©  Robin Utrecht

Experts adviseren Nederlandse regering om “korte, beperkte” lockdown af te kondigen

De expertengroep Outbreak Management Team (OMT) adviseert de Nederlandse regering om “lockdown-achtige maatregelen” te nemen, om zo de oplopende coronacijfers te bestrijden. Dat meldt de openbare omroep NOS.

jvh
Bron: NOS

Aan een lockdown zou “vanwege de ernst van de coronasituatie” niet te vermijden zijn, als bronnen bij het OMT. Die zou naar verluidt een lockdown van zo’n twee weken adviseren. In die periode zouden evenementen geschrapt moeten worden, en zouden bioscopen en theaters gesloten moeten worden. Er zou ook geadviseerd worden om de sluitingstijden voor de horeca en het aantal toegelaten klanten aan te passen. Scholen zouden wel open kunnen blijven.

Na twee weken zou de “korte, beperkte” lockdown opgeheven kunnen worden, al zouden ook daarna andere regels gelden. Zo zouden mensen geen QR-code meer kunnen krijgen met een negatieve coronatest. Zo’n ‘2G-regel’, waarbij enkel gevaccineerden of genezen coronapatiënten nog het equivalent van het Belgische Covid Safe Ticket kunnen krijgen, werd in andere landen ook al ingevoerd.

Als de Nederlandse regering het advies over een korte lockdown niet zou opvolgen, zijn volgens het OMT “andere, langdurige maatregelen” nodig. Dan zou bijvoorbeeld de verplichte anderhalve meter afstand weer moeten terugkeren. De regering van premier Mark Rutte zit donderdagochtend samen voor overleg.

Bijna recordpiek

Dinsdag werden in Nederland 12.713 positieve coronatests geregistreerd. Sinds het begin van de coronacrisis waren er slechts twee dagen met nog meer nieuwe gevallen. Rotterdam telde het meest nieuwe besmettingen, gevolgd door Amsterdam en Den Haag. Dinsdag overleden in het land ook 25 mensen aan Covid-19.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER