Al 13.000 mensen deden de HIV-zelftest

Drie maanden na de lancering van de zelftest voor HIV hebben apothekers in ons land al 13.000 van die kits verkocht. Cijfers over het aantal positieve gevallen zijn nog niet beschikbaar maar Sensoa spreekte nu al van een succes. “Bij velen is er nog altijd een zekere schroom om naar de dokter te gaan om zich te laten testen. Voor hen is deze zelftest zeer belangrijk om de besmetting in een vroeg stadium te detecteren om snel een behandeling te starten en geen andere mensen te besmetten.”

Thierry Goeman

Een wondermiddel is de HIV-zelftest zeker niet, laat dat duidelijk zijn. Het is een hulpmiddel om mensen die onveilig seksueel contact hebben gehad snel duidelijkheid te geven of ze besmet zijn met HIV of niet.

“Sinds de lancering eind november tot op heden zijn er 13.000 units van de HIV zelftest verkocht in de Belgische apotheken. Dat is een beter resultaat dan in Frankrijk, waar de test initieel op de markt werd gebracht”, zegt Isabelle Galle van Axone Pharma.

“Voor resultaten over het aantal positieve tests is het veel te vroeg. Pas in november maken we de cijfers over het aantal nieuwe HIV-gevallen bekend van het vorige jaar. Wat de rol van de nieuwe zelftest speelt en of het voor meer of minder HIV-besmettingen zal zorgen, dat zal zeker nog niet blijken uit de cijfers die we dit jaar publiceren. Heel exact zullen we het trouwens nooit weten, tenzij er expliciet onderzoek naar gebeurt”, zegt het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV).

Sensoa tevreden

Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, is tevreden met het groot aantal tests dat al verkocht is. “Dat betekent dat mensen het nut er van in zien”, zegt Boris Cruyssaert.

“Het is vooral een belangrijk hulpmiddel voor mensen die nog een zekere schroom hebben om zich te laten testen bij de huisarts. Voor wie die drempel nog te hoog is om zich na een onveilig seksueel contact te laten testen, kan gewoon naar de apotheek gaan om de test te kopen. Zonder voorschrift. Is het resultaat positief, wordt toch nog een bloedonderzoek aangeraden om honderd procent zekerheid te krijgen. Want er zijn behoorlijk wat vals positieve tests”, zegt Boris Cruyssaert.

Voor wie snel zekerheid wil, kan nog altijd het best naar de dokter gaan voor een bloedonderzoek. Zes weken na het onveilig contact, geeft die bloedproef een duidelijk en betrouwbaar resultaat en weet je of je HIV-besmet bent of niet. Bij de zelftest is dat pas na drie maanden.

“Groot voordeel is dat veel mensen die niet naar de dokter willen of durven, er soms pas na maanden of jaren achterkomen dat ze besmet zijn met HIV en dat ze de besmetting intussen misschien al hebben door gegeven door andere onveilige contacten. Door er snel bij te zijn, kan men ook snel met medicatie starten”, zegt Sensoa.

Vroeger was het zo dat de terugbetaling van HIV-remmers in ons land beperkt was tot patiënten wiens afweersysteem al zeer verzwakt was

Sneller HIV-remmers nemen

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft de voorwaarde laten vallen. Voortaan kan iedereen die HIV-positief getest heeft, met de behandeling starten. “Een snelle behandeling met hiv-remmers kan patiënten niet alleen veel leed besparen, maar zorgt er ook voor dat ze minder lang besmettelijk zijn.”

Volgens de meest recente cijfers raken in ons land elk jaar meer dan duizend mensen besmet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen