rv
Volledig scherm
PREMIUM
© rv

3 ouders blikken terug op de vroeggeboorte van hun vechtertje(s). “We moesten Jorne aankleden met poppenkleedjes, omdat hij zo klein was”

Elk jaar worden zo’n 15.000 baby’s te vroeg geboren. Dat zijn 700 klassen vol kinderen die vanaf het begin moeten vechten voor hun plek op deze wereld. En ook hun ouders voeren die strijd. Tegen de onzekerheid, tranen en angst. Maar een periode op neonatologie kan ook z’n mooie kantjes hebben, bewijzen ouders Ludwig, Lieze en Shauni op Internationale Prematurendag. Ze vertellen over de intense hoogtes en laagtes die ze doorstonden. “Je mag je hand wel bij je baby in de couveuse leggen, maar je komt nog altijd terug in een lege kamer. Ik voelde me geen mama toen.”

  1. Kinderen van 12 smeren erop los voor de perfecte huid: is dat veilig? “De meeste producten die ik koop, heb ik op TikTok gezien”
    PREMIUM

    Kinderen van 12 smeren erop los voor de perfecte huid: is dat veilig? “De meeste producten die ik koop, heb ik op TikTok gezien”

    “Soms heb ik zwarte poriën, daarom gebruik ik een cleanser.” Wie vroeger puistjes had, smeerde Clearasil. Voor tieners vandaag volstaat dat niet. Skincare boomt op sociale media, dus vinden ze lange routines met serums, toners en crèmes de norm. Ook Risa (12), Noor (14) en Eloïse (16). Twee dermatologen verhelderen of dat wel zo veilig is. “Op die leeftijd heb je maar twee producten echt nodig.”
  2. 9 kindjes per verzorger in Vlaamse kinderopvangen: zowel kind, ouders als verzorgers lijden daaronder. “Een kind krijgt meermaals per dag een ‘nee’”
    PREMIUM

    9 kindjes per verzorger in Vlaamse kinderop­van­gen: zowel kind, ouders als verzorgers lijden daaronder. “Een kind krijgt meermaals per dag een ‘nee’”

    Vlaamse kinderverzorgers hebben het zwaar. De lonen zijn laag en de werkdruk veel te hoog. Veel verzorgers hebben negen kinderen onder hun hoede, en dat is slopend. Plus: de kinderen lijden er soms ook onder. “Jonge kindjes hebben knuffels nodig, contact, troost. En daar hebben we niet altijd tijd voor”, getuigt verzorgster Caroline. Onthaalmoeder Iris vertelt hoe haar werking verbeterde sinds ze van 8 naar 6 kinderen ging. Lynn Geerinck, manager kinderopvang bij i-Mens, legt uit waarom minder kleintjes per verzorger beter zou zijn. “Een onthaalmoeder is een toevoeging aan je gezin.”