© atv

Antwerpse politie waarschuwt voor oplichters met ‘droevig verhaal’: “Van één slachtoffer werd meer dan 13.000 euro gestolen”

Antwerpen -

De politie van Antwerpen waarschuwt ouderen voor oplichters die de afgelopen weken in de stad hebben toegeslagen. Ze bellen bij hun slachtoffers thuis aan met een droevig verhaal en vragen naar geld of om geld te wisselen. “Geef nooit zomaar geld”, raadt politiewoordvoerder Wouter Bruyns aan.

Nette Loots

“Een maand geleden belde een gezin – een koppel met een kind – aan bij een slachtoffer van 82 jaar”, vertelt Wouter Bruyns, woordvoerder van politiezone Antwerpen. “Het gezin vroeg om geld om de elektriciteit- en gasrekening te betalen en voor de zorgen van een ziek kind.” Enkele dagen later belde een andere vrouw aan met hetzelfde verhaal. Het slachtoffer gaf de oplichters in totaal bijna 650 euro.

“Op 6 november vroegen twee vrouwen aan een 80-jarige om gebruik te mogen maken van haar toilet”, gaat Bruyns verder. “Eens binnen begonnen ze een emotioneel verhaal over een uithuiszetting. Het slachtoffer kreeg medelijden en gaf een van hen haar bankkaart en pincode mee. In totaal is er meer dan 13.000 euro van haar rekening gehaald.”

Diezelfde dag belde iemand aan bij een oudere man die zich voordeed als een Rode Kruismedewerker. Ook hij vroeg naar de mogelijkheid voor een toiletbezoek. De verdachte kon gelukkig geen buit maken.

De politie waarschuwt ervoor dat de oplichters er niet per se sjofel gekleed bijlopen. Op twee plaatsen in Deurne en een adres in Wilrijk werden bejaarden aangeklampt door een keurige man met een verzorgd voorkomen. Toen de slachtoffers thuiskwamen, wilde de dader telkens geld wisselen of bood hij aan om te helpen met de boodschappen. Eens binnen, ging hij er met het geld vandoor.

Geef nooit zomaar geld

De politie vermoedt dat er sprake is van twee of drie dadergroepen. “De onderzoeken zijn aan de gang”, zegt Bruyns. “Om een goed beeld te krijgen van de daders, hun werkterrein en hun manier van werken, is het belangrijk dat slachtoffers zich melden bij de politie.”

De politie waarschuwt vooral ouderen voor deze vorm van oplichting. “Ga niet zomaar in op een vraag van onbekenden om geld te geven. Krijg je onbekenden op bezoek die om geld vragen, geef hen dan zeker niet de kans om je woning te betreden. Bel dan meteen naar het noodnummer 101.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen