Het pand in de Dr. De Biestraat vertoont ernstige gebreken.  © Marc Peeters

Schrijnende woonsituatie in Olen: “Dakloos of slapen in gevaarlijke omstandigheden”

Olen -

Wendy Van den Brande, een alleenstaande moeder van drie uit Olen, weet zich geen raad meer. De huurwoning waarin ze verblijft, vertoont gebreken die levensgevaarlijk kunnen zijn. “Maar als de burgemeester beslist dat het pand onbewoonbaar is, sta ik op straat. Ik kan nergens naartoe en ook de gemeente heeft geen oplossing”, zucht de vrouw. “ De burgemeester zit verveeld met de zaak. “Maar ook ik kan geen woning tevoorschijn toveren.”

Marc Peeters

De vrouw en haar kinderen van 6, 14 en 15 jaar oud wonen in de Dr. De Biestraat in Olen-centrum. Het gezin huurt er een woning van een private eigenaar. Vorige maand heeft een wooninspecteur het huis bezocht. “Er zijn ernstige problemen met de gas en elektriciteitsleidingen, onder meer door roestvorming”, weet Wendy, die liever niet in beeld komt. “Er zijn ook al problemen geweest met de waterleiding. Hierdoor is er niet alleen sprake van risico’s op CO-vergiftiging, maar ook gevaar voor elektrocutie en zelfs ontploffingsgevaar. Het is gewoon gevaarlijk om hier te verblijven.”

Burgemeester Seppe Bouquillon (CD&V), die het verslag van de wooninspecteur heeft doorgenomen, bevestigt dat. “De lijst met gebreken is lang. Ik kan het pand onbewoonbaar verklaren en momenteel wordt het nemen van deze beslissing ook juridisch afgetoetst. De onbewoonbaarheid uitspreken zou wel betekenen dat het pand onmiddellijk moet verzegeld worden en dat de bewoners meteen moeten vertrekken.”

Waar naartoe?

De hamvraag is dan: waar naartoe? “Onze diensten zijn er volop mee bezig, maar er is momenteel in Olen of in Herentals gewoon geen enkel huis ter beschikking waar we een gezin van vier op een volwaardige manier kunnen huisvesten. Een kleine studio is voor hen geen oplossing. Verder dan Olen of Herentals gaan zoeken, is niet meteen aangewezen omdat de kinderen in deze regio naar school gaan en verre verplaatsingen weer andere problemen met zich meebrengen.”

Volgens Wendy Van den Brande ligt de oplossing voor de deur. “Schuin tegenover de woning waar ik nu zit, staat een woning van de sociale huisvestingsmaatschappij De Woonbrug gewoon leeg. “Waarom kan ik daar niet naartoe?”

“Als dat de oplossing was, hadden we daar zeker al voor gekozen”, zegt de burgemeester. “Het klopt dat het pand leeg staat, maar door werken in de badkamer en de keuken is dat momenteel ook niet geschikt om te wonen. Een gelijkaardig probleem doet zich voor met andere woningen van De Woonbrug die momenteel niet bewoond zijn. We zetten momenteel alle zeilen bij om een oplossing te vinden ook via het sociale verhuurkantoor, maar vanavond is die er nog niet.”

Moedeloos

De bewoonster wordt er moedeloos van. “Waarvan moet ik nu het meeste bang zijn? De kans dat ik straks samen mijn drie kinderen op straat sta of van het risico dat ik loop om nog langer te verblijven in een woning waar een ernstig ongeluk met gas of elektriciteit tot de mogelijkheden behoort.”

De vrouw heeft inmiddels ook een raadsman geraadpleegd. (mph)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER