Natascha Rylant legt samen met medewerkers een witte roos op 3.500 lege graven. © Leo De Nijn

Uitvaartcentrum legt witte roos op 3.500 lege graven: “Er sterven nog te veel mensen in eenzaamheid”

Mechelen -

Op 3.500 lege graven op de stedelijke begraafplaats in Mechelen zijn vrijdagmiddag witte rozen gelegd. Het gaat om een symbolische actie van het uitvaartcentrum Thibaut. “We willen hiermee de aandacht vestigen op hoe belangrijk het is om elkaar te herinneren. Het valt op hoeveel graven er het hele jaar door leeg blijven”, zegt Natascha Rylant.

Leo De Nijn

Natascha Rylant en enkele medewerkers van uitvaartcentrum Thibaut kwamen naar de Mechelse begraafplaats gereden met bakken vol met witte rozen. Op elk graf waar geen bloemetje op te zien was, werd een witte roos gelegd met een korte boodschap: “Wij vergeten jou niet”.

Het voorbije anderhalf jaar hebben heel wat mensen door de coronacrisis in eenzaamheid afscheid moeten nemen van hun dierbare. “Maar ook los van corona sterven mensen vaak in eenzaamheid. Maar omdat iedereen recht heeft om herinnerd te worden leggen wij hier vandaag op 3.500 lege graven een witte roos neer. Het valt ons als uitvaartcentrum echt wel op hoeveel graven er het hele jaar door leeg blijven“, zegt Natascha.

Een van de witte rozen met boodschap. © Leo De Nijn

Warme oproep

De uitvaartondernemer hoopt dat deze symbolische geste navolging zal krijgen door de bezoekers van begraafplaatsen en dat alle lege graven binnenkort een bloemetje blijven krijgen. Dus niet alleen tijdens de periode rond Allerheiligen.

“Samen kunnen we ervoor zorgen dat we niemand vergeten. Vandaar onze warme oproep: ga zelf bloemen brengen naar het graf van een dierbare. Kijk dan even naar de graven links en rechts en leg ook daar iets, al is het maar één bloem. Haal gewoon één bloemetje uit het boeketje dat je komt leggen en leg het op het lege graf.”

Het gaat dikwijls om mensen die in eenzaamheid gestorven zijn. “Mensen die bijvoorbeeld in een woonzorgcentrum hebben verbleven en ook geen kinderen, familie of sociaal leven hebben gehad. Daarvoor brengen we vandaag deze boodschap die voor velen ook een soort van bewustwording rond eenzaamheid moet zijn. Niet alleen nu deze periode, maar het hele jaar door.”

Tot 30 eenzame uitvaarten

Uitvaartzorg Thibaut heeft al langer ervaring rondom eenzame uitvaarten. “We hebben immers een samenwerking met het stadsbestuur voor het verzorgen van eenzame uitvaarten. We werken daarvoor samen met de vzw De Lage Drempel. Dat gaat hier in Mechelen toch over een twintig tot dertig uitvaarten per jaar. Samen met vrijwilligers van De Lage Drempel zorgen we ervoor dat het geen eenzame uitvaart is”, besluit Natasha Rylant.

 © Leo De Nijn

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER