Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

TikTok gaat gebruikers sneller waarschuwen voor gevaarlijke "challenges"

Video-app TikTok heeft nieuwe maatregelen aangekondigd waarmee het de verspreiding van gevaarlijke "challenges" wil bestrijden. Dat zijn uitdagingen die gebruikers moeten uitvoeren terwijl ze gefilmd worden. De app doet daarvoor niet alleen een beroep op nieuwe technologie, maar breidt ook zijn veiligheidscentrum uit met meer informatie over de challenges. Zo moeten gebruikers zich bewuster worden van de gevaren die bepaalde uitdagingen.

TikTok kwam al af en toe negatief in het nieuws vanwege zijn “challenges”. Dat zijn uitdagingen die gebruikers zelf bedenken en af en toe enorm aanslaan, waardoor ze razendsnel de wereld rondgaan. Het gaat vaak om het uitvoeren van een bepaalde taak terwijl je gefilmd wordt. Een bekend voorbeeld van zo’n uitdaging is de TikTok Bottlecap challenge, waarbij gebruikers met één trap de dop van een fles eraf moesten krijgen. 

Een andere bekende challenge daagde TikTokkers uit om een soort dansje te doen op een herwerkte versie van de wereldhit "U Can't Touch This" van de Amerikaanse rapper MC Hammer. Overal ter wereld verschenen filmpjes van gebruikers die zich aan de uitdaging waagden.

Volgens onderzoek van TikTok deden meer dan 1 op de 5 jongeren ter wereld al mee aan een challenge op het socialemediaplatform.  1 op de 50 nam deel aan een risicovolle en gevaarlijke uitdaging, 1 op de 300 aan een heel gevaarlijke.

Het zijn vooral die laatste twee die heel wat mensen zorgen baren. Zo stierf in maart dit jaar een 12-jarige Amerikaanse jongen toen hij de “blackout challenge” tot een goed einde probeerde te brengen: een uitdaging waarbij mensen zichzelf op het randje van verstikking brengen terwijl ze zichzelf filmen.

Nieuwe maatregelen moeten slechte afloop vermijden

Om het risico op dergelijke drama's in de toekomst zo veel mogelijk te vermijden, grijpt TikTok nu in. Het platform heeft het veiligheidscentrum in zijn app uitgebreid. Op die manier zullen de veelal jonge gebruikers van het medium meer informatie krijgen over de challenges en worden ze bovendien opgeroepen om kritisch na te denken over de risico’s die eraan verbonden zijn. 

Daarnaast zullen gebruikers vanaf nu ook meldingen en waarschuwingen te zien krijgen als ze in de app via een hashtag op zoek gaan naar bepaalde uitdagingen. Die maatregel komt er omdat een op het eerste gezicht onschuldige hashtag plots gebruikt kan worden om een nieuwe gevaarlijke challenge te promoten.

Zo kwam de onschuldig oogende hashtag "Talking Smack" onlangs nog onder vuur te liggen. Wanneer gebruikers zich aan deze uitdaging wagen, gebruiken ze een voice-over om hun hond een uitbrander te geven. Op het moment dat ze het woord "smack" uitspreken, moeten ze hun gezicht erg dicht bij de hond brengen. Heel wat experten wezen TikTok erop dat dat niet zonder gevaar is. Honden zouden namelijk volledig verkeerd kunnen reageren en hun baasje in het gezicht bijten.

Als TikTok een plotse stijging merkt van het aantal video’s die onder een bepaalde hashtag gemaakt worden, gaat ze vanaf nu ook op zoek naar de reden van die stijging. Het platform gebruikt daarvoor een nieuwe technologische toepassing waarmee ze risicovolle uitdagingen automatisch kunnen detecteren. Op die manier wil TikTok potentieel gevaarlijke trends vroegtijdig detecteren en het platform veiliger maken voor alle gebruikers.

Meest gelezen