Wie kan de deur naar het nucleaire nog dicht houden?

Groen en Ecolo zijn niet bereid de sluiting van de kerncentrales op te geven. “Dat is duidelijk vorige zomer afgesproken“, is te horen. Maar zo kan men wel ingaan op de vraag van MR en ook Open Vld om toch de nucleaire piste heel voorzichtig open te houden, naar de toekomst toe.

Al zit de duivel in de details. “Die kleine centrales zijn niet op één-twee-drie klaar hé, dat kost minstens tien jaar. In tussentijd hebben we toch de gascentrales nodig. En, het is niet nodig om dan nu al de wet op de kernuitstap te wijzigen. Dat kan perfect vanaf men klaar is met het studiewerk rond de centrales en effectief met de bouw wil beginnen”, is bij de ecologisten te horen. Die doos van Pandora blijft dus dicht.

De vraag is of dat zal volstaan voor de MR: het zoethoudertje van “ooit SMR-centrales in de toekomst”. Want met de weigering van Demir én de klok die tikt om in november een beslissing te nemen, ruikt men opnieuw de kans om Doel 4 en Tihange 3 nog open te houden. Daarbij zal Bouchez maximaal spelen op de ‘bevoorradingszekerheid’. “Oh maar er is een plan B en zelfs een plan C”, zo maakt men zich in Vivaldi-kringen sterk, dat men de centrale in Vilvoorde niet nodig heeft.

Wordt kernenergie “groen”?

  • Feit is dat kernenergie wereldwijd volop bezig is met een opmars, in het licht van de klimaatcrisis. Niet toevallig is de nucleaire sector prominent aanwezig op de COP26, daar waar ze in vorige klimaatconferenties niet welkom waren.
  • Op Europees niveau is een hele zware lobby-campagne bezig van de Fransen om kernenergie te laten erkennen als “groene energie“. Zelfs gascentrales zouden daarvoor in aanmerking kunnen komen, volgens bepaalde plannen. Dat is van cruciaal belang: alle ‘groene’ energie (dus ook kern- en gas-energie) kan dan gefinancierd worden met de miljarden uit de Green Deal van de EU.
  • Haalt Macron zijn voorstel het, en wordt kernenergie “groen”, dan is het moeilijk te zien hoe België helemaal aan de kant blijft staan: een groot deel van de stroom komt dan hoe dan ook van kernenergie uit de nieuwe centrales die de Fransen aan de grens willen bouwen.
  • De groenen, de hardste tegenstanders van kernenergie, beseffen bovendien dat hun huidige dilemma tussen CO2 en nucleaire energie zowel communicatief als inhoudelijk niet vol te houden is. In het verleden zetten zowel Nollet als Van der Straeten al de deur op een (kleine) kier overigens, naar nieuwe centrales. Vermoedelijk gaat straks de deur dus symbolisch breder open.
Meer