Schaduwkant van de crypto-boom: Kazachstan worstelt met energieverbruik van door China verbannen Bitcoin-miners

Geregistreerde Bitcoin-miners in het Centraal-Aziatische land Kazachstan beginnen zich te keren tegen de activiteiten van “grijze” miners; crypto-spelers die niet geregistreerd zijn bij de overheid.

Waarom is dit belangrijk?

Om te graven naar cryptomunten, zoals Bitcoin, hebben miners sterke computers nodig die dag en nacht werken. Die computers zijn voortdurend een gok aan het wagen op de wiskundige puzzel die moet ontcijferd worden om een cryptotransactie goed te keuren. Wie daar het eerst in slaagt, creëert nieuwe cryptomunten als beloning. In het geval van Bitcoin is de mining reward, of mijnbeloning, een mooie som van 6,25 Bitcoins. Crypto-mining was erg groot in China, tot de Chinese Communistische Partij het aan banden legde. Wat is er geworden van de Bitcoin-miners die door China verbannen werden?

Toen China eerder dit jaar Bitcoin-mining aan banden legde, werd meer dan de helft van de hashrate (of: meeteenheid van de rekenkracht) van het Bitcoin-netwerk in ballingschap gedwongen. Een groot deel daarvan verhuisde naar de VS; zo doken een rist mining-farms op in Texas en andere cryptovriendelijke jurisdicties.

Maar niet al die rekenkracht week zo ver uit. Kazachstan, een buurland van China, is volgens gegevens van het Cambridge Centre for Alternative Finance het op één na populairste land voor Bitcoin-mijnbouw geworden. Maar het Centraal-Aziatische land bevindt zich op een kruispunt. De verminderde natuurlijke hulpbronnen, de wens om over te schakelen op hernieuwbare alternatieven en de roep van gereguleerde miners om de ondergrondse crypto-economie op te schonen: het zijn allemaal zaken die meespelen in hoe de staat nadenkt over toekomstige beleidskeuzes.

Crypto-mining slokt 8 procent van de elektriciteitscapaciteit op

Magzum Mirzagaliyev, de Kazachstaanse minister van Energie, verzekerde cryptominers eerder deze week dat gereguleerde activiteiten niet van het nationale net zullen worden afgesloten. De zogenaamde grijze miners, die niet geregistreerd zijn bij de overheid, zullen echter binnenkort de keuze moeten maken tussen zich registreren of het land verlaten.

Kazachstan is een Centraal-Aziatisch land dat rijk is aan natuurlijke hulpbronnen. De voormalige Sovjetrepubliek heeft een van de laagste elektriciteitsprijzen voor huishoudens en bedrijven ter wereld (ongeveer de helft van de tarieven in de VS) – ideaal voor het energie-intensieve delven naar Bitcoins. Bovendien blijft cryptomining goedkoop in Kazachstan. Niet dankzij een zuiver vrije markt, maar, ironisch genoeg, door een door de staat gereguleerde markt, die leunt op steenkool om een goed presterende economie te stimuleren.

Het land begint de druk te voelen, vooral nu het op groenere energiebronnen wil overschakelen. De regering schat dat cryptomining 8 procent van de elektriciteitscapaciteit van het land opslokt, waarvan tweederde door ongereguleerde mijnbouwers (tot 1,2 gigawatt stroom, aldus persbureau Reuters).

Eenvoudige oplossing?

De National Association of Blockchain and Data Center Industry, een handelsorganisatie in Kazachstan, ziet een eenvoudige oplossing. Dat bericht cryptonieuwssite Decrypt. Op dinsdag riep het de regering op om achter grijze miners aan te gaan, die het potentieel hebben om de goede deal voor gereguleerde actoren te verpesten.

“Hoewel veel illegale miners de afgelopen maanden activiteiten hebben opgezet (sic), zijn er veel Bitcoin-miningbedrijven die al vele jaren in het land actief zijn, die zich volledig aan alle wetten houden, hun belastingen betalen en voor lokale banen zorgen,” zei Alan Dorjiyev, de voorzitter van de vereniging. Hij voegde eraan toe dat de vereniging “proactief samenwerkt met” zowel het Ministerie van Energie als het Ministerie van Digitale Ontwikkeling om “een eerlijke en transparante markt te creëren waar degenen die de regels volgen in staat zijn om te werken, terwijl degenen die dat niet doen, gedwongen zullen worden om te stoppen met hun bedrijf”.

Verdere eisen

Sommige grijze miners maken zich echter zorgen over de officiële registratie. Niet alleen vanwege de verhoogde belastingvereisten, maar ook vanwege aanvullende overheidsvoorstellen die worden besproken. “De belasting die de regering van plan is in te voeren, is iets dat miners zich kunnen veroorloven,” citeerde Reuters een anonieme mijnwerker. “Maar het is onduidelijk welke eisen de regering verder nog kan stellen.”

Als die te ingrijpend zijn, kan Bitcoin-mining weer op de tocht komen te staan. En dat zal dan weer de koers van Bitcoin – en dus de hele cryptomarkt – bepalen.

(kg)

Meer