België beleeft "Dunkelflaute": zon en wind geven niet thuis, kerncentrales, gas én stuwmeer van Coo springen bij

Ons land zit in een zogenoemde "Dunkelflaute": een periode waarbij er (bijna) geen groene energie meer is door het ontbreken van zon en wind. En dan moeten er andere vormen van energie gevonden worden: gascentrales, tot zelfs het stuwmeer van Coo in de Ardennen. 

De huidige Dunkelflaute is zeker geen primeur: in 2017 was dat zelfs negen dagen het geval in de maand januari. Het woord komt niet toevallig uit het Duits (dunkel voor donker en Flaute voor flauwte, in dit geval het gebrek aan wind): het is er een thema omdat Duitsland fors inzet op hernieuwbare energie en daardoor afhankelijk(er) is van de weersomstandigheden. 

Het was VRT-energiespecialist Luc Pauwels die er vanmiddag mee kwam: "We zitten in een Dunkelflaute. Wind geeft helemaal niet thuis, zon amper (straks niks meer). Nucleaire energie en gas (bijna evenveel als kernenergie) houden ons overeind", twitterde hij.

Omdat België midden onder een hogedrukgebied ligt, is er weinig wind. En door de korte dagen op het einde van de herfst (met een zon die amper nog kracht heeft) in combinatie met het grijze weer, konden ook de zonnepanelen niet bijspringen. 

Meer fossiele brandstoffen

Zo'n Dunkelflaute is slecht nieuws voor het klimaat. Want door het tijdelijk verzwakte groene aanbod worden meer fossiele brandstoffen aangesproken voor de energievoorziening. Via gascentrales bijvoorbeeld. "We schakelden er veel in, en ze brachten bijna evenveel energie binnen als onze kerncentrales. Dat is echt wel uitzonderlijk", vertelt Pauwels in "De wereld vandaag". 

België voerde ook elektriciteit in vanuit Frankrijk, dat voluit inzet op zijn (grote) nucleaire capaciteit. We schakelden zelfs extra waterkracht in: "We hebben een kunstmatig stuwmeer in Coo. Water dat eerder werd opgepompt, wordt op dat moment opnieuw naar beneden gelaten zodat er via turbines elektriciteit wordt opgewekt."  

Ook het stuwmeer in Coo werd ingeschakeld

Luc Pauwels

Thuisbatterijen

Terwijl België eventueel extra elektriciteit kan invoeren en gascentrales aanspreekt, doen buurlanden het met extra steenkool of bruinkool (Duitsland en ook Nederland) of extra nucleaire capaciteit (Frankrijk of Groot-Brittannië) tijdens een Dunkelflaute. 

Als we in de toekomst over minder nucleaire capaciteit zullen beschikken, zal de rol van gascentrales tijdens Dunkelfautes nog belangrijker worden. Het zelf opslaan van energie van onze zonnepanelen, via een thuisbatterij, kan momenteel nog niet heel veel helpen omdat de opslagcapaciteit ervan te klein is. "Daar moeten we nog serieus op inzetten", zegt Pauwels. 

Beluister hier het volledige gesprek in "De wereld vandaag": 

Meest gelezen