PS ziet verplichte vaccinatie vanaf 18 jaar als dé oplossing, De Croo geen voorstander

Premier Alexander De Croo is geen voorstander van een algemene verplichte vaccinatie tegen corona. Volgens de eerste minister moet verder worden ingezet op het overtuigen van de mensen.

Premier Alexander De Croo is geen voorstander van een algemene verplichte vaccinatie tegen corona. Volgens de eerste minister moet verder worden ingezet op het overtuigen van de mensen.

Bij verschillende partijen zijn de voorbije dagen de geesten gerijpt om een inenting tegen Covid-19 te verplichten. Volgens de premier is dat een vals goed idee. ‘Het is gemakkelijk op papier, maar hoe doe je dat in de praktijk? Als iemand geen vaccin wil, wat doen we dan? Gaan we die dwingen?’, verklaarde de premier dinsdag aan verschillende media.

De Croo heeft geen weet van andere Europese landen, en bijna geen enkel daarbuiten, die verplicht vaccineren. ‘We moeten de mensen met cijfers overtuigen. Een gevaccineerde persoon heeft elf keer minder kans om in het ziekenhuis te belanden. Dat zijn de feiten en ze zijn overtuigender dan een verplichting.’

PS ziet verplichte vaccinatie vanaf 18 jaar als dé oplossing

De PS wil onmiddellijk de discussie opstarten over de verplichte vaccinatie van de hele bevolking vanaf 18 jaar tegen het coronavirus. Waals minister-president Elio Di Rupo zal het Overlegcomité woensdag aangrijpen om het thema op tafel te leggen, zo werd dinsdag op zijn kabinet vernomen. Zonder verplichte vaccinatie voor iedereen vinden de Franstalige socialisten het ook niet logisch dat zorgpersoneel kan worden ontslagen indien het niet gevaccineerd is.

‘Het is hoog tijd om het debat te openen. De verplichte vaccinatie vanaf 18 jaar is dé enige coherente oplossing’, verklaarde partijvoorzitter Paul Magnette dinsdag in een interview met Sudinfo. ‘Ik weet dat het een moeilijk debat is, maar ik wil geen absurde situatie zoals in Oostenrijk. Daar geldt geen verplichte vaccinatie, maar worden niet-gevaccineerden in een lockdown gestoken.

Magnette wil ook geen vaccinatie per sector, waarbij wordt gekozen wie al dan niet een inenting moet krijgen. Maandagavond raakte het kernkabinet het eens over de modaliteiten van de verplichte vaccinatie in de zorg. Er komt eerst een overgangsfase, maar vanaf 1 april kan iemand die zich niet wil laten vaccineren, worden ontslagen. ‘Ik ben tegen het idee dat een verpleegster in april kan worden ontslagen omdat ze niet gevaccineerd is, terwijl er geen verplichting is voor iedereen. Indien die verplichting algemeen is, dan kan er over de sancties worden gepraat’, aldus Magnette.

Intussen pleit ook het cdH voor een debat over de verplichte vaccinatie. Dat zegt partijvoorzitter Maxime Prévot, die net als zijn echtgenote maandag zelf positief testte op het coronavirus.

Partner Content