©  Sven Dillen

Professor Esther Wolfs UHasselt krijgt beurs van 100.000 dollar voor onderzoek zenuwziekte

Professor Esther Wolfs van het biomedisch onderzoeksinstituut van de UHasselt heeft van een Amerikaanse patiëntenvereniging een beurs van 100.000 dollar ontvangen voor haar onderzoek naar de zenuwziekte Charcot-Marie-Tooth (CMT). “Als enige onderzoeksgroep ter wereld werkt zij met stamcellen uit wijsheidstanden om het ziekteproces van CMT te ontrafelen. De Amerikaanse vereniging nam zelf met professor Wolfs contact op,” aldus UHasselt-woordvoerder Thomas Vandenreyt.

Bron: BELGA

LEES OOK. UHasselt onderzoekt nieuwe kankerbehandeling: “Stamcellen uit wijsheidstanden vallen tumoren aan”

CMT is een erfelijke ziekte die een op de 3.000 mensen in België treft. CMT tast de zenuwen aan waardoor de spierkracht geleidelijk afneemt in handen, voeten en ten slotte tot aan de romp doortrekt. De eerste symptomen duiken vaak al op voor de leeftijd van 30 jaar. CMT is geen dodelijke aandoening, maar de ziekte beperkt de levenskwaliteiten van de patiënten enorm. De onderzoeksgroep van Wolfs focust zich op CMT type 1, een van de twee subtypes.

“CMT type 1 ontstaat door een genetisch defect in een bepaald type cel in ons zenuwstelsel, de Schwanncellen. Deze cellen spelen een belangrijke rol in de geleiding van signalen in onze zenuwen, omdat ze voor myeline zorgen, een soort van isolatielaag rond de zenuwen. Bij CMT1 wordt die myeline afgebroken en verloopt de geleiding van signalen in de zenuwen alsmaar moeilijker, waardoor spierkrachtverlies optreedt,” legt professor Wolfs uit.

Onderzoekers wereldwijd weten nog altijd niet hoe het precies komt dat het genetisch defect in de Schwanncellen ervoor zorgt dat de ziekte CMT zich kan ontwikkelen. De onderzoeksgroep van Wolfs wil door het unieke onderzoek met stamcellen uit wijsheidstanden hier nu een antwoord op bieden.

“Er is dringend nood aan menselijke in vitromodellen waarin we de ziekte CMT kunnen simuleren. Hiervoor zijn stamcellen nodig die we naar Schwanncellen kunnen ontwikkelen. Alleen lukt het de meeste types stamcellen niet om een Schwanncel te worden. Onze stamcellen uit tanden kunnen dat wel, omdat die uit volwassen mensen gehaald worden en dezelfde embryonale oorsprong hebben,” vertelt de professor. De onderzoeksgroep met Esther Wolfs toonde intussen al aan dat ze van tandstamcellen Schwanncellen kunnen maken. Nu zullen de vorsers hierin ook de genetische fout aanbrengen die ook bij CMT1 voorkomt, zodat het ziekteproces makkelijker bestudeerd kan worden.

In de jury voor het toekennen van de beurs zetelen de beste CMT-onderzoekers ter wereld, aldus de UHasselt. Volgend jaar mag professor Wolfs haar resultaten in Miami voorstellen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer