©  BELGA

Nog geen Antwerpse maatregelen, wel “alles doen om eerstelijnszorg te ontlasten”

In afwachting van het Overlegcomité van woensdag komen er voorlopig geen specifieke maatregelen op Antwerps provinciaal niveau. Dat meldt gouverneur Cathy Berx na afloop van crisisoverleg met het Agentschap Zorg en Gezondheid en de verschillende eerstelijnszones. “Maar we moeten wel alles doen om de eerstelijnszorg te ontlasten”, vindt Berx. “Ik heb signalen gekregen dat de realiteit er nog erger is dan de cijfers tot nu toe deden vermoeden.”

Bron: Belga

LEES OOK: Gouverneur Berx neemt mogelijk extra maatregelen in Antwerpen: “Eerst Overlegcomité afwachten”

Berx zegt te hopen dat er geen extra Antwerpse maatregelen nodig zullen zijn bovenop de federale omdat de situatie eigenlijk overal ernstig is, maar zal eind deze week nog met haar burgemeesters vergaderen over de beslissingen van het Overlegcomité. “Als we extra maatregelen zouden nemen, zal dat niet zijn om bepaalde sectoren te sluiten”, zegt Berx wel. “Dat zouden dan ‘barrièremaatregelen’ zijn om ervoor te zorgen dat de contacten die er zijn niet voor transmissie van het virus zorgen. Mondmaskers, afstand, dat soort zaken.”

De solidariteit met de zorgsector moet volgens Berx eens te meer centraal staan de komende periode. “De situatie is ernstig in de ziekenhuizen, maar vooral ook bij de huisartsenwachtposten”, zegt ze. “Die zijn compleet overbelast.” Berx kijkt naar initiatieven zoals de corona-infolijn van de stad Antwerpen om daaraan tegemoet te komen. “Ik heb de stad om een draaiboek gevraagd om ook in andere eerstelijnszones zo aan de slag te kunnen gaan en heb dit ook al aan het hogere overheidsniveau voorgelegd.”

Intussen blijft vaccineren van groot belang, aldus nog Berx. “Wat de ‘boosterprik’ betreft, vraag ik dat wie destijds als eerste aan de beurt kwam voor de eerste prik, nu ook voorrang krijgt”, zegt ze. “Dat betekent dus ook de hulpdiensten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER