe oud voelt u zich?

“Ik voel me 17, dat was een van de leukste jaren van mijn leven. Op die leeftijd kun je van alles doen wat niet mag, je kunt ongestraft regels ­breken, want je bent toch minderjarig. (lacht) Nu ben ik 21. Intussen heb ik veel geleerd en ben ik er mentaal op vooruitgegaan, maar ik probeer dat gevoel nog altijd vast te houden. Ik zie dat veel mensen in mijn omgeving het kind in zichzelf ­verliezen.

“Mijn mama zegt vaak dat ik me nu als een ­volwassene moet gedragen, maar dat doe ik toch liever niet. Dat is voor later. Nu probeer ik zoveel mogelijk te doen wat ik wil doen. Daarom past YouTube zo goed bij mij. Ik ben mijn eigen baas, dus als ik zin heb om een dagje niets te doen, doe ik niets. Als ik een dag wil skaten, doe ik dat ook.

BIO • een van de bekendste Vlaamse youtubers  • echte naam Nathan Vandergunst  • geboren op 29 juni 1999 in Blankenberge  • zijn YouTube-kanaal Acid bestaat sinds januari 2013  • werd in 2018 ‘op de vingers getikt’ door de Jury voor Ethische Praktijken Inzake Reclame  • rondde op 14 mei 2019 de kaap van 400.000 abonnees  • zijn hoofdkanaal is door YouTube afgesloten voor nieuwe uploads; gaat verder op zijn kanaal ACID 2  • in augustus kwam het tot een rel met zijn YouTube-concurrenten Celine & Michiel  • brak half november in bij een zoomles van VUB-filosofieprofessor Ignaas Devisch

“Het probleem is: ik kan niet goed om met orders krijgen. Daarom ben ik ook gestopt met school. Ik wist dat ik niet meer verder wou studeren en dus geen diploma nodig had. Ik had er alle moeite mee om op die bank te zitten terwijl ik liever naar huis ging om YouTube-video’s te maken. Het enige wat ik mis is discipline, dat merk ik nu wel. Uiteindelijk lukt het wel altijd, niet op tijd, maar het raakt wel klaar.” (lacht)

2.Wat is uw passie?

“Filmen. Op heel jonge leeftijd had ik al een plan: mijn eigen televisieprogramma hebben. En dat is gelukt. Je kunt zeggen dat het geen echt ­programma is, dat het gewoon slaapkamervideo’s zijn, maar ik kan wel doen wat ik wil. En ik hoef niet eerst langs een heel team te passeren.

“Mijn allereerste YouTube-filmpje maakte ik in het vijfde leerjaar, YouTube was nieuw. Ik had de ­camera van mijn opa meegenomen naar school, een filmpje gemaakt op de speelplaats en het op YouTube gezet. Al die ouders van mijn vrienden waren zo boos! Ze eisten dat ik het filmpje ­onmiddellijk van het internet haalde, maar wist ik veel hoe dat moest! (lacht) Dus heb ik gewoon het hele kanaal gedeletet. Toch ben ik ermee ­door­gegaan, zo geprikkeld was ik om te filmen.

“In het begin was het zwaar, kreeg ik heel veel haatreacties, maar nu doen ze mij niets meer. Die commentaren zijn nooit onderbouwd. ‘Homo.’ ‘Kutbelg.’ Je kunt trouwens niets verwezenlijken zonder kritiek te krijgen, dat hoort er gewoon bij.”

3.Hoe is de band met uw ouders?

“Ik heb een hele goede band met mijn beide ­ouders. Ze zijn gescheiden. Mijn papa is homo en heeft mijn mama verlaten voor een man toen ik zes jaar oud was, maar ze zijn altijd als vrienden voor mij blijven zorgen.

“Ik woon bij mijn mama, zij is sowieso een van mijn beste vrienden. Ik hou heel erg veel van haar. Eigenlijk zou ik een heel artikel nodig hebben om over haar te praten. (lacht)

“Dat mijn papa samenleefde met een man, was voor mij de normaalste zaak van de wereld. Zijn vriend heb ik ook altijd als een papa gezien, hij heeft heel goed voor mij gezorgd. Ik heb nooit problemen gehad met mensen die anders geaard zijn. Pas toen ik ouder werd, toen we in de les ­zedenleer les kregen over homoseksualiteit en ik gemengde reacties uit de klas kreeg, schrok ik ­ervan dat sommigen daar anders over dachten.

“Ik begon me zelfs een beetje te schamen, ook omdat mensen zeiden dat het in mijn bloed zat en dat ik dus ook homo zou zijn. Nu ik ouder ben, ben ik vooral blij dat ik niet zoals andere jongeren rare ideeën heb over homo’s. En dat ik veel ­geleerd heb uit de scheiding van mijn ouders. Ik heb voor mezelf leren zorgen, geleerd alleen te zijn. Ik heb veel kunnen nadenken.”

4.Hoe zou u liefde definiëren?

“Ik vind een definitie daarop plakken heel moeilijk. Wat ik altijd zeg is dat je lief ook gewoon je beste vriend moet zijn. Je moet naast verliefd op elkaar zijn en een seksuele relatie hebben, ook plezier met elkaar hebben zoals twee goede vrienden dat kunnen. Daarom hou ik zo van Anna-Livia, omdat ze ook zo grappig is.

“Ik ben al heel mijn leven verliefd op haar. Toen ik nog niets was op internet, was zij op Facebook ­al redelijk populair. Ik dacht altijd: shit, dat is het mooiste meisje ooit. Op een dag, je kunt dit verfilmen, zaten we in dezelfde treinwagon. Ik wou op haar afstappen, maar ik durfde niet, het lukte niet. Pas toen we uit de trein stapten, zijn we toch aan de praat geraakt en... happily ever after.”

5.Wat vindt u een kenmerkende eigenschap van uzelf?

“Als ik iets wil, zal ik er echt alles voor doen. Toen ik in 2014 het gevoel kreeg dat mijn YouTube-channel een beetje begon te groeien – niet met drie abonnees per week, maar ineens met honderd – heb ik een hele zomer bij mijn papa in de horeca gewerkt. Ik had uitgerekend hoeveel ik ging verdienen en had op een kalender de data aangeduid waarop ik een camera en een ­microfoon kon kopen. Ik werkte vijf dagen op ­zeven, in mijn vrije tijd maakte ik filmpjes.

'Ik ben al heel mijn leven verliefd op Anna-Livia. Toen ik nog niets was op internet, was zij op Facebook ­al redelijk populair. Ik dacht altijd: shit, dat is het mooiste meisje ooit.'Beeld © Stefaan Temmerman

“Het was de zomer dat ik vijftien werd. Normaal gezien is dat de zomer dat je met vrienden naar feestjes gaat en voor het eerst in aanraking komt met alcohol. Zo’n zomer heb ik niet gehad. Het jaar nadien ook niet. Ik voelde iets. Ik voelde dat ik moest doorzetten. En het is gelukt.”

6.Is het leven voor u een cadeau?

“Jazeker. Ik ben heel gelukkig. Ik heb een heel warme thuis en warme mensen om me heen. ­Iedereen steunt me in wat ik doe. Ik ben heel blij dat ik leef. Ik heb natuurlijk ook weleens off-days, maar dan ga ik skateboarden en probeer ik mijn gedachten te verzetten. Er is ook niets mis mee om eens een dag in bed te liggen. Ik huil soms ook onder de douche. (lacht) Maar als ik me goed voel, probeer ik zo vrolijk mogelijk te zijn.”

7.Wanneer hebt u het laatst gehuild?

“Vorig jaar toen ik samen met mijn vader op reis was in Tenerife. We hadden wat gedronken en zijn op een bepaald moment gaan ruziemaken over iets doms. Alles wat ik de afgelopen jaren had ­opgekropt heb ik er toen in één ruk uitgegooid. Terwijl ik aan het roepen was, ben ik gaan huilen. Alles eruit, het stroomde gewoon. Ik denk dat dat de laatste keer was dat ik zo hard en intens ­gehuild heb, dat mijn ogen pijn deden. Dat er geen traan meer in mijn lichaam zat.

“Ik lieg niet als ik zeg dat ik soms een close band met mijn papa gemist heb. Toen ik voor YouTube met school gestopt ben, steunde mijn mama me daarin, maar mijn papa niet. Hij vond dat echt niet kunnen. Telkens als hij nu iets van mij deelt, denk ik daaraan terug en dat doet pijn. Dan voel ik die wonde.

“Het is goed dat we daar toen over gepraat ­hebben, dat we niet langer deden alsof er geen vuiltje aan de lucht was.”

8.Waarover bent u anders gaan nadenken?

“Ik denk dat veel kinderen van nu zich te veel afsluiten en een beetje sociaal incapabel worden. Apps en sociale media zijn nu eenmaal gemaakt om verslavend te zijn. Veel jongeren sluiten zich af en beginnen te gamen, of zitten de hele dag op Instagram en Facebook. Dat heeft heel slechte gevolgen. Kinderen zouden meer naar buiten moeten gaan en met een bal op straat spelen.

“Ik vind het leuk om me op het internet terug te trekken, maar ik vind het ook leuk om naar buiten te gaan. Ik ben opgegroeid op de splitsing. Ik speelde op straat met mijn vriendjes en ben groot geworden zonder telefoon. Ik had er pas eentje in het tweede middelbaar. Vijftien berichtjes per dag krijgen, wow, dat was werelds. Maar ik had ook nog echt contact met mijn vrienden, we spraken nog met elkaar af.

“Ik denk dat het probleem van de kinderen van nu is dat die telefoon een deel van het leven geworden is. Ik heb ermee léren leven. Terwijl bij kinderen het leven nu gewoon begínt met een ­telefoon. Ik denk dat dit het voordeel is van jongeren van mijn generatie: we weten nog hoe het is om naar buiten te gaan en de zon te zien, we ­weten dat de lucht in de avond een roze schijn heeft.

'Veel kinderen ervaren dat niet meer, maar we kunnen nooit meer terug. Mochten ze het ­internet een dag uitzetten, dan breekt onmiddellijk Wereldoorlog III uit.'Beeld © Stefaan Temmerman

“Veel kinderen ervaren dat niet meer, maar we kunnen nooit meer terug. Mochten ze het ­internet een dag uitzetten, dan breekt onmiddellijk Wereldoorlog III uit. Mijn vriendin studeert Kunst & Archeologie aan de VUB. Ik vroeg haar eens hoe ­later de naam van deze tijd zal luiden. Onze tijd zal gewoon Het Internet heten. Kinderen zullen later op school leren dat wij leefden in Het Internet. Ik vind dat grappig, want het ís ook zo. Zelfs tijdens dit gesprek ­zitten we in het internet. Crazy.”

9.Welke kleine alledaagse ­gebeurtenis kan u blij maken?

“Wanneer mijn mama mij met versgeperst ­pompelmoessap wakker komt maken. Het ­gebeurt niet elke dag, maar de dagen dat het ­gebeurt: amazing!” (lacht)

10.Wat is uw zwakte?

“Ik ben goedgelovig. Ik zie snel het goede in ­mensen, een beetje té snel en dat is gevaarlijk. Ik heb een bepaald bereik en veel mensen azen erop om daar zelf hun voordeel uit te halen. Als mensen mij bespelen, geef ik hen vaak mijn vertrouwen. Maar bij de meeste nieuwe mensen die ik heb leren kennen is het in mineur geëindigd. Ik los dat nu op door mijn cirkel te beperken. Ik hecht me vooral aan mensen die ik al langer ken, zoals mijn vriendin. Mijn vriendenboekje is vol.” (lacht)

11.Wat is uw grootste angst?

“‘s Ochtends wakker worden en geen filmpje meer kunnen maken. Wat als het niet meer lukt om tegen de camera te praten? Het moment waarop ik de camera aanzet, is het alsof ik mijn online persona aanklik. Mijn accent verandert ­automatisch. Ik denk ook anders, heel raar. Niet dat ik schizofreen ben, of bipolair. Ik heb gewoon een soort karakter gecreëerd dat tot leven komt zodra ik een filmpje begin te maken of een interview geef. Het moment dat ik de camera afsluit en naar beneden ga, praat ik weer West-Vlaams en ben ik weer ’gewoon’. Mijn grootste angst is dus dat ik de camera aanzet en er niets gebeurt.”

12.Waar hebt u spijt van?

“Ik zou kunnen zeggen dat ik spijt heb dat ik ­gestopt ben met school – dan gaan mijn ouders heel blij zijn met dit artikel – maar dat is niet zo.

“In principe kan ik zeggen dat ik het heel jammer vind dat ik mijn allereerste YouTube-account heb gedeletet. Wat ik niet zou doen om nog eens te zien wat daar allemaal op stond!” (lacht)

13.Bent u ooit door het lint ­gegaan?

“Vroeger op KSA-kamp, wanneer mensen zeiden dat ik homo was omdat mijn papa homo was of wanneer ze hem een vieze flikker noemden. Die trigger zorgde ervoor dat ik opeens mezelf niet meer was. Door pure adrenaline dacht ik dat ik die persoon wel even in elkaar ging slaan. Terwijl ik niet goed kan vechten. Ik ben een stokje breed en won nooit.

'De laatste weken heb ik de coronaleugen al een aantal keer toegepast. Wanneer ik geen zin heb in een afspraak en zeg dat ik positief ben.'Beeld © Stefaan Temmerman

“En nog altijd, hoor. Als mensen slechte dingen zeggen over mijn papa of over homo’s in het ­algemeen, dan raakt dat mij heel diep. Dan word ik opeens gevaarlijk, zoals de kranten mij graag ­afbeelden.” (lacht)

14.Welk moment zou u graag herbeleven?

“Ik was 15 en had online een groepje Nederlandse youtubers leren kennen. We skypeten elke dag en maakten samen video’s. Het idee was om in de zomer eens een weekend af te spreken. Van mijn moeder zou ik daarvoor nooit toestemming krijgen, dus heb ik haar verteld dat ik bij een vriend ging slapen. Toen ben ik vertrokken naar Amsterdam, zonder iemand iets te zeggen. Die vijf uur durende treinrit, dat was de beste tijd van mijn leven. Elke seconde naar de klok kijken, dat was pure adrenaline.

“Het moment dat ik van die trein stapte en iedereen daar voor de allereerste keer zag staan. Gio, Ryan, Alex, Ties. Crazy! Puur ­geluk. Heel leuk om daar aan terug te denken, vooral ­omdat we toen nog helemaal niet ­bekend waren. Het gevoel dat ik wist dat ik daar niet mocht zijn, was geweldig.

“Nadien is het wel verkeerd ­uitgedraaid omdat ik geld had afgehaald op de Dam. Toen ik thuiskwam, vroeg mijn mama: ‘Amsterdam?’ Vreselijk.” (lacht)

15.Wat is uw vroegste herinnering?

“Dat mijn mama en papa hier beneden ruzie aan het maken waren. Ik wist niet wat er aan de hand was, ik was te jong om te snappen waarover het ging. Ik heb het gewoon laten gebeuren en ben Pirates of the Caribbean gaan spelen op de PlayStation. Ze zagen mij niet, het was alsof ik een spook was dat tussen hen in liep. Ik herinner me nog dat ze allebei huilden en dat ik op het eind met mijn papa ben weggegaan. Het moet wel een impact op me gehad hebben, dat ik dat nog weet.”

16.Wanneer hebt u voor het laatst gelogen?

“De laatste weken heb ik de coronaleugen al een aantal keer toegepast. Wanneer ik geen zin heb in een afspraak en zeg dat ik positief ben.” (lacht)

17.Wat is een misvatting over u?

“Dat ik een heel groot ego, een superdikke nek heb. Veel mensen die me enkel online kennen en mij dan eens in het echt ontmoeten, denken dat ik op iedereen neerkijk. Mensen hebben altijd een vooroordeel klaar. Het is heel moeilijk om nog eens een gesprek te hebben met iemand die geen idee over mij heeft, ze hebben altijd al een beeld gefabriceerd. Ik ben trots op wat ik doe, maar dat betekent niet dat ik het werk van anderen ­waardeloos vind.

“Nog een misvatting is dat ik een soort goeroe ben. Ik krijg veel mails en berichten op sociale media van mensen die met heel erge verhalen worstelen. In het begin reageerde ik op alles, maar na een tijdje had ik door dat ik dat niet moest doen. Ik ben geen psychiater. Het is niet mijn taak om privéconsultaties te houden, dat is niet ­menselijk.

“Aanvankelijk had ik daar moeite mee en lag ik in bed te denken dat ik toch moest antwoorden. Dat knaagde echt aan mij. Maar het is niet wat ik moet doen. Mijn taak is om video’s te maken en mensen aan het lachen te brengen, en zich beter te laten voelen. Ik probeer mensen zoveel mogelijk te helpen op mijn manier, maar ik ben God niet. Ik ben ook maar een mens met mijn eigen problemen.

“Ik zou niet eens overdrijven als ik zeg dat ik elke dag minstens drie van dat soort berichten krijg. Nu voel ik me weer alsof ik die mensen in de steek laat, maar ik kan daar gewoon niet op ingaan. Ik heb geen pasklare oplossingen voor mentale ­problemen. Het enige wat ik wil is ze bespreekbaar maken. Maar voor de rest: I don’t know shit about it. Dat is bij deze dan ook ook gezegd.”

18.Welke film zou u aanraden?

Point Break. De oude Point Break (uit 1991, ­geregisseerd door Kathryn Bigelow, red.) met ­Keanu Reeves en Patrick Swayze. Fuck de remake! De remake is trash, de oude film, amazing! ­Superleuke film. Ik kan hem telkens weer opnieuw bekijken en krijg er altijd een heel leuk gevoel door. Ik denk omdat het over een surfbende gaat en ik zelf skate en aan zee woon.”

19.Hebt u ooit een religieuze ervaring gehad?

“Nee, maar ik droom wel heel intens. Soms zijn mijn dromen zo raar dat het wel een beetje ­spiritueel wordt. Ik heb maandenlang een ­ droomdagboek bijgehouden omdat ik soms ­bezweet wakker werd. Ik had vaak dezelfde nachtmerries. Zo heb ik een tijdlang gedroomd dat ik mijn tanden kapotbrak.

“Ik ben dan gaan opzoeken wat dat betekende. Ik was heel ongelukkig over mijn gebit. Ik had ooit een steen in mijn gezicht gekregen, waardoor een tand was afgebroken. Bovendien stonden mijn ­tanden scheef en moest ik een beugel dragen. Ik zag er niet uit. Na de dag waarop mijn beugel weg­gehaald werd en mijn tand was gevuld, heb ik die droom nooit meer gehad. (extatisch) Die droom was gewoon weg! In die zin vind ik ­dromen iets spiritueels. Heel cool.

“Ik heb trouwens een heel speciale relatie met mijn bed. Ik hou van lange slaapjes. Of ik nu een productieve dag gehad heb of niet, ik ga altijd even graag naar bed. Soms zet ik mijn wekker om zeven uur ’s ochtends, gewoon om de opluchting te voelen dat ik niet meer naar school moet. (lacht)

'Ik zou er geen probleem mee hebben om eens een casino te overvallen in Las Vegas. Een heel plan uitwerken en dat gewoon doen.'Beeld © Stefaan Temmerman

“Volgens het Chinese feng shui is het niet goed dat mijn werkplaats ook mijn slaapkamer is, maar het is mijn favoriete plek op de hele wereld. ­Telkens als ik mijn kamer binnenkom, ben ik ­afgesloten van alles: I’m back! Als ik hier ooit wegga, wil ik die kamer met een kraan oppikken en in een ander huis zetten.”

20.Hoe voelt u zich in uw lichaam?

“Ik ben nooit gespierd geweest, maar sinds mijn vrienden zijn gaan fitnessen, ga ik mee. Nu ligt dat stil, natuurlijk, maar ik skate nog altijd. Als youtuber is het ook goed om eens uit je stoel te komen. Als ik lichamelijk gezond ben, lukt het veel beter om creatief te zijn en kan ik betere video’s maken dan wanneer ik een hele week niets doe. Ik zou aan iedereen die even geen inspiratie heeft, ­aanraden om te sporten. Daarna thuiskomen: I love it! Niets beters dan neer te zitten en gewoon te genieten nadat je gesport hebt, het beste ­gevoel wat er bestaat.”

21.Wat vindt u erotisch?

“Mijn sokken aanhouden tijdens seks. Warme voetjes, dat is alles. (hilariteit) Maakt niet uit: dunne sokken, wollen sokken. Love it.”

22.Wat is uw goorste fantasie?

“Ik zou er geen probleem mee hebben om eens een casino te overvallen in Las Vegas. Een heel plan uitwerken en dat gewoon doen, zoals ­George Clooney en Brad Pitt in Ocean’s Eleven. Count me in, I’m there.”

23.Bent u een goede vriend?

“Ik kom altijd te laat, dus denk ik niet dat ik een ­supergoede vriend ben. (lacht) Ik probeer mijn vrienden wel zoveel mogelijk te steunen in wat ze doen. Ik probeer hen waar mogelijk te helpen in hun zoektocht naar hun plan. Maar misschien leg ik onbedoeld een soort druk op hen omdat ik al gevonden heb wat ik wil doen terwijl sommige vrienden echt nog geen idee hebben. Dat kan ­verkeerd overkomen. Ik snap dat ook, maar ik doe het niet met opzet.”

24.Hoe zou u willen sterven?

“Snel, pijnloos en oud. (lacht) Niet dementerend in een rusthuis.”

25.Wat zou u wensen als laatste avondmaal?

“De tomates farcies van mijn oma. Met puree. Amazing.”

26.Wat zou u nog willen doen voor het te laat is?

“Slagen voor mijn theoretisch rijexamen. Na vier keer is dat nog altijd niet gelukt.” (lacht)