Zware verkeershinder en verschillende tunnels afgesloten in Brussel door betoging politievakbonden

 ©  BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) blijft bereid om constructief naar oplossingen te zoeken voor de onvrede bij de politie. Dat zei CD&V-staatssecretaris Sammy Mahdi donderdagmiddag in haar naam in de Kamer. Maar “rookbommen afvuren en files veroorzaken helpt niemand vooruit”, klonk het ook.

Bron: BELGA

De vakbonden van de geïntegreerde politie voeren al de hele week actie voor een substantiële loonsverhoging. Daar wordt al maanden over onderhandeld met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), maar de gesprekken lopen volgens de politiebonden volledig spaak.

Verlinden zelf kon er donderdag niet bij zijn in de plenaire Kamer, waar Sigrid Goethals (N-VA), Tim Vandenput (Open VLD) en Nabil Boukili (PVDA) vragen voor haar in petto hadden. De minister is momenteel op werkbezoek in de Verenigde Staten. CD&V-staatssecretaris Sammy Mahdi beantwoorde de vragen in haar plaats.

“Minister Verlinden kiest voor de constructieve aanpak via dialoog, en ik steun haar daarin”, zei hij. “Ze blijft bereid om te zoeken naar oplossingen en de onderhandelingen constructief verder te zetten.” De staatssecretaris riep de politieagenten op om rond de onderhandelingstafel naar een oplossing te zoeken. “Met rookbommen afvuren en files veroorzaken help je niemand vooruit, en al zeker niet de burger die in deze het slachtoffer is.”

Volgens Mahdi had de minister woensdag nog een uitgebreid overleg met de woordvoerder van het gemeenschappelijk vakbondsfront en volgt er volgende week overleg met de vertegenwoordigers van de lokale besturen. Zij zijn immers bevoegd voor de lokale politie, en zo ook voor driekwart van de loonkost van de geïntegreerde politie, klonk het.

“Een tsjevenantwoord”, repliceerde Goethals. “Een lege doos, met een grote mooie strik rond.” Ook Boukili vond de uitleg onvoldoende. “Uw antwoord beantwoordt niet aan de situatie. Dat is geen basis om aan de onderhandelingstafel te gaan.”

Vandenput, zelf burgemeester in Hoeilaart, waarschuwde meteen dat de lokale besturen niet alleen voor de factuur kunnen opdraaien. “Onze budgetten zitten ook krap”, klonk het. De Open VLD’er is wel tevreden dat er volgende week een overleg gepland staat.

 ©  Stefaan Beel

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen