ISS ©  AFP

1.500 brokstukken door Russische test brengen ruimtestation ISS in gevaar: “Roekeloos”

Rusland heeft maandag een “gevaarlijke” en “onverantwoorde” test inzake het uitschakelen van een satelliet uitgevoerd, zo heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt, daarbij de test, in het jargon ASAT, “veroordelend”. Ook de topman van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is verontwaardigd over “roekeloos en gevaarlijk” gedrag van Rusland. De proef bracht het Internationaal Ruimtestation en zijn zeven opvarenden in gevaar.

evdg, adb
Bron: Belga

Rusland heeft van op de grond een vernietigde raket afgevuurd op één van zijn eigen satellieten. Daarbij zijn meer dan 1.500 traceerbare brokstukken ruimteschroot ontstaan, met daarbovenop een wolk ruimteschroot met honderdduizenden kleinere brokstukken die de belangen van alle landen in gevaar brengen, zei woordvoerder van het Department of State van de VS Ned Price op een briefing in Washington. “Deze test zal het risico voor astronauten en kosmonauten in het Internationaal Ruimtestation aanzienlijk vergroten, net als voor andere bemande ruimte-activiteiten”, beklemtoonde hij.

De zeven opvarenden van het ISS, onder wie twee Russen, hebben maandag wegens gevaarlijk dicht passerend ruimtepuin tijdelijk plaats moeten nemen in hun “reddingssloep”, de Amerikaanse Crew Dagron en een Russische Sojoez.

NASA-topman Bill Nelson reageerde scherp. “Ik ben verontwaardigd over deze onverantwoorde en destabiliserende actie”, zegt Nelson. Hij vindt het “ondenkbaar” dat Rusland Amerikaanse en internationale partners in het ISS in gevaar brengt, net als zijn eigen kosmonauten. De Russische test bedreigde volgens NASA ook het Chinese ruimtestation.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER