Direct naar artikelinhoud

Elon Musk verkoopt Tesla-aandelen ter waarde van 5 miljard dollar in drie dagen

Elon Musk.Beeld REUTERS

Tesla-topman Elon Musk heeft in drie dagen Tesla-aandelen ter waarde van ongeveer 5 miljard dollar (ruim 4,35 miljard euro) verkocht. Dat blijkt uit documenten die Musk woensdag vrijgaf. 

Dat deed Musk nadat hij zijn volgers op Twitter afgelopen weekend vroeg of hij 10 procent van zijn aandelen in het bedrijf moest verkopen. Van de 3,5 miljoen Twittergebruikers die een stem uitbrachten, vond 57,9 procent dat Musk zijn aandelen in het merk voor elektrische auto’s van de hand moest doen; omgerekend zo'n 2,3 procent van alle aandelen in het bedrijf. 

Het aandeel Tesla verloor naar aanleiding van de Twitterpeiling van Musk 43,6 miljard euro op de beurs. Woensdag steeg het aandeel weer met 4,3 procent.

Maandag zou Musk 934.000 aandelen hebben verkocht met een waarde van 1,1 miljard dollar (960 miljoen euro), die hij gebruikte “om te voldoen aan zijn belastingverplichtingen”. De verkoop van 3,6 miljoen aandelen, met een waarde van ongeveer 4 miljard dollar (een kleine 3,5 miljard euro), vond later deze week plaats. Het is de eerste keer sinds 2016 dat Musk, de rijkste man op aarde, Tesla-aandelen verkoopt.

De miljardair kwam in 2018 al in de problemen bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC, toen hij schreef te overwegen Tesla van de beurs te halen. De toezichthouder startte een onderzoek naar mogelijke koersmanipulatie. De zaak werd uiteindelijk geschikt.