Vooral in de buurt van het Vrijbroekpark sloegen auto-inbrekers toe. © RR

Brusselse auto-inbrekers laten criminaliteit in Dijlestad met 7% stijgen

Mechelen -

De criminaliteit in Mechelen is het eerste halfjaar van 2021 met 7% toegenomen. Dat is vooral te wijten aan een golf van inbraken en diefstallen uit auto’s. In vergelijking met vorig jaar is hier sprake van een stijging met 66%. Het eerste semester werd in 101 voertuigen ingebroken. Dat blijkt uit de criminaliteitscijfers die burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+) en korpschef Yves Bogaerts dinsdagmiddag tijdens een persconferentie hebben bekendgemaakt.

Leo De Nijn

De eerste helft van dit jaar werden er in Mechelen 830 inbraken gepleegd in woningen, uit voertuigen, handtasdiefstallen, zakkenrollerij en winkeldiefstallen. Dat zijn er 51 meer (+7%) dan in 2020. Vooral het aantal auto-inbraken springt in het oog. Het eerste halfjaar is in 101 voertuigen ingebroken. Het is vijf jaar geleden dat nog zo’n piek is vastgesteld.

De hotspot ligt in Mechelen-Zuid waar vooral de buurt van de Landbouwstraat en het Vrijbroekpark het geliefkoosde terrein is geweest.

 © gva

Daders kwamen met de trein

Eén derde (28) van het totaal aantal auto-inbraken werden gepleegd in de omgeving van de straten rond het Vrijbroekpark. Dat bevestigt ook korpschef Yves Bogaerts. “De auto’s werden gedurende twee weken afgeschuimd naar losstaande portieren. Een zeer specifieke methode. Toegeven, het heeft een hele tijd geduurd vooraleer onze recherche de boeven te pakken kreeg.”

De speurders hadden even nodig om de dieven te klissen. “Dankzij camera’s van de stad, bewoners uit de buurt en van de NMBS hebben we ze uiteindelijk kunnen strikken. Het ging om twee mannen uit Brussel die illegaal in ons land verbleven. Ze kwamen met de trein vanuit Brussel naar hier afgezakt. Dat vergt een systematische opbouw van het dossier voor je die kerels op het spoor komt”, geeft de korpschef mee.

“Het aantal woninginbraken bleef status quo. Met 64 feiten blijft dit het beste cijfer sinds gestart is met de metingen in 2002. De meeste inbraken gebeuren in het centrum van Mechelen (12), in Mechelen-Zuid en op de Tervuursesteenweg (18). De dieven hebben ook de weg naar Muizen (6) en Heffen (7) gevonden. Walem en Leest bleven van inbraken gespaard. Het corona-effect heeft hier zeker gespeeld. Veel mensen zijn thuis en er is ook veel thuis gewerkt. Het risico voor inbrekers is groter dan anders”, geeft burgemeester Vandersmissen toe.

Het aantal fietsdiefstallen blijft status quo. De binnenstad is een doelwit, maar vooral de stationsbuurt met Koning Albertplein, Stationsstraat, Van Kerckhovenstraat en Leopoldstraat was het ideale werkterrein om 237 fietsen te stelen. Ook uit de wijk Arsenaal kwamen 57 meldingen van diefstallen.

Geweld neemt af

Positief is dan weer dat het aantal handtasdiefstallen zich tot 3 feiten beperkt. De gauwdieven pleegden 11 feiten. Twee fenomenen die duidelijk onder controle zijn. In 2002 werden er het eerste halfjaar nog 66 handtassen geroofd.

Bij de diefstallen met geweld (33) valt vooral het aantal afpersingsfeiten (10) op. Ook het plegen van geweld met wapens neemt af. Tien jaar geleden waren dat 19 feiten. Dit eerste halfjaar werd 8 keer een wapen gebruikt bij een diefstal of overval. De hotspots zijn de Zandpoortvest aan de Thomas More-campus en de buurt van de Hanswijkvaart, achter het station.

Nog dit: de politie stelde in 2020 tijdens het eerste halfjaar 936 processen-verbaal op in verband met overtreders van de Covid-19-maatregelen. De eerste zes maanden van 2021 kregen 603 overtreders de rekening in hun bus. Meer dan de helft van de overtreders respecteerden de avondklok niet. Een kwart droeg geen mondmasker. Ook de informaticafraude nam met 204 feiten (45%) toe.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER