Zondagochtend kwamen heel wat buurtbewoners een kijkje nemen bij kasteel Ertbrugge.  © rr

Buurtbewoners triest om brand in kasteel Ertbrugge: “Het doet pijn om de vlammen te zien op de plaats waar wij zolang gewerkt hebben”

Deurne, Wijnegem -

Zaterdagavond is er een hevige brand ontstaan in het leegstaand kasteel Ertbrugge in Wijnegem. De dag nadien kwamen heel wat buurtbewoners een kijkje nemen. “Zonde”, vinden ze, “zeker nadat het zo mooi gerenoveerd was.” De omwonenden zijn vooral boos omdat het pand al zo lang leegstaat. “Als je zoveel geld hebt om het te kopen, heb je ook zoveel geld om er iets mee te doen.”

nelo

Zondagochtend, een dag na de felle brand in kasteel Ertbrugge in Wijnegem. Van een straat verder kan je de indringende brandgeur al ruiken. Heel wat nieuwsgierige wandelaars houden halt voor de gesloten poort van het kasteel om toch maar een glimp van de schade te kunnen opvangen.

LEES OOK: Uitslaande brand in leegstaand kasteel van Paul Gheysens in Wijnegem: “Oorzaak voorlopig nog onduidelijk”

“Ik had erger verwacht”, zegt wandelaar Dirk. “De buitenkant ziet er al bij al nog goed uit, maar de binnenkant zal er natuurlijk veel erger aan toe zijn.” Dirk woont nog maar twee maanden in de omgeving. Sinds dan wandelt hij hier iedere dag voorbij met zijn hondje. “Al twee keer heb ik deelgenomen aan een geleide wandeling doorheen het beschermde landschap Ertbrugge. Een van de hoogtepunten was dit kasteel met zijn prachtige geschiedenis.”

 © rr

Hof van Plaisantie

Het kasteel vindt zijn oorsprong in het dertiende eeuw, toen onder de naam ‘Goed ter Soene’. Pas in 1544 werd de naam ‘E(e)rtbrugge’ voor het eerst gebruikt. Het was een ‘hof van plaisantie’, een buitenverblijf voor gegoede burgers. Vooraanstaande Antwerpse families hebben het pand door de eeuwen heen bewoond.

Het huidige classicistische kasteel dateert uit ongeveer 1800 en is sinds 1994 een beschermd monument. In 2000 werd het volledig gerenoveerd en werd het omgebouwd tot kantoorruimte. Het is een tijdlang in handen geweest van de Nederlandse modeketen WE Fashion, die er hun hoofdkantoor van maakten.

WE Fashion

“Toen ik het nieuws gisteren vernam, was ik enorm geschrokken”, reageert een medewerkster van WE Fashion. Een vijftiental jaren heeft ze in het kasteel gewerkt. “Dat zoiets nu kan gebeuren, zo’n prachtig gebouw en domein, daar zijn geen woorden voor.”

© rr

“Je kon je geen betere werkplek voorstellen. Het unieke uitzicht van het kasteel, de schoonheid van het interieur, de rust van de mooie tuin…. Met alle collega’s hebben we er een mooie tijd gehad, herinneringen om te koesteren. Het doet pijn om de vlammen te zien op de plaats waar wij zolang gewerkt hebben.”

Leegstand en toenemend vandalisme

In 2020 werd het kasteel uiteindelijk overgekocht door Antwerp-voorzitter Paul Gheysens, die al langer op zoek was naar een mooi pand in de buurt van ‘zijn’ Bosuilstadion. Sindsdien staat het pand leeg, tot ergernis van de buurtbewoners. “Het zo’n zonde”, zeggen Chantal, Tia Monique en Esther die hun vijf honden uitlaten. “We komen hier al zo lang. Het was zo mooi gerestaureerd en nu staat het al bijna een jaar leeg.”

“Amper enkele maanden geleden zijn er vijf jonge gasten betrapt door de politie die daar de ramen van de paardenstallen kapot hadden geslagen”, zegt Tia Monique. Dat het vandalisme toeneemt, is volgens de dames vooral de schuld van de eigenaar. “Als je zoveel geld hebt om het te kopen, dan heb je ook zoveel geld om het deftig te bewaken. Desnoods neem je een conciërge. Dit is gewoon pure nonchalance.”

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen