Ook 85 % van de Limburgse huisartsen wil verplichte vaccinatie voor iedereen. © TV Limburg

PS wil verplichte vaccinatie vanaf 18 jaar: “Absurde situatie zoals in Oostenrijk voorkomen”

De PS wil onmiddellijk de discussie opstarten over de verplichte vaccinatie van de hele bevolking vanaf 18 jaar tegen het coronavirus. Waals minister-president Elio Di Rupo zal het Overlegcomité woensdag aangrijpen om het thema op tafel te leggen, zo werd dinsdag op zijn kabinet vernomen.

evdg
Bron: BELGA

“Het is hoog tijd om het debat te openen. De verplichte vaccinatie vanaf 18 jaar is dé enige coherente oplossing”, verklaarde partijvoorzitter Paul Magnette dinsdag in een interview met Sudinfo. “Ik weet dat het een moeilijk debat is, maar ik wil geen absurde situatie zoals in Oostenrijk. Daar geldt geen verplichte vaccinatie, maar worden niet-gevaccineerden in een lockdown gestoken.” Magnette wil ook geen vaccinatie per sector, waarbij wordt gekozen wie al dan niet een inenting moet krijgen. Zonder verplichte vaccinatie voor iedereen vinden de Franstalige socialisten het niet logisch dat zorgpersoneel kan worden ontslagen indien het niet gevaccineerd is.

LEES OOK. Nog veel vragen over (mogelijke) maatregelen: wat met de derde prik, vaccin voor kinderen en verplichte vaccinatie in de zorg?

Maandagavond raakte het kernkabinet het eens over de modaliteiten van de verplichte vaccinatie in de zorg. Er komt eerst een overgangsfase, maar vanaf 1 april kan iemand die zich niet wil laten vaccineren, worden ontslagen. “Ik ben tegen het idee dat een verpleegster in april kan worden ontslagen omdat ze niet gevaccineerd is, terwijl er geen verplichting is voor iedereen. Indien die verplichting algemeen is, dan kan er over de sancties worden gepraat”, aldus Magnette.

Intussen pleit ook het cdH voor een debat over de verplichte vaccinatie. Dat zegt partijvoorzitter Maxime Prévot, die net als zijn echtgenote maandag zelf positief testte op het coronavirus.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer