©  BELGA

Vakbondsacties politie: agenten voeren actie aan kerncentrale Tihange

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij de politie heeft woensdagochtend actiegevoerd aan de kerncentrale van Tihange (Hoei), in de provincie Luik. Het gaat om de derde dag op rij dat agenten op verschillende plaatsen in het land actievoeren. Ze eisen onder meer een loonsverhoging.

Bron: BELGA

Een 50-tal vakbondsmilitanten blies van 6 tot 9 uur verzamelen aan de kerncentrale. Die wordt net als de andere nucleaire sites in het land steevast bewaakt door agenten van de Directie Beveiliging (DAB) van de federale politie. De actievoerders maakten hun grieven over aan elke werknemer van de kerncentrale, maar lieten wel iedereen door.

Het loon van de agenten blijft al 20 jaar ongewijzigd, hekelde Fabrice Discry, vakbondsafgevaardigde voor NSPV. Hij stelde ook onder meer een besparing van 100 miljoen euro bij de politie aan de kaak. “De minister van Binnenlandse Zaken is het vertrouwen niet meer waard.”

Maandag voerden de agenten actie op Koningsdag tijdens het Te Deum aan de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel. Dinsdag volgde protest op de kleine ring in de hoofdstad en waren er stiptheidsacties in de luchthavens van Zaventem, Charleroi en Luik.

Het vakbondsfront van VSOA, NSPV, ACV en ACOD startte deze week met de dagelijkse protestacties, die meer dan twee maanden zouden aanhouden. Met stiptheidsacties, protest, grondige verkeerscontroles en dies meer protesteren ze onder meer tegen de herziening van de eindeloopbaanregeling bij de politie. Ook zitten de onderhandelingen over een loonsverhoging muurvast. Verder is er onvrede over een gebrek aan middelen voor de politiediensten. Een onderhandelingscomité, waarbij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) aanwezig was, bracht vorige week de verschillende partijen niet dichter bijeen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer