47 verdachten voor moord op Erdogan voor de rechter

De 47 verdachten die ervan beschuldigd worden de Turkse president Erdogan te proberen vermoorden, verschijnen vandaag voor de rechter. In de nacht van de mislukte staatsgreep van het Turkse leger op 15 juli vorig jaar, probeerden de soldaten de verblijf van Erdogan en zijn familie binnen te dringen. Protestanten aan het gerechtsgebouw roepen op om de doodstraf terug in te voeren in Turkije.

pebs

De soldaten, inclusief de bevelhebbers en officieren, verschijnen vandaag voor de rechter onder strenge politiebegeleiding. De beschuldigden riskeren meerdere keren levenslange opsluiting. In de nacht van 15 juli vorig jaar verbleef Erdogan en zijn familie in een resort in het zuidwesten van Turkije tijdens de gewelddadige putsch van het Turkse leger. Soldaten stormden het hotel binnen om de Turkse president proberen te vermoorden. Maar hij ontsnapte aan de aanval nadat hij kort ervoor had kunnen vluchten.

DoodstrafSinds de staatsgreep zijn er steeds meer Erdogangezinde voorstanders van de herinvoering van de doodstraf. Voor de deur van het gerechtsgebouw staan er tientallen protesteerders die pleiten voor de doodstraf voor de soldaten. Turkije schafte in 2002 de doodstraf af om een toetreding tot de Europese Unie te realiseren. President Erdogan zei dat hij de doodstraf zou goedkeuren indien het Turks Parlement hiervoor zou stemmen. Maar hierdoor komt een toetreding tot de Europese Unie in gedrang.

De beschuldigden werden in augustus opgepakt na een grootscheepse klopjacht op de soldaten en hun gezagvoerders.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer