©  Karel Hemerijckx

Hinder door politieacties is extra tegenslag in moeilijke coronaperiode: is dit wel het juiste moment? “Dat is het nooit”

De stiptheidsacties van de politie veroorzaakten veel hinder op de baan. De vakbonden organiseren de acties omdat ze boos zijn over de vastgelopen loononderhandelingen. Maar is het daar nu wel het goede moment voor, nu het land weer te maken krijgt met nieuwe coronamaatregelen en stijgende besmettingen? “Het is natuurlijk nooit het goede moment voor zulke acties”, zegt Luc Goos, voorzitter van de politievakbond NSPV. “Maar de hinder voor de bevolking mag de minister voor haar rekening nemen”

Saar Van Olmen

LEES OOK: Tot anderhalf uur file door verschillende politieacties in provincie Antwerpen: “Mensen tonen begrip”

De vakbonden zijn ontevreden omdat politiemensen de voorbije 20 jaar geen loonsverhoging hebben gekregen. De regering sprak kort geleden nog over 35 euro netto opslag, maar de onderhandelingen zijn daarover afgesprongen. “Daarnaast is er ook geen zicht op een nieuwe pensioenregeling.” Dat was volgens Goos de druppel die de emmer deed overlopen.

De vakbonden willen met de acties minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) onder druk zetten. Maar dat zorgt voor veel hinder, en dat nu ons land opnieuw te maken krijgt met tegenslagen zoals stijgende besmettingen en nieuwe coronamaatregelen. “Het is natuurlijk nooit het goede moment voor zulke acties”, zegt Goos. “Maar de politie is tijdens de crisis blijven werken, zonder dat ze daarvoor financieel beloond is. Bedrijven en de private sector hebben wél een tegemoetkoming gekregen, maar de politie is uit de boot gevallen.”

Loze beloftes

Door de hinder kwamen er getuigenissen binnen van mensen die niet op tijd op hun werk geraakten. Zo was er een dokter die zijn patiënt op de operatietafel heeft moeten laten wachten. “De hinder voor de bevolking mag de minister van Binnenlandse Zaken voor haar rekening nemen”, zegt Goos. “Als er geen loze beloftes zouden geweest zijn, dan hadden we niet in deze situatie gezeten. We plannen ook een boetevrije week, waarvan we denken dat er weinig mensen rouwig tegenover zullen staan.”

De vakbonden zijn voorlopig niet van plan om te stoppen, tenzij er een “ernstig financieel signaal” komt. Goos zegt dat er veel steun komt van de politie zelf. “De acties zullen afhangen van de vorderingen van de onderhandelingen, tot spijt van de mensen die daar last van ondervinden.”

Constructieve aanpak

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) blijft wel bereid om naar oplossingen te zoeken voor de onvrede bij de politie. Dat zei CD&V-staatssecretaris Sammy Mahdi donderdagmiddag in haar naam in de Kamer, waar vragen werden gesteld over de politieacties.

“Minister Verlinden kiest voor de constructieve aanpak via dialoog, en ik steun haar daarin”, zei Sammy Mahdi. “Ze blijft bereid om te zoeken naar oplossingen en de onderhandelingen constructief verder te zetten.”

De staatssecretaris riep de politieagenten op om rond de onderhandelingstafel naar een oplossing te zoeken. “Met rookbommen afvuren en files veroorzaken help je niemand vooruit, en al zeker niet de burger die in deze het slachtoffer is.”

 

LEES OOK:

Horeca lijdt onder file door politieactie: “Klanten hebben afgebeld en mijn personeel was te laat”

Zo kan het ook: terwijl dokter die operatie moet uitvoeren vastzit door politieactie, escorteren lokale agenten andere arts wél door file

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER