Nederland verstrengt coronamaatregelen: horeca en essentiële winkels sluiten om 20u

Nederland gaat drie weken strengere maatregelen tegen het coronavirus tegemoet. Vrijdagavond hebben minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge extra strenge maatregelen aangekondigd tegen de opkomst van het coronavirus.

De Nederlandse regering gaat extra verstrengingen invoeren om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Gisteren kende Nederland meer dan 16.000 positieve testen, dat is het hoogste aantal geregistreerde besmettingen sinds het begin van de coronacrisis. Minister-president Mark Rutte en de Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge kondigden daarom aan dat de nieuwe maatregelen dringend nodig zijn.

Teruggrijpen naar oude maatregelen

De Nederlandse overheid is de volgende maatregelen overeengekomen die tot 4 december gelden:

  • Een van de meest ingrijpende maatregelen is het verplichte sluitingsuur voor horeca en essentiële winkels. Die moeten de komende drie weken verplicht sluiten tussen 20 uur en 6 uur. Voor niet-essentiële winkels zoals kapperszaken geldt 18 uur als sluitingsuur.
  • In horeca is de controle van het Covid Safe Ticket (CST) verplicht, iedereen moet zich ook aan een vaste zitplaats houden.
  • Overal waar het Covid Safe Ticket niet wordt gecontroleerd, zoals in parken en op pleinen, geldt terug de anderhalvemeterregel. Daar moeten Nederlanders dus verplicht afstand bewaren.
  • Evenementen kunnen plaatsvinden tot 18 uur met een CST én een vaste zitplaats. Daarbovenop geldt er een maximum van 1.250 personen per ruimte. Deze maatregel geldt echter niet voor bioscopen, theaters en concertzalen.
  • Theaters, bioscopen en concertzalen mogen wel nog bezoekers ontvangen, maar sportevenementen kunnen enkel zonder toeschouwers plaatsvinden.
  • Ook de mondmaskerplicht geldt op alle plaatsen waar het CST niet gecontroleerd wordt.
  • Nederlanders mogen thuis voortaan maximaal 4 gasten ontvangen als die ouder zijn dan 13 jaar.
  • Wanneer één huisgenoot besmet is, moet het hele huishouden voortaan in quarantaine.

Deze maatregelen zullen ingaan vanaf zaterdag 13 november om 18u.

“Gelukkig is het overgrote deel van de mensen in ons land inmiddels gevaccineerd, anders was de ramp in onze ziekenhuizen niet te overzien. Maar ook met dat grote aantal gevaccineerden is de druk op onze zorg inmiddels weer extreem hoog”, liet premier Rutte weten. “Het is onvermijdelijk dat we teruggrijpen naar maatregelen die we kennen uit eerdere fases. Dat is het pakket waarvan we nu denken dat er drie weken zullen nodig zijn.”

3G en 2G

Net als de Duitstalige landen zal Nederland ook teruggrijpen naar de 3G- en 2G-regels, dat slaat op gevaccineerd, genezen, getest. De Nederlandse regering laat het voorlopig vrij aan organisatoren om te kiezen hoe streng ze zullen zijn in hun controle, bij de 2G-regel is het namelijk niet mogelijk voor mensen met een negatieve test om binnen te gaan. “Je kan namelijk met het virus een evenement buiten gaan, en het vervolgens thuis verder doorgeven”, zo redeneert minister de Jonge.

Ook werkgevers en niet-essentiële winkels zullen voortaan hierop kunnen controleren. Voor de controle op het werk zal wel nog een wetswijziging nodig zijn.

Rutte kon niet garanderen dat het bij de drie weken zal blijven, indien nodig kunnen de maatregelen alsnog verlengd worden.

“Wat we vandaag hebben besloten, dat realiseren we ons maar al te goed, grijpt opnieuw diep in op het leven van heel veel mensen. Wat we nu doen, doen we om het aantal contacten en daarmee het aantal besmettingen snel in een paar weken naar beneden te krijgen. Dat doen we heel breed en niet om te focussen op een of andere groep of sector, want ik herhaal: het virus zit overal.”

Boosterprik

Minister de Jonge kondigde ook aan dat vanaf volgende week een boosterprik wordt uitgedeeld aan alle ouderen, zorgwerkers en risicopatiënten. “De bescherming van de vaccins is nog altijd heel erg hoog, maar om te zorgen dat de bescherming op peil blijft, starten we versneld eind volgende week met de boostercampagne.”

Meer