Een arts aan het werk in een Gents ziekenhuis. De ziekenhuizen maken zich klaar om de vierde golf op te vangen.
Volledig scherm
PREMIUM
Een arts aan het werk in een Gents ziekenhuis. De ziekenhuizen maken zich klaar om de vierde golf op te vangen. © Wannes Nimmegeers

OVERZICHT. Gemiddeld 201 ziekenhuisopnames per dag, druk neemt toe, operaties worden uitgesteld. Lees hier de stand van zaken in jouw regio

Er worden opnieuw evenveel mensen opgenomen in onze ziekenhuizen als tijdens de voorjaarspiek in april. In de wekelijkse persbriefing van het crisiscentrum vrijdagochtend was te horen dat het gemiddeld over 201 opnames per dag gaat. De ziekenhuizen moeten geleidelijk aan opschalen naar fase 1A+, zei Margot Cloet van Zorgnet-Icuro woensdag al. Veel ziekenhuizen voegen de daad bij het woord. Onze redactie maakte een overzicht per provincie, van alle maatregelen die onze ziekenhuizen nemen, nu de coronacijfers andermaal de pan uitswingen.

  1. Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
    Jobat

    Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloos­heids­uit­ke­ring kan je dan rekenen?

    Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit.
  2. Heeft felbesproken Rwandawet impact op transmigranten aan onze kust? "Vluchtelingen hebben van niets schrik”
    PREMIUM

    Heeft felbespro­ken Rwandawet impact op transmi­gran­ten aan onze kust? "Vluchte­lin­gen hebben van niets schrik”

    “Het is dweilen met de kraan open. We zullen net versterking nodig hebben de komende maanden.” In West-Vlaanderen wordt er bijzonder lauw gereageerd op de in het Verenigd Koninkrijk goedgekeurde Rwandawet. Transmigranten zonder verblijfsrecht zullen er overgevlogen worden naar Rwanda en zo hoopt de Britse premier Sunak mensensmokkel een halt toe te roepen. Mensenrechtenorganisaties staan op hun achterste poten, maar zullen er straks ook minder transmigranten door West-Vlaanderen trekken? Wij belden rond.
    Blankenberge, Middelkerke, Nieuwpoort, De Panne, Koksijde, Bredene, Oostende, Knokke-Heist, Brugge, De Haan
  1. Zillion-acteur, die stiekem foto’s van naakte actrice maakte, krijgt geen straf: “Ik werd gek van de onbeantwoorde liefde”
    PREMIUM

    Zillion-ac­teur, die stiekem foto’s van naakte actrice maakte, krijgt geen straf: “Ik werd gek van de onbeant­woor­de liefde”

    “Als ik haar niet kon hebben, dan kon ik wel stiekem foto’s van haar maken en die bij mij houden.” Dinsdagochtend hoorde acteur Frank Vercruyssen (59) dat de rechter hem schuldig verklaarde voor voyeurisme. In de kleedkamer nam hij beelden van een Franse actrice, met wie hij wel héél goed bevriend was. Zelf vroeg Vercruyssen de rechter de kans om zijn carrière een nieuwe start te kunnen geven. En dat lijkt ze ook te doen. Want ondanks zijn veroordeling krijgt hij geen straf. “Hij heeft een gunstig strafrechtelijk verleden en nam zelf initiatief om zich te laten begeleiden.”
    Antwerpen
  2. Man gaat vrijuit voor dronken rijden omdat lichaam zélf alcohol aanmaakt: “Vanaf nu geen brood en appelen meer”
    PREMIUM
    Update

    Man gaat vrijuit voor dronken rijden omdat lichaam zélf alcohol aanmaakt: “Vanaf nu geen brood en appelen meer”

    “Mijn lichaam zet koolhydraten en suikers zelf om in alcohol, zonder dat ik effectief heb gedronken”, verraste een 40-jarige Bruggeling vorig jaar in de politierechtbank. En dat verhaal blijkt nu volgens een deskundige wel degelijk te kloppen. De man lijdt zonder het te weten aan het autobrouwerijsyndroom en werd vandaag vrijgesproken. Al zal hij er de volgende keer niet meer zo goedkoop vanaf komen: “Hij moet een speciaal dieet volgen en zich eventueel zelf onderwerpen aan alcoholtesten.” Wat dat dieet precies inhoudt, waarbij hij onder meer appels moet mijden, ontdek je hier verder.
    Brugge