Direct naar artikelinhoud
LiveblogCoronavirus

Live - Coronavirus. Premier De Croo en vier ministers in quarantaine

De Franse premier Castex met premier Alexander De Croo in Brussel.Beeld BELGA

• Het aantal coronabesmettingen en -hospitalisaties loopt op in België. 

• Ook elders in de EU stijgen de cijfers: in Nederland denkt aan een ‘lichte lockdown’. Verschillende landen leggen beperkingen op aan ongevaccineerden.

• Ons land likt zijn wonden na de tumultueuze betoging van zondag. Premier De Croo noemt de rellen ‘crimineel’.

Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg bericht bij belangrijk nieuws.

Live

  1. Premier De Croo en vier ministers in quarantaine nadat Franse premier positief test

    Premier De Croo en ministers Wilmès, Van Quickenborne, Dedonder en Verlinden gaan in quarantaine, nadat ze vandaag contact hadden met de Franse premier Jean Castex. Die heeft vanavond positief getest op Covid-19. Dat meldt het kabinet van De Croo. De ministers zullen een PCR-test afleggen en blijven tot na het negatief testresultaat in quarantaine.

    "De Franse premier Castex heeft vanavond aan premier De Croo laten weten dat hij positief heeft getest op corona na een hoogrisicocontact met zijn dochter", meldt de woordvoerder van premier De Croo. 

    "Aangezien premier De Croo vandaag de Franse premier heeft ontvangen voor een Belgisch-Frans veiligheidsoverleg, heeft hij onmiddellijk zijn activiteiten onderbroken. Hij zal zich woensdag laten testen en blijft tot na zijn testresultaat in quarantaine. Ook de andere betrokken ministers (minister Wilmès, minister Van Quickenborne, minister Dedonder, minister Verlinden) zullen een PCR-test afleggen en blijven tot na het negatief testresultaat in quarantaine", klinkt het.

  2. Brussels burgemeester vraagt niet-gevaccineerden weg te blijven van kerstmarkt

    Brussels burgemeester Philippe Close heeft op de gemeenteraad van de stad Brussel een oproep gedaan aan niet-gevaccineerde personen om niet naar Winterpret en de Brusselse kerstmarkt te komen. Er worden veel bezoekers verwacht en dat kan een risico zijn voor mensen die minder goed beschermd zijn.

    Het evenement Winterpret, met zijn kerstmarkt en schaatsbanen, gaat gewoon door. Om toegang te krijgen tot de drank-, eet- en souvenirsstands heb je als bezoeker wel een bandje nodig dat aantoont dat je een geldig Covid Safe Ticket hebt voorgelegd. Enkel zo mag er gegeten, gedronken en gekocht worden aan de vele standjes. Die bevinden zich bovendien allemaal in de openbare ruimte. 

    "Het is onmogelijk om de hele openbare ruimte af te sluiten. Indien u niet gevaccineerd bent, raden we u af om naar Winterpret te komen. Er zal een menigte aanwezig zijn, zeker doordat andere kerstmarkten niet doorgaan. De niet-gevaccineerden nemen dus een groot risico", aldus de Brusselse burgervader.

    De bandjes kunnen op een tiental plaatsen in de stad afgehaald worden. Een bandje geldt slechts voor één dag. Op de Anspachlaan in de voetgangerszone komt er wel een testcentrum op de gelijkvloerse verdieping van het casino Viage.

    In de voetgangerszone en heel wat straten rondom geldt normaal gezien een alcoholverbod, maar dat geldt niet voor evenementen. Oppositielid David Weytsman (MR) is tevreden dat Winterpret doorgaat, maar stelde zich wel vragen bij de handhaving van de verschillende regels.

    "De handelaars moeten zich er ook van bewust zijn dat zij een verantwoordelijkheid hebben. Als zij de bandjes niet grondig controleren, riskeren ze om uitgesloten te worden van Winterpret", waarschuwt burgemeester Close. 

  3. Groenen willen parlementair debat over verplichte vaccinatie

    De groenen willen dat het parlement het debat opent over een algemene vaccinatieplicht. Ze stellen voor dat de Kamercommissie Volksgezondheid hoorzittingen opstart. Voor Ecolo-Groen kan het parlement niet wachten op het rapport van het coronacommissariaat dat tegen 15 januari wordt verwacht.

    "Het is een thema dat voor spanningen zorgt. Gezien de gevoeligheid van het dossier en de impact die een beslissing - in welke richting die ook gaat - heeft voor de bevolking, is eerder een debat nodig dan spetterende uithalen in de pers. En dat debat moet vandaag opgestart worden", benadrukt Ecolo-Groen-fractieleider Gilles Vanden Burre.

    De groenen willen de discussie echter niet overhaasten of zich vastpinnen op een deadline. "Laten we de tijd nemen die nodig is, er zullen enkele weken nodig zijn", voegde Vanden Burre eraan toe, verwijzend naar eind januari om het werk af te ronden.

  4. 'Lockdownachtige maatregelen niet uitgesloten' in Nederland

    De komende dagen moeten de coronagrafieken in Nederland echt een knik gaan vertonen, anders dreigen zwaardere maatregelen. Dat stelde de Nederlandse premier Mark Rutte maandag na corona-overleg.

    “Mijn oproep echt aan iedereen is: blijf thuis bij klachten, laat je testen bij de GGD (Gemeentelijke gezondheidsdienst, red.). Dat is echt de allerbelangrijkste basisregel,” zei Rutte maandag na overleg op het Binnenhof, met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aan zijn zijde. “Werk thuis, ventileer, houd die 1,5 meter in acht, overal waar geen coronapas is.”

    Als deze week geen kentering komt in de nu exploderende coronacijfers, dan dreigen extra regels. De komende dagen zijn daarvoor cruciaal, zei Rutte: ”Of de maatregelen van vorig weekeinde werken, zien we echt pas aan het eind van deze week. We hopen echt van harte dat we ons pas op 3 december weer moeten melden met een persconferentie.”

    Minister De Jonge wilde niet vooruitlopen op welke maatregelen precies dreigen. “Maar denk aan sluitingstijden, groepsgroottes, allerlei lockdownachtige maatregelen die we al kennen. En die wil je niet zomaar nemen, die zijn ook schadelijk. We willen eerst echt die kentering zien deze week.”

  5. Premier De Croo veroordeelt rellen bij coronabetoging: 'Crimineel en walgelijk, gevecht tegen elkaar is laatste wat we nodig hebben'

    Premier Alexander De Croo (Open Vld) veroordeelt scherp de rellen die zijn ontstaan bij de betoging tegen het coronabeleid, gisteren in Brussel. "Betogen is toegestaan, maar het geweld is absoluut onaanvaardbaar. Dit is crimineel gedrag en absoluut walgelijk', zegt hij bij VRT NWS.  Volgens De Croo hebben we maar één doel vandaag: samen vechten tegen het virus. "Een gevecht tegen elkaar is het laatste wat we nodig hebben."

    35.000 mensen namen deel aan de manifestatie, veelal gewone betogers die vreedzaam manifesteerden voor vrijheid. Een bont allegaartje aan betogers was het, die vooral gemeen hadden dat ze geen mondmasker droegen. Ook antivaxers, rechtse en extreemrechtse manifestanten stapten mee. 

    Er vielen verschillende gewonden, onder wie drie agenten. Ook de materiële schade is groot. De ruiten van winkels en gebouwen sneuvelden. Ook enkele combi’s werden vernield.

    Lees ook: Na de rellen in Brussel: wie zijn de betogers tegen de ‘pasjesmaatschappij’?

    Beeld BELGA
  6. Minister: ‘Binnen enkele maanden is vrijwel iedere Duitser gevaccineerd, genezen of overleden’

    De Duitse gezondheidsminister Jens Spahn verwacht dat tegen het einde van de winter ‘vrijwel iedere Duitser’ een coronaprik heeft gehad, een besmetting heeft doorgemaakt of aan het virus is overleden. Dat zei hij vandaag tegen verslaggevers in Berlijn. Op de vraag of dat niet al te cynisch is, antwoordde hij: ‘Maar het is waar. Met de zeer besmettelijke deltavariant is dit zeer waarschijnlijk, en daarom raden we iedereen zo dringend aan om een vaccinatie te halen.’

    In de afgelopen 24 uur zijn er volgens de officiële cijfers meer dan 30 duizend nieuwe besmettingen geregistreerd, een toename van 50 procent ten opzichte van een week eerder. Ziekenhuizen waarschuwen voor overbelasting. Eerder werd al bekend dat de Duitse overheid overweegt om net als in Oostenrijk een algehele lockdown in te voeren.

    Spahn maakte verder bekend dat Duitsland 2,5 miljoen doses coronavaccins heeft besteld die zijn aangepast voor toediening bij kinderen van 5 tot 11 jaar. Hij verwacht dat de Europese gezondheidsautoriteiten eind deze week toestemming zullen geven voor het gebruik van deze vaccins. In Duitsland ligt de besmettingsgraad erg hoog onder schoolgaande kinderen.

    Spahn weersprak de zorgen dat Duitsland te weinig vaccins op voorraad zou hebben. Tot het einde van het jaar zijn er nog in totaal 50 miljoen doses van de vaccins van Pfizer en Moderna beschikbaar, en dat is volgens de minister genoeg voor zowel een eerste en een tweede prik als voor boostervaccinaties.

  7. Nieuw-Zeeland kondigt einde van lockdowns aan en ziet af van 'zero covid-beleid'

     Nieuw-Zeeland zal begin december een einde maken aan de lockdown van drieënhalve maand in Auckland, de grootste stad van het land, met een nieuwe strategie om het coronavirus te bestrijden. Dat heeft premier Jacinda Ardern gezegd.

    Ardern zei dat Nieuw-Zeeland vanaf 2 december om 23.59 uur een nieuwe aanpak voor COVID-19 zal hanteren, die erop gericht is de deltavariant in te dammen in plaats van hem volledig uit te roeien.

    Tot nu toe streefde haar regering naar de volledige uitroeiing van het virus, het zogeheten "zero covid-beleid", met strikte maatregelen, rigoureuze contacttracing en strenge grenscontroles.

    De ziekte heeft slechts veertig mensen gedood op een bevolking van vijf miljoen, maar de druk neemt toe om een einde te maken aan de lockdown in Auckland. Die is daar opgelegd sinds de deltavariant er werd ontdekt in augustus.

    Ardern was oorspronkelijk van plan het beleid te veranderen zodra een vaccinatiegraad van 90 procent zou zijn bereikt, meer heeft de heropening uiteindelijk vervroegd nu de vaccinatiegraad op 83 procent staat.

    Het nieuwe systeem werkt als een verkeerslicht. Bij groen zijn er bijna geen maatregelen, bij oranje geldt er een mondmaskerplicht op bepaalde plaatsen en bij rood mogen handelszaken alleen openblijven voor gevaccineerde klanten en moet er aan social distancing worden gedaan.

  8. Vlaams minister Dalle besmet met coronavirus

    Vlaams minister Benjamin Dalle (CD&V) heeft positief getest op het coronavirus. Dat werd vernomen bij zijn woordvoerder. De minister van Media, Jeugd en Brussel vertoont milde symptomen. Hij gaat nu tien dagen in isolatie, tot volgende week woensdag.

    Gisteren raakte bekend dat zijn collega Matthias Diependaele (N-VA) ook besmet is met Covid-19.

  9. ‘Sommigen bleven denken dat we ‘zero covid’ konden bereiken’: voorzitter artsenvakbond hard voor coronabeleid

    Waar gaat ons coronabeleid heen? Zelfs in de zorgsector weten ze het nog steeds niet. Thomas Gevaert, voorzitter van artsenvakbond ASGB, vroeg vorig jaar al een duidelijk plan. ‘Ik zie echter ook tijdens deze vierde golf opnieuw veel paniek en weinig visie. Niemand lijkt te weten wat het doel is.” Gevaert bepleit een nieuwe strategie. ‘Want corona is een blijver. Het wordt tijd dat we daarmee leren leven.’

    Lees het volledige interview.

    Beeld Klaas De Scheirder
  10. Dadelijk sturen we een nieuwe update

    Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

  11. ‘Zo is er niks aan’: zo verliep de eerste feestnacht met mondmaskers en zelftests

    Hoop en blijdschap op feestlocaties met een testcentrum, bittere ellende in uitgaansbuurten als de Leuvense Oude Markt en de Langestraat in Oostende. ‘Vier mensen in mijn zaak, terwijl het er op dit tijdstip op een normale avond al minstens 100 zijn’, zucht de uitbater van Club Chaud in Oostende. Verslag van de eerste nacht mét verstrengde maatregelen, langs uitgaansbuurt, nachtclub, fuif en discotheek in Vlaanderen.

    Lees het hele artikel.

    Beeld Benny Pr
  12. Horeca Vlaanderen wil 2G-ticket in dansgelegenheden

    Horeca Vlaanderen wil de nieuwe maatregelen in het uitgaansleven meteen aanpassen. "De keuze tussen een mondmasker op de dansvloer of een negatieve zelftest blijkt in de praktijk heel moeilijk te werken", zegt CEO Matthias De Caluwe vandaag in Gazet Van Antwerpen. Hij legt opnieuw het 2G-ticket (genezen of gevaccineerd) op tafel, waarbij een negatieve test dus niet meer volstaat. En hij vraagt uniforme regels voor feestzalen, evenementen, danscafés en discotheken.

    Nog maar pas dit weekend gingen de nieuwe coronamaatregelen in, waarbij discotheken en danscafés open konden blijven op voorwaarde dat iedereen een coronapas heeft én een mondmasker draagt. Dat laatste kan enkel worden vermeden met een negatieve zelftest die wordt afgelegd aan de deur.

    Verschillende grote discotheken investeerden de afgelopen week in een overdekte "teststraat". Volgens De Caluwé kostte dat veel geld, terwijl er ook minder opbrengsten waren door de daling van het aantal feestvierders.

    Bovendien mogen feestzalen niet met zelftests werken en moeten de bezoekers daar dus altijd een mondmasker dragen.

    Horeca Vlaanderen vraagt daarom de invoering van het 2G-ticket voor danscafés, feestzalen én evenementen. 

  13. Verdere beperkingen voor ongevaccineerden in Tsjechië, Slowakije en Griekenland vandaag van kracht

    In drie Europese landen gelden er vanaf vandaag verdere beperkingen voor mensen die niet gevaccineerd zijn tegen het coronavirus.

    - In Tsjechië zijn ongevaccineerden niet meer welkom op grote evenementen en bij diensten als restaurants, hotels en kappers. Die gelegenheden zijn alleen nog toegankelijk voor mensen die een vaccinatiebewijs hebben of besmet zijn geweest. Het Oost-Europese land kampte in de afgelopen week met recordaantallen nieuwe besmettingen. Op vrijdag waren dat er 22.936.

    - Ook in Slowakije geldt vanaf vandaag een lockdown voor mensen die geen prik hebben gehad. Zij worden de komende drie weken onder andere geweerd bij restaurants, niet-essentiële winkels en publieke bijeenkomsten. In de gebieden met de meeste besmettingen worden ongevaccineerden daarnaast verplicht om zich te laten testen. Ook in dit land werden vorige week records gebroken als het gaat om het aantal besmettingen. De vaccinatiegraad in Slowakije is met ruim 45 procent een van de laagste in Europa.

    - In Griekenland mogen niet-geprikte mensen vanaf vandaag niet meer naar onder andere bioscopen, bars, restaurants, kappers en sportscholen. Eerder konden zij daar nog wel naar binnen als ze een negatieve coronatest van maximaal 48 uur oud konden tonen. De nieuwe maatregel geldt voor een maand. Ook hier zijn de afgelopen dagen recordaantallen nieuwe besmettingen gemeten. Volgens premier Kyriakos Mitsotakis komt dat vooral door de relatief lage vaccinatiegraad. Ongeveer 62 procent van de Grieken is volledig gevaccineerd.

  14. Atypisch rustige ochtend op snelwegen door verplicht telewerk

    Het is een atypisch rustige maandagochtend op de snelwegen in Vlaanderen. Er stond opvallend minder file voor een drukke maand als november en de piek lag een halfuur vroeger dan normaal, meldt het Vlaams Verkeerscentrum. "Alles wijst erop dat de maatregelen rond verplicht telewerk zich nu al laten voelen op de snelwegen", zegt woordvoerder Peter Bruyninckx aan Belga.

    Volgens de filebarometer van het Vlaams Verkeerscentrum stond er op de piek maandagochtend om 7.45 uur 120 kilometer file op de snelwegen, maar de drukte neemt sneller af. Normaal valt die piek rond 8.15 uur en is ze in de filemaanden oktober en november hoger. "In precororonajaar 2019 lag de gemiddelde filepiek rond 155 kilometer", legt Bruyninckx uit. "Daar is echter ook een maand als juli bijgeteld, waardoor die piek in november vaak nog hoger ligt."

  15. De minderheid die betoging met 35.000 mensen deed escaleren: wie waren de relschoppers in Brussel?

    De mars tegen de coronapas in Brussel met 35.000 deelnemers is geëscaleerd, waarbij een minderheid van de betogers zich keerde tegen de ordediensten. Daarbij vielen enkele gewonden, onder wie drie politieagenten. Maar wie waren die relschoppers juist?

    Lees meer.

    Beeld BELGA
  16. ‘Overheden dachten dat maatregelen meer schade zouden doen dan het virus, maar dat is niet zo’

    Ook in Nederland groeit het protest tegen de coronamaatregelen. Gezondheidseconoom Xander Koolman (51) licht toe hoe onze landen ervoor staan. En wat het virus doet met onze economie.

    Lees het interview.

    Xander KoolmanBeeld rv
  17. Na de mars tegen coronapas in Brussel: ruim 40 arrestaties, 3 agenten gewond, schade in de hoofdstad

    In Brussel heeft de politie zondag bij de mars tegen de coronapas 42 mensen administratief aangehouden. Er zijn ook twee gerechtelijke aanhoudingen gebeurd. Dat meldt Ilse Van de keere, woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene. Drie agenten raakten gewond bij de rellen. Er kwamen 35.000 mensen opdagen voor de mars tegen de invoering van het coronapas.

    Lees meer.

    Beeld EPA
  18. Dadelijk sturen we een nieuwe update

    Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van deze ochtend? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

  19. Labo’s kunnen hoog aantal coronatests niet meer volgen: ‘We zitten op ons tandvlees’

    Het snel stijgende aantal besmettingen zorgt voor problemen bij veel laboratoria die de tests moeten onderzoeken. Een aantal kan de stroom niet meer aan en moet de hulp inroepen van het federale testplatform, waarvoor acht universiteiten instaan. Alleen zitten die vaak ook op hun tandvlees.

    Lees meer.

    Beeld Photo News
  20. Druk op huisartsen wordt onhoudbaar: ‘Wij helpen niet mee aan het indijken van de pandemie’

    De vierde golf maakt van de huisarts een callcenter, een ‘attestenautomaat’ die print wat de patiënt vraagt. De beroepsgroep kraakt onder de druk. ‘Als ik geen tijd meer heb om empatisch te luisteren naar een jongere met mentale problemen, dan stop ik er mee.’

    Lees meer.

    Beeld Wouter Van Vooren
  21. Oostenrijk weer compleet op slot door corona

    Oostenrijk gaat vandaag weer compleet op slot om de sterke toename van het aantal coronabesmettingen te keren. Alleen supermarkten, drogisten en apotheken mogen openblijven, horeca en de meeste scholen blijven in ieder geval de komende tien dagen dicht. Mensen mogen alleen van huis voor boodschappen, lichaamsbeweging, werk of bezoek aan een arts. De lockdown vormt de opmaat voor de algemene vaccinatieplicht, een primeur in de Europese Unie, die op 1 februari ingaat.

    In Oostenrijk is iets meer dan 65 procent van de bevolking gevaccineerd. Sinds een week was in het Alpenland al een lockdown van kracht voor mensen boven de 12 jaar die niet volledig zijn gevaccineerd, op straffe van een boete van 1.450 euro.

    Het is de vierde keer dat het land met bijna 9 miljoen inwoners helemaal in lockdown gaat. De deelstaten Salzburg en Opper-Oostenrijk kampen met de hoogste infectiecijfers van het land en de ziekenhuizen liggen er vol coronapatiënten.

  22. Relschoppers laten puinhoop achter

    De meeste betogers zijn intussen naar huis vertrokken, maar hardnekkige relschoppers blijven de politie uitdagen. Door verschillende brandjes en vernielingen zijn delen van Brussel omgevormd tot een puinhoop.

    Drie agenten zijn naar het ziekenhuis gebracht nadat ze gewond raakten tijdens de rellen. Ze zijn werkonbekwaam. Ook één relschopper raakte gewond nadat vuurwerk ontplofte in zijn hand.

    De politie heeft een veertigtal relschoppers gearresteerd.

    Beeld BELGA
  23. Politie chargeert

    Relschoppers zijn nu ook aan het vernielen geslagen. Er worden ramen ingeslagen en brandjes gestookt. Amokmakers hebben de ramen van het postgebouw aan de Regentlaan stukgeslagen.

    De politie chargeert om de relschoppers op afstand te houden. Die zijn nu teruggedreven naar het Jubelpark.

    Beeld BELGA
  24. Agenten gewond, politie zet waterkanon en traangas in

    De betoging verliep in eerste instantie vreedzaam en zonder incidenten, maar de sfeer werd daarna grimmiger. De politie zet het waterkanon en traangas in.

    Dat gebeurde aan de Kleine Ring, ter hoogte van het kruispunt van de Kunstlaan en de Joseph II-straat. Betogers probeerden er af te wijken van het afgesproken traject. Er werd ook met vuurwerk gegooid naar de politie. Verschillende agenten raakten gewond. Daarop besloot de politie het waterkanon en traangas in te zetten.

    Het waterkanon wordt niet alleen gebruikt om betogers op afstand te houden, maar ook om brandjes te blussen. Er zijn ook twee politiewagens beschadigd.

    Intussen hebben verscheidene betogers al het eindpunt van de manifestatie bereikt, terwijl anderen al de betoging hebben verlaten.

    Beeld BELGA
  25. Betoging opgesplitst

    De betoging is intussen opgesplitst. Duizenden mensen hebben de officiële route verlaten in de Wetstraat.

  26. 35.000 betogers op straat tegen coronamaatregelen

    Een massa betogers is vandaag naar Brussel getrokken om er te betogen tegen de coronamaatregelen. Volgens de politie gaat het om 35.000 mensen.

    Beeld Marc Baert

    Het blijft voorlopig rustig in Brussel en de betoging verloopt vreedzaam. De betogers trekken nu richting de Europese wijk, waar de kop van de betoging rond 15 uur verwacht wordt.

    De organisatie is in handen van enkele verenigingen. Onder meer gezinnen met kinderen en de partij Vlaams Belang hebben zich bij het protest aangesloten. De rode draad is bij de betogers dezelfde: ze eisen hun vrijheid terug.

    Beeld Marc Baert
  27. Premier De Croo: 'Waren we niet zoveel gevaccineerd, zaten we al lang in lockdown'

    "Mochten we niet zoveel gevaccineerd zijn, dan zaten we al lang in een lockdown", zei premier De Croo in VTM NIEUWS. "Ondanks de maatregelen kan ons leven verder gaan, maar veel voorzichtiger. Als we deze maatregelen aanhouden, dan kunnen we Kerst en Nieuwjaar redden."

    De Croo blijft tegenstander van een algemene vaccinatieplicht. "Oostenrijk is het enige land dat algemene vaccinatieplicht oplegt. Praktisch gezien is dat niet evident voor wie niet wil. Gaan we ze vastbinden op een stoel en onder dwang een vaccin toedienen?" Hij zei er wel alles aan te doen om zo veel mogelijk mensen te overtuigen zich toch te laten vaccineren.

    Van de verplichte vaccinatie in de zorg is de premier wél overtuigd. "We zullen nooit aanvaarden dat iemand die in de zorg werkt, zijn of haar patiënten in gevaar brengt", aldus De Croo. "Als ik in het ziekenhuis lig als patiënt, dan mag mijn gezondheid niet nog eens bijkomend in gevaar worden gebracht omdat iemand die daar werkt zich niet wil laten vaccineren. Vanaf 1 april kan iemand die niet gevaccineerd is daar niet meer werken en verliest die zijn of haar loon."

    Beeld Photo News
  28. Betogers stromen toe in Brussel voor protest tegen coronamaatregelen

    Honderden mensen stromen toe in Brussel om er te betogen tegen de coronamaatregelen. “Die betoging werd aangevraagd en toegestaan”, zegt woordvoerster van de Brusselse politie Ilse Van de keere. “We verwachten ons aan enkele duizenden deelnemers. Onze mensen zullen de massa begeleiden vanaf het Noordstation tot aan de Kleine Wetstraat, zoals dat altijd het geval is bij een toegestane betoging.”


    Betogers stromen toe in Brussel.Beeld VTM NIEUWS
  29. Topviroloog Peter Piot: 'Nog 3 à 5 jaar met mondmasker, zeker in de winter'

    "Ik denk dat we naar een maatschappij zullen gaan - voor vele jaren - waar we zeker in de winterperiode in bepaalde omstandigheden - een mondmasker zullen gebruiken", dat heeft topviroloog Peter Piot gezegd in 'De Zevende Dag'.

    Over hoeveel jaren heeft hij het dan? "Ik heb mijn kristallen bol niet bij natuurlijk, maar dat zal toch nog drie à vijf jaar zo zijn. Maar het zal steeds beter worden, dankzij vaccinatie en collectieve discipline", maakte hij zich sterk. "We hebben zowel vaccinaties als mondmaskers nodig om de crisis te bedwingen."

    "Er zijn zeven keer meer ongevaccineerde mensen die gehospitaliseerd worden met Covid-19 dan gevaccineerde mensen", stelde Piot.

    "Het is zeer belangrijk dat we de maatregelen blijven volhouden, ik steun volledig wat de regering heeft afgekondigd", zo verklaarde de viroloog. 

    Beeld Wouter Van Vaerenbergh Humo
  30. Frank Vandenbroucke: ‘Laat ons eerlijk zijn: gevaccineerden zijn boos op niet-gevaccineerden. Dat is begrijpelijk’

    ‘Het beloofde Rijk der Vrijheid? Ik riep land in zicht, niet dat we morgen met ons bootje aanmeren.’ Frank Vandenbroucke (Vooruit) neemt geen woord terug. Maar hij moet een bevolking die de pandemie moe is voor de vierde keer motiveren. ‘We kunnen alleen maar eerlijk zijn. De boosterprikken worden uitgerold. Maar ik weet niet of we daarmee de finish halen.’

    Lees het hele interview.

    Beeld BELGA
  31. Kom op tegen Kanker slaakt noodkreet voor kankerpatiënten en zorgverleners

     Kom op tegen Kanker vreest dat kankerpatiënten en zorgpersoneel de dupe worden van de nieuwe coronagolf en trekt aan de alarmbel. Coronapatiënten nemen steeds meer ziekenhuisbedden in, waardoor de zorg voor patiënten met kanker en andere aandoeningen uitgesteld wordt. De constante druk zorgt er ook voor dat het ziekenhuispersoneel volledig op zijn tandvlees zit.

    Door de vierde coronagolf worden geplande behandelingen en ingrepen opnieuw uitgesteld. Ook voor kankerpatiënten. Kom op tegen Kanker vindt dat een gevaarlijke situatie, want kanker stopt ook nu niet en alle patiënten hebben recht op de beste zorg.

    Bovendien wordt de druk op het zorgpersoneel erg groot. Zij zetten zich al 21 maanden onuitputtelijk in en zitten volledig op hun tandvlees. Maar ook na deze golf blijft de druk op het zorgpersoneel groot, want dan moeten ze de uitgestelde zorg nog toedienen. Kom op tegen Kanker vreest dat de uitgestelde zorg bovendien zal leiden tot zwaardere behandelingen.

    Daarnaast speelt een psychosociaal aspect. Kankerpatiënten hebben soms een lagere immuniteit en moeten extra voorzichtig zijn. "Zo kunnen ze geïsoleerd raken van hun vrienden en familie. Bovendien kan een klein deel van de kankerpatiënten zich om medische redenen niet laten vaccineren, wat de kans op een slechtere prognose doet toenemen en hun isolement nog vergroot", benadrukt Marc Michils, algemeen directeur Kom op tegen Kanker.

    Kom op tegen Kanker roept alle niet-gevaccineerden op om zich te laten vaccineren. Verder vraagt de organisatie iedereen om zich heel strikt aan de maatregelen te houden.

  32. Dadelijk sturen we een nieuwe update

    Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

  33. Bild: Bayern München wil ongevaccineerde spelers in quarantaine niet betalen

    De Duitse voetbalclub Bayern München wil ongevaccineerde voetballers niet meer doorbetalen als ze in quarantaine moeten. Dat meldt de Duitse krant Bild.

    Bayern-spelers Joshua Kimmich, Serge Gnabry, Jamal Musiala, Eric Maxim Choupo-Moting en Michaël Cuisance zouden zich niet hebben laten inenten. Dat is hun volste recht, zou de Zuid-Duitse club hen verteld hebben, maar dan moeten ze ook de consequenties dragen als ze in quarantaine moeten. Bayern wil hen in die periode geen salaris uitkeren.

    Kimmich miste vrijdag de verloren uitwedstrijd tegen FC Augsburg (2-1) omdat hij in quarantaine moest. Hij had contact gehad met iemand die besmet was geraakt met het coronavirus. De international zou 384.000 euro per week verdienen. Het is niet bekend of de vijf niet-gevaccineerde spelers akkoord gaan met de maatregelen. Volgens Bild zouden de meeste gevaccineerde spelers van Bayern achter de clubleiding staan.

    Joshua KimmichBeeld Sven Hoppe/dpa
  34. Australian Open verplicht vaccinatie voor spelers, deelname Djokovic onzeker

    Tennisser Novak Djokovic heeft nog niet besloten of hij in januari volgend jaar zal deelnemen aan het toernooi Australian Open. Dit liet hij weten nadat de organisatie van het tennistoernooi bekendmaakte dat voor alle deelnemende spelers een vaccinatieverplichting geldt.

    Djokovic heeft nog geen contact gehad met de organisatie van Australian Open, zei hij na afloop van zijn verlies in de ATP Finals op zaterdag. Hij verloor in de halve finale van Alexander Zverev.

    Djokovic heeft momenteel 20 grand slam-titels op zijn naam staan, even veel als Roger Federer en Rafael Nadal. Winst op de Australian Open zou van hem de nieuwe recordhouder maken. Volgens de Australian Open-organisatie heeft Djokovic gezegd dat vaccinatie ‘voor hem een privékwestie is. Wij zouden Novak hier heel graag zien, maar hij weet dat hij gevaccineerd moet zijn om hier te kunnen spelen.’

  35. Hoofd Duitse Sciensano waarschuwt voor vijfde golf zonder maatregelen

    Lothar Wieler, het hoofd van het Robert Koch Instituut voor ziektebestrijding (RKI), de Duitse evenknie van Sciensano, waarschuwt voor nieuwe coronagolven, tenzij meer mensen zich laten vaccineren.

    "Als we de vaccinatiegraad niet significant omhoog brengen, geven de modellen aan dat er ook een vijfde coronagolf zal komen", aldus Wieler tegen het Duitse persbureau DPA. Volgens het RKI-hoofd heeft Duitsland momenteel te maken met een nationale noodsituatie en bepaalt wat mensen nu doen de situatie in de winter.

    Hoewel de baas van het RKI oproept tot fors meer inentingen, stelt hij ook dat vaccinaties alleen niet genoeg zullen zijn. Ook het verminderen van sociale contacten is volgens Wieler van belang. Hij herhaalde dan ook zijn eerdere oproep aan mensen om grootschalige bijeenkomsten en evenementen in binnenruimtes te vermijden. 

    "Het vaccin is de weg uit de pandemie, maar het beschermt minder goed tegen infectie dan dat het beschermt tegen een ernstig ziekteverloop", aldus Wieler. Het RKI wil dat zeker 85 procent van de Duitsers tussen de 12 en 59 jaar en 90 procent van de mensen 60 jaar of ouder zich volledig laten vaccineren. Momenteel is nog geen 70 procent van de Duitsers gevaccineerd.

  36. Steven Van Gucht: ‘Het is niet het moment om naar elkaar te wijzen en te zeggen dat het aan een ander ligt’

    Volgens nieuwe prognoses van biostatistici van de Universiteit Hasselt en Antwerpen zal de vierde coronagolf pieken tussen eind deze maand en de tweede helft van december. Hoe hoog die piek wordt, hangt af van de viruscirculatie in de komende twaalf dagen. In het beste scenario zullen er 640 covidpatiënten op intensieve liggen, in het op dit moment meest realistische 750, in het slechtste scenario 1.200 - net zoveel als tijdens de eerste golf. Hoe snel de cijfers nadien zullen zakken, is onduidelijk. ‘We krijgen het plateau best zo laag mogelijk voor de eindejaarsfeesten.’

    Lees het interview met Steven Van Gucht.

    Beeld BELGA
  37. Randstad op zoek naar 560 nieuwe contacttracers

    Hr-dienstenverlener Randstad is op zoek naar 560 contacttracers voor callcenters in de regio Brugge, Gent, Ieper en Mechelen. De stijgende coronacijfers maken dat extra personeel nodig is.

    Randstad wil zo snel mogelijk 560 nieuwe callcenteragenten in dienst nemen. Ervaring is niet noodzakelijk en ook studenten kunnen dit doen als bijverdienste. Nieuwe personeelsleden krijgen eerst een week opleiding in een callcenter in de buurt, maar zullen daarna volledig overschakelen op thuiswerk.

    "Als contacttracer maak je echt mee het verschil in de strijd tegen het coronavirus. We zijn voornamelijk op zoek naar mensen die vlot Nederlands spreken, over goede communicatieve vaardigheden beschikken, goed met een computer kunnen werken en bereid zijn te werken in een variabel uurrooster tussen 8 en 20 uur", zegt Wim Van der Linden, woordvoerder bij Randstad.

    Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door "CONTACT" te sms'en naar het gratis nummer 8989. 

  38. Dadelijk sturen we een nieuwe update

    Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

  39. Veertigplussers in Groot-Brittannië kunnen boosterprik halen

     In Groot-Brittannië kunnen vanaf maandag alle veertigplussers zich aanmelden voor een boosterprik tegen COVID-19. De enige voorwaarde is dat de vorige prik minstens zes maanden geleden moet toegediend zijn.

    Tot nu werd de derde prik van het coronavaccin in Groot-Brittannië enkel toegediend aan vijftigplussers of aan mensen met een verhoogd risico. Eveneens vanaf maandag kunnen de 16- en 17-jarigen hun tweede dosis halen.

    "Dit betekent dat de mensen zullen kunnen genieten van een veilige kerst", aldus het Britse ministerie van Gezondheid zondag. Premier Boris Johnson had de Britten al gewaarschuwd voor een mogelijke nieuwe besmettingsgolf, verwijzend naar de toename in heel wat Europese landen. Het aantal coronabesmettingen in het land ligt al enkele weken erg hoog, met minstens 40.000 per dag.

    In Groot-Brittannië zijn ruim 80 procent van alle mensen ouder dan twaalf jaar gevaccineerd tegen COVID-19. Van hen heeft al ongeveer een kwart een boosterprik gekregen.

  40. S gaat boosterprik beschikbaar maken voor alle volwassenen

    De administratie van de Amerikaanse president Joe Biden heeft het licht op groen gezet voor een boosterprik voor alle volwassenen. Daarmee wil Washington een nieuwe stap zetten in de strijd tegen de coronapandemie.

    Sinds september komen Amerikanen van 65 jaar en ouder al in aanmerking voor een boostershot van Pfizer/BioNTech. Dat geldt ook voor volwassenen met onderliggende medische aandoeningen of mensen die verhoogd risico op besmetting lopen vanwege hun werk. Nu komt dus elke Amerikaan ouder dan 18 jaar in aanmerking voor een boosterprik, als de vorige minstens zes maanden geleden gezet werd.

    Ook in de VS rukt de deltavariant van het virus verder op. Elke dag sterven er gemiddeld 1.000 mensen aan COVID-19. 

  41. Gent zegt alle eindejaarsevenementen af

    ‘Het systeem kraakt, we kunnen niet anders.’ Daarmee beslist de stad Gent om de Winterfeesten - gepland van 9 tot 31 december - alsnog af te gelasten. Maar ook de aankomst van Sinterklaas zondag, het eindejaarsvuurwerk én de nieuwjaarsreceptie in januari worden geschrapt.

    Lees het volledige artikel. 

  42. Franstalige vakbond dreigt met harde acties na verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel

    De Franstalige overheidsvakbond CSC Services publics dreigt met harde acties in de Brusselse en Waalse ziekenhuizen na het akkoord binnen de regering over een verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel.

    Het federale kernkabinet is het vrijdag eens geraakt over een regeling voor de vaccinatieplicht in de zorg. Vanaf 1 januari krijgt het zorgpersoneel drie maanden de tijd om zich te laten vaccineren. Wie dat daarna nog weigert, wordt ontslagen en krijgt dan meteen een volledige werkloosheidsuitkering, of wordt geschorst zonder loon.

    Het akkoord voorziet in een soort achterpoortje in vergelijking met een eerder regeringscompromis. Zorgpersoneel dat dat voor 31 maart schriftelijk aangeeft, kan dus ook gewoon geschorst worden. Dan valt men zonder loon of uitkering, maar blijft het arbeidscontract wel bestaan.

    Maar volgens de overheidsvakbond gaat het nauwelijks om een verbetering. "Waarom moet aan niet-vaccinatie een sanctie worden verbonden?", aldus nationaal vakbondssecretaris Véronique Sabel.

    CSC Services publics had eerder een stakingsaanzegging ingediend voor de Brusselse en Waalse ziekenhuizen. Die aanzegging gaat maandag in en geldt voor een hele week. De vakbond dreigt nu met nog "hardere acties", en zegt te zullen blijven mobiliseren tegen de maatregel.

  43. 30.000 betogers tegen verplichte vaccinatie in Wenen

    In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen zijn zaterdag 30.000 mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de verplichte vaccinatie. De stemming is naar verluidt grimmig en de politie pakte al amokzaaiers op. Sommige demonstranten gooiden met flessen naar de politie.

    Vrijdag kondigde de Oostenrijkse kanselier Alexander Schellenberg een nieuwe lockdown af om de stijging van de coronabesmettingen snel af te remmen. Op middellange termijn legt Oostenrijk de verplichte vaccinatie tegen COVID-19 op. Voor gevaccineerden en mensen die van de ziekte herstelden, zal de lockdown uiterlijk op 13 december eindigen. Niet-gevaccineerden moeten na die datum nog verplicht in lockdown blijven. Oostenrijk zal ook de vaccinatie verplichten vanaf februari volgend jaar.

    De rechtse partij FPÖ had opgeroepen tot protest. Volgens partijleider Herbert Kickl, die momenteel zelf besmet is met het coronavirus, is Oostenrijk op weg om een "dictatuur" te worden.

    Beeld AFP
  44. Duizenden mensen verwacht op betoging tegen coronamaatregelen

    Morgen vindt in Brussel een betoging plaats tegen de coronamaatregelen. “Die betoging werd aangevraagd en toegestaan”, bevestigt woordvoerster van de Brusselse politie Ilse Van de keere. “We verwachten ons aan enkele duizenden deelnemers. Onze mensen zullen de massa begeleiden vanaf het Noordstation tot aan de Kleine Wetstraat, zoals dat altijd het geval is bij een toegestane betoging.”

    De betoging is er om een stem te vormen tegen de coronamaatregelen. Vooral antivaxers en gele hesjes staan achter de betoging. Gisteren was er ook in Rotterdam in Nederland een betoging tegen de coronamaatregelen. Die ontaardde in rellen, die tot 's nachts duurden. Treinen en metro’s stopten er tijdelijk niet, politie werd bekogeld en in het nauw gedreven, voertuigen werden in brand gestoken. 

    De politie gaat er niet meteen vanuit dat de betoging in ons land morgen op dezelfde manier zal aflopen. “De politie is voorbereid, overlegt met de organisatoren en zal de nodige maatregelen nemen”, aldus Van de keere. 

  45. Vandenbroucke: 'Lockdown vermijden door supervoorzichtig te zijn'

    Vandaag gaan er een hele reeks nieuwe maatregelen in, van meer thuiswerk tot strengere regels voor het nachtleven. Het Overlegcomité hoopt zo de fors stijgende coronacijfers af te remmen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) benadrukte vanochtend in Radio 1-programma De ochtend nogmaals het belang de maatregelen goed op te volgen. 

    "We zullen echte lockdownmaatregelen alleen kunnen vermijden als we deze maatregelen onverkort toepassen en in ons persoonlijke leven supervoorzichtig zijn", aldus Vandenbroucke. "Strengere maatregelen kán ik niet uitsluiten, dat hangt af van hoe de epidemie zich verder ontwikkelt. We hebben nu 17.000 à 18.000 besmettingen per dag, dat is een explosie. Ik vrees dat die trein niet zomaar stopt."

    Verder pleit Vandenbroucke voor een strengere handhaving van het Covid Safe Ticket. "Ik vind dat de burgemeesters hun politie ook op pad moeten sturen om te controleren. Als ik in een café kom waar de coronapas niet ernstig is, ga ik opnieuw buiten." . Op de vraag of mensen die zaken dan zouden moeten boycotten, antwoordt Vandenbroucke “absoluut”.

  46. Federaal kernkabinet bereikt akkoord over vaccinatieplicht in de zorg

    Het federale kernkabinet is het vanavond na een hele dag onderhandelen eens geworden over een regeling voor de vaccinatieplicht in de zorg. Vanaf 1 april zullen zorgmedewerkers die een vaccin weigeren ontslagen worden. Tussen 1 januari en 1 april zullen niet-gevaccineerde zorgmedewerkers die een test weigeren op tijdelijke werkloosheid worden gezet.

    Maar op vraag van de Franstalige socialisten wordt nu wel een soort achterpoortje voorzien: zorgpersoneel dat dat voor 31 maart schriftelijk aangeeft, kan ook gewoon geschorst worden. Dan valt men zonder loon of uitkering, maar blijft het arbeidscontract wel bestaan en is er dus een mogelijkheid om opnieuw aan de slag te kunnen na eventuele vaccinatie. Iemand die geschorst is kan nog steeds gewoon ontslag nemen, maar valt dan terug op de normale regels rond werkloosheid.

    Het akkoord wordt nog voorgelegd aan de Nationale Arbeidsraad. Die zal tussen de eerste en de tweede lezing van de tekst door de ministerraad wijzigingen kunnen voorstellen. De regering neemt die in overweging als ze in de NAR unaniem zijn goedgekeurd. 

    Daarnaast is ook nog afgesproken dat het coronacommissariaat nog tot 15 januari de tijd krijgt om een analyse te maken van de algemene vaccinatieplicht. Het Overlegcomité gaf het commissariaat woensdag de opdracht om te bekijken hoe de vaccinatiegraad in ons land nog verder kan worden opgetrokken. Een verplichting opleggen is één van de mogelijke pistes, zei premier Alexander De Croo toen.

  47. Met weekend voor de deur: hoe organiseert het nachtleven zich? En zijn die zelftests wel betrouwbaar?

    Wie dit weekend wil dansen, heeft aan een Covid Safe Ticket niet langer genoeg. In nachtclubs, discotheken en dancings zal je ook een mondmasker moeten dragen of een test ter plaatse moeten (laten) afnemen. Hoe organiseert het nachtleven zich? En zijn die zelftests wel een goed systeem?

    Wij zochten het uit voor u. Hier leest u het volledige artikel.

    Beeld Joris van Gennip
  48. Geneesmiddelenagentschap EMA geeft versneld groen licht voor coronamedicijn Merck

    Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) zet versneld het licht op groen voor het gebruik van een coronamedicijn dat ontwikkeld werd door farmabedrijf Merck. Dat deelt het vandaag mee.

    Het medicijn - molnupiravir, dat onder de naam Lagevrio verdeeld zal worden - is een pil die gebruikt wordt bij volwassenen met COVID-19 die geen extra zuurstof nodig hebben maar die wel een verhoogd risico lopen op de ontwikkeling van ernstige symptomen. Lagevrio moet zo snel mogelijk na de diagnose toegediend worden, en zeker binnen de vijf dagen na de eerste symptomen. De pil moet gedurende vijf dagen tweemaal per dag ingenomen worden.

    Het EMA was al een beoordeling van de testgegevens van Lagevrio begonnen - een zogenaamde rolling review, maar een officiële aanvraag om het medicijn op de Europese markt toe te laten had Merck nog niet ingediend. Dat het EMA nu versneld het licht op groen zet, heeft te maken met "het groeiend aantal infecties en sterfgevallen in de EU die te wijten zijn aan COVID-19", luidt het in een persbericht.

    Met het advies van het EMA kunnen de nationale gezondheidsautoriteiten nu beslissen om behandelingen met de Merck-pil toe te staan, "bijvoorbeeld in de context van een noodgeval". Gebruik van de pil kan tot nevenwerkingen als diarree, misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn leiden, maar deze zijn allemaal mild of licht, bleek na de controle van het EMA van enkele onderzoeken naar Lagrevio. Intussen gaat de rolling review verder. 

    Beeld via REUTERS

    Het farmabedrijf had eerder ook al een vrijwillige licentieovereenkomst ondertekend met de zogeheten Medicines Patent Pool. De bedoeling is om de coronapil molnupiravir breed en betaalbaar toegankelijk te maken. Concreet betekent het dat Merck de patenten voor zijn nieuwe coronapil uitdeelt zodat andere fabrikanten die pil goedkoop kunnen maken voor 105 arme landen, voor wie het middel anders onbereikbaar zou zijn.


  49. Oostenrijk gaat volledig in lockdown: zijn de coronacijfers er dan zoveel slechter dan bij ons?

    Oostenrijk gaat vanaf maandag voor minstens tien dagen volledig in lockdown om de vierde golf het hoofd te kunnen bieden. De coronacijfers in het Alpenland verschillen echter niet zo erg van de onze. Slechts op één belangrijke parameter doet België het veel beter, meteen de reden waarom wij Oostenrijk (nog) niet volgen.

    Lees het volledige artikel.

    Beeld DM
  50. Reizigers vast in België na nieuwe coronamaatregelen van Marokkaanse overheid

    Reizigers die vandaag naar Marokko wilden vertrekken vanop de luchthaven van Charleroi hebben zich laten verrassen door nieuwe coronamaatregelen van de Marokkaanse overheid. Ze zijn hierdoor niet kunnen instappen, laat een woordvoerder van de luchthaven weten.

    Wie vanuit België naar Marokko wil reizen, moet sinds gisterenmiddag een vaccinatiebewijs kunnen voorleggen. Daarop moet een dubbele vaccinatie tegen het coronavirus staan, toegediend minstens veertien dagen voor het vertrek. Niet iedereen bleek daarvan op de hoogte: op verschillende vliegtuigen hebben reizigers hun plaats niet kunnen innemen. 

Volg de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in deze liveblog

Elke ochtend vindt u op deze pagina de meest recente Belgische cijfers op deze pagina. Op dinsdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.

Blijf overal op de hoogte

• Download de gratis app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijke updates.

Schrijf u in op Coronavirus Update, een extra nieuwsbrief van De Morgen om op de hoogte te blijven van het nieuwe coronavirus.

• We proberen u zo goed mogelijk op de hoogte te houden over het coronavirus Covid-19. Neem een abonnement op De Morgen en steun onze journalistiek.