Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerkeer

Twee doden en meer dan 200 ongevallen met elektrische steps in jaar tijd op Vlaamse wegen

Illustratiebeeld.Beeld Getty Images/Westend61

Op de Vlaamse wegen zijn vorig jaar 206 ongevallen geteld met elektrische steps, met twee doden tot gevolg. De cijfers zijn voor het eerst beschikbaar voor Vlaanderen, zo melden de kranten van Mediahuis. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde raadt steprijders aan om een helm te dragen. 

Vlaams Parlementslid Annick Lambrecht (Vooruit) vroeg de cijfers op bij minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). Ze worden pas sinds oktober 2019 bijgehouden omdat de steps dan pas als afzonderlijke categorie werden genoteerd.

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde raadt steprijders aan om een helm te dragen. "Uit medische verslagen van de ongevallen blijkt dat mensen heel vaak over de kop gaan bij zo'n ongeval, of ze komen met hun hoofd op de boordsteen terecht, of ze lopen een gebroken onderkaak op."

In de meeste gevallen, 130 van de 206 ongevallen, komt een step tegen of onder een auto terecht. Er zijn ook veel aanrijdingen met fietsers (29) of voetgangers (21). 

Leeftijdsgrens

Voor Vooruit moet er een leeftijdsgrens komen voor de elektrische steps. "Onder de zestien zou je niet met zo'n step mogen rijden", vindt Lambrecht. Peeters zegt dat de kwestie aan bod komt tijdens overleg met alle mobiliteitsministers van het land. Federaal minister Georges Gilkinet (Ecolo) heeft al gezegd dat hij voor het einde van het jaar met oplossingen wil komen.