Seppe Nobels ereeg een vergulde versie van zijn eigen boek. Rechts: juryvoorzitter Nadia Zerouali, ook ex-laureaat van Het Gouden Kookboek.  ©  Janus van der Eijden

Seppe Nobels wint als eerste Belg Het Gouden Kookboek: “Deze prijs gaat me ook in Nederland onder de aandacht brengen”

In Amsterdam won Seppe Nobels donderdagavond Het Gouden Kookboek, de belangrijkste culinair-literaire prijs in het Nederlandse taalgebied. Met zijn bestseller Een Kookboek is de Antwerpse chef meteen ook de eerste Belg die de prijs wint.

Patrick Vincent

Tien jaar heeft hij aan het bekroonde boek gewerkt. De eerste foto dateert al van 2011. “Elke maand sprak ik één keer af met fotograaf Heikki Verdurme”, vertelt Seppe Nobels. “Dan kookte ik en fotografeerde hij een twaalftal gerechten. Na al die jaren hadden we ongeveer duizend gerechten verzameld. Daaruit heb ik een best of gefilterd.”

© atv

Er staan uiteindelijk 450 gerechten in Een Kookboek. “Klassiekers”, noemt hij ze, vaak populaire gerechten die iedereen kent: van tomatenroomsoep over frikadellen met krieken en vol-au-vent tot Brusselse wafels. Hij voegde er telkens zijn persoonlijke touch aan toe. Maar ook de groentekeuken die de chef populair maakte tijdens zijn decennium aan het hoofd van het bekroonde restaurant Graanmarkt 13 aan de Bourla in Antwerpen, komt ruimschoots aan bod. “Veel recepten in het boek hebben hun eigen verhaal”, zegt Nobels, een Mechelaar van geboorte. “Er staan dingen in die mijn grootmoeder al maakte, maar bijvoorbeeld ook gerechten die ik maakte voor koning Filip en koningin Mathilde en hun gasten.”

Het juryrapport voor 'Een kookboek'


"Dit eigentijdse, ‘chefwaardige’ kookboek is ondanks het hoge niveau van de gerechten erg haalbaar voor de thuiskok. Met veel aandacht voor groente is dit een zeer toekomstbestendig kookboek te noemen. Een Kookboek is zo’n kookboek dat zelden verschijnt maar dat je over 30 jaar nog veelgebruikt in iemands keuken ziet staan."

Eenvoud siert

Seppe Nobels gaf als chef van Graanmarkt 13 eerder al kookboeken uit. Die kregen wat hoogdravende titels als Vegetables that Sparkle the Conversation of Greens that Taste like Friendship. Voor zijn meest persoonlijke boek liet hij de eenvoud sieren: Een Kookboek. “Het is rechtdoorzee”, zegt de chef.

“En natuurlijk liet ik me voor de titel inspireren door Ons Kookboek van de Boerinnenbond. Dat blijft een klassieker, ook al kun je je de vraag stellen in hoeverre Ons Kookboek nog representatief is voor de huidige eetcultuur. Die is vandaag veel groener, frisser en gezonder. Dat vind je in mijn boek terug. De recepten staan dicht bij wat ik thuis kook en eet. Het is een echt gebruiksboek. Ook mensen die geen keukenprinsen zijn, zullen er hun gading in vinden.”

Seppe Nobels met Hilde Smeesters, die de teksten schreef. ©  rr

De chef is zeer verguld met de bekroning in Nederland. Het is de eerste keer dat een Belg Het Gouden Kookboek wint. Die prijs wordt jaarlijks toegekend tijdens de Nederlandse Kookboekenweek door een jury van de CPNB (de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek), zeg maar de tegenhanger van onze voormalige Boek.be.

Vreemde eend in de bijt

Ook Nobels’ vier tegenkandidaten op de shortlist kwamen allemaal van ten noorden van Essen, Hoogstraten en Ravels. Er waren boeken genomineerd over de Japanse, de Indiase en de Indonesische keukens. De vierde genomineerde was een ‘klootzakproof’ kookboek over de Rotterdamse wereldkeuken: van Surinaamse broodjes tot cacio e pepe. “Dat vond ik een leuke invalshoek”, zegt de chef. “Maar je merkt dat mijn boek de vreemde eend in de bijt is. Ik zette lokale producten en ons eigen culinaire erfgoed in de kijker en misschien heeft dat de doorslag gegeven bij de beslissing van de jury.”

Nu hij de chef is van Instroom, het restaurant dat vorig weekend ruim aan bod kwam in ons weekendmagazine Citta, geeft Nobels leiding aan koks uit alle windstreken en leert hij die wereldkeuken ook steeds beter kennen. “We verzoenen hun technieken en ingrediënten met onze lokale tradities”, zegt hij. “We denken eraan om daarmee aan de slag te gaan voor ons volgende kookboek.”

Door deze prijs en de aandacht errond komen er nog eens miljoenen potentiële kopers en klanten bij.

Seppe Nobels

 ©  Frederik Beyens

Vizier op Nederland

In Nederland is de Antwerpse kok nog niet zo bekend. Twintig jaar geleden dook hij op als chef in het tv-programma De Wereld van K3, dat ook op de TROS werd uitgezonden, maar daar wordt hij liever niet aan herinnerd. “Hopeloos was dat”, zegt hij lachend. “Ik was zelf nog een kind toen. Maar deze prijs gaat me ook in Nederland meer onder de aandacht brengen. Vrijdagochtend word ik al verwacht in Koffietijd, de populaire ochtendtalkshow op televisie. Door deze prijs en de aandacht errond komen er nog eens miljoenen potentiële kopers en klanten bij.”

LEES OOK: Chef Seppe Nobels vindt nieuwe adem in uniek restaurant

Een Kookboek, een lijvig naslagwerk van meer dan 600 bladzijden, is bij ons ondertussen al meer dan 10.000 keer over de toonbank gegaan. Uitgeverij Lannoo heeft Nobels beloofd dat ze het de komende tien jaar in de rekken wil houden, wat zeer uitzonderlijk is. “Hopelijk wordt dit ook zo’n tijdloze klassieker”, zegt Nobels, die zelf Kokbok van de Zweedse tweesterrenchef Mathias Dahlgren als zijn favoriete kookboek bestempelt en zijn medewerkers graag mee in de bloemetjes zet.

“Deze prijs zou ik nooit gewonnen hebben zonder de prachtige foto’s van Heikki Verdurme, het ontwerp van Bob Verhelst en de teksten van Hilde Smeesters. Zij vertaalde mijn soms chaotische hersenspinsels in pure, voor elke smulpaap begrijpelijke teksten.”

Een Kookboek, 450 Klassiekers van Seppe Nobels is een uitgave van Lannoo en kost 45 euro.

 ©  rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER