Direct naar artikelinhoud
NieuwsApple

iPhone stuk? Apple wil het u makkelijker maken om ‘m zelf te repareren

iPhone stuk? Apple wil het u makkelijker maken om ‘m zelf te repareren
Beeld REUTERS

Een barst in het scherm van je iPhone? Dat betekent meestal vloeken, en nogal wat geld ophoesten in een reparatiecentrum. Maar die lijdensweg is bijna ten einde. Vanaf volgend jaar kunnen Apple-klanten hun display gewoon zelf vervangen. Addertje onder het gras: een béétje handigheid en technische kennis is wel vereist.

Apple zal vanaf volgend jaar voor het eerst onderdelen en gereedschap verkopen aan het grote publiek. Eerst zijn alleen de Verenigde Staten aan de beurt, maar in de loop van 2022 komen er meer meer landen bij. De iPhone 12 en iPhone 13 zijn als eerst aan de beurt, later volgen Mac-computers met M1-chips. Apple zal ook reparatiehandleidingen publiceren om één en ander vlot te laten verlopen.

In eerste instantie richt het programma zich op de onderdelen die het vaakst vervangen moeten worden, zoals het scherm, de batterij en de camera. In de loop van volgend jaar komen daar andere onderdelen bij, aldus Apple. Opvallend, aangezien het bedrijf de reputatie heeft dat het zijn toestellen zo onherstelbaar mogelijk maakt.

“Door onze klanten originele Apple-onderdelen te bieden, geven we hen nog meer keuze op het gebied van reparaties”, zegt Jeff Williams, Chief Operating Officer bij Apple. “Klanten die graag zelf reparaties uitvoeren, kunnen dat straks ook doen.”

In 2019 startte Apple een programma waarbij onafhankelijke reparatiebedrijven onderdelen, gereedschappen en handleidingen kunnen kopen. 

Technische kennis

Hoewel Apple in zijn persbericht beelden toont van mensen die hun toestel aan hun keukentafel of bureau repareren, benadrukt het bedrijf wel dat de “reparaties zijn bedoeld voor particulieren die voldoende technische kennis en ervaring hebben om elektronische apparaten zelf te repareren”.

Volgens Apple blijft voor de meeste klanten “reparatie door een professionele partij met gecertificeerde technici die originele Apple onderdelen gebruiken de veiligste en meest betrouwbare oplossing”.

Met de actie van Apple halen consumentengroepen hun slag thuis. Het bedrijf zal de onderdelen en het gereedschap aan consumenten verkopen voor dezelfde prijs die onafhankelijke reparatiebedrijven betalen. Klanten kunnen gebruikte onderdelen na de reparatie terugsturen naar Apple, in ruil voor een korting.