OVERZICHT. Wat ligt er straks op tafel bij het Overlegcomité?

Het Overlegcomité komt woensdagnamiddag om 14.30 uur, vroeger dan aanvankelijk gepland, opnieuw samen. Vertegenwoordigers van de verschillende regeringen in ons land zullen daar beslissen over bijkomende maatregelen om de stijging van de coronacijfers een halt toe te roepen. Dit ligt op tafel.

gjs

We lijken niet op weg naar een erg moeilijke en lange bijeenkomst van het Overlegcomité. De grote lijnen zijn al erg duidelijk, nadat de kern van de federale regering dinsdag is samengekomen en ook de Vlaamse regering al over de nieuwe voorstellen heeft samengezeten. Er komen nieuwe maatregelen, die volgens de politici en de experts noodzakelijk zijn om de vierde coronagolf onder controle te krijgen, nu de ziekenhuizen kraken onder de druk.

LEES OOK. Maatregelen zijn zo goed als rond: over slechts één verstrenging lijkt er nog onenigheid (+)

Dit ligt woensdag op tafel:

- Thuiswerk wordt haast zeker weer verplicht. Veel besmettingen gebeuren op de werkvloer, dus is het volgens experts niet meer dan logisch dat wie niet per se op kantoor hoeft te zijn, gewoon van thuis werkt. Dat is een ‘quick win’. De vraag is nog of dat drie dagen per week het geval zal zijn, of vier. Daarover heerst nog onenigheid bij de politici.

- De mondmaskerplicht wordt uitgebreid. De verwachting is dat beslist wordt dat overal waar je het Covid Safe Ticket (CST) moet tonen, je het mondmasker ook zal moeten aanhouden. Nu is het anders: zodra je CST gescand en goedgekeurd is, mag het mondmasker af. Uit het advies van expertengroep GEMS bleek maandag dat zij nog verder willen gaan en het mondmasker willen verplichten voor iedereen die ouder is dan 9 jaar. Maar dat blijkt voor veel partijen een brug te ver: onder anderen minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) gaf al te kennen dat hij er niet van moet weten, en hetzelfde geldt voor de PS van Paul Magnette.

 ©  BELGA

LEES OOK. Vorige maand nog ondenkbaar, nu noodzakelijk: coronacijfers zo snel omhoog dat leger opnieuw moet inspringen (+)

- De laatste dagen lijkt verplichte vaccinatie plots geen taboe meer. Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) lijkt er zelfs voor gewonnen te zijn, maar hij krijgt tegenwind van onder anderen premier Alexander De Croo (Open VLD), die vindt dat het een vrije keuze moet blijven. Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) wil het onderwerp aansnijden op het Overlegcomité, maar Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) zei woensdagochtend bij LN24 dat er nog geen knopen over doorgehakt zullen worden.

LEES OOK. Maatregelen moeten nog aangekondigd worden, maar we lijken ons al te hebben teruggetrokken in ons huis (+)

- De vraag is ook wat beslist zal worden over het nachtleven. Voor de GEMS zou dat stilgelegd mogen worden, maar de sector huivert daarvoor en de politiek toonde zich ook al niet van plan om sectoren te gaan sluiten. Het idee om een negatieve zelftest te vragen aan discotheekgangers kan daarom op brede steun rekenen, maar binnen de sector wordt daar niet enthousiast op gereageerd omdat er praktische bezwaren zijn. Een alternatief zou een 2G-beleid kunnen zijn, waarin alleen wie gevaccineerd is of in de voorbije zes maanden een besmetting heeft doorgemaakt nog binnen mag.

LEES OOK. Nog nooit was de verdeeldheid over mogelijke maatregelen zo groot: wij laten voor en tegen aan het woord (+)

LEES OOK. Als je liever je ontslag krijgt dan een prik: “Ik ben niet gevaccineerd en dat zal ook nooit gebeuren” (+)

- Wat ook zeker bekeken wordt, zijn de regels voor grote evenementen en trouw- en andere feesten. Een optie daar is dat het mondmasker verplicht wordt.

- Volgens experts is het ook duidelijk dat we ons aantal contacten weer fors moeten verminderen. “Wie je niet gezien hebt, kan je niet besmetten”, zo zei viroloog Steven Van Gucht al. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat het Overlegcomité weer met aantallen of bubbels voor de dag zal komen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen