© ATV

Sneltests aan de deur? Plein Publiek flikt het in enkele dagen tijd: “Geen test, geen party”

Antwerpen -

Zijn jongeren echt gekant tegen zelftesten om op een feestje binnen te mogen? De Antwerpse evenementenlocatie Plein Publiek schakelde supersnel en kreeg online meteen honderden positieve reacties. “Aan maskers doen we niet mee. We gaan voor de sneltests, al vrees ik wel dat er veel positieve gaan uitkomen.”

Voor nauwelijks 4 euro extra zullen bezoekers van Plein Publiek een goedgekeurde sneltest ondergaan aan de ingang. “Met eigen personeel en verplegers die we nog verzamelen denken we op twee uur zo’n vijfhonderd mensen te kunnen testen”, zegt mede-uitbater Nelson Donck. Iedereen kan dat kwartiertje wachten in onze verwarmde containers.”

Donck laakt wel de ronduit onduidelijke regels: “Waarom moet onze sector testen, en pakweg mensen op het vliegtuig niet? Moeten wij zelf de klanten testen, met medisch geschoold personeel? Of mag de bezoeker het zelf doen? En is het een sneltest of zelftest? Zelfs de stad weet het niet. We gaan alleszins ons best doen. Ze hebben ons met de barslechte communicatie goed liggen gehad, maar we mogen niet bij de pakken blijven zitten. We willen vooruitkijken en ons zo goed mogelijk organiseren”, zegt Donck.

 © Nattida-Jayne Kanyachalao

“We hebben ook geluk dat we de plaats hebben. Aan sommige clubs zal het testen op straat moeten. Morgen is de eerste avond. We zullen zien. In Berlijn testen ze ook al even en dat gaat goed. Maar hier is het zo plots.”

“Vrees voor veel positieve testen”

Toegang met mondmasker was ook een optie. “Nee, het mondmasker is niet doenbaar voor de mensen. Ook niet qua controle. Ik ben wel heel benieuwd naar het aantal positieve testen. Ik vrees dat het hoog gaat zijn. Uiteraard is het goed dat die mensen dan niet binnen kunnen. Op dat vlak denk ik dat een test ook beter is dan een masker.”

Plein Publiek kondigde het initiatief alvast aan op Facebook. Daar kwamen meteen enkele honderden positieve reacties op. De vraag zal zijn hoeveel mensen de sneltest afschrikt, en of dat feestjes naar andere plekken zal brengen. Of is dit toch de manier om het nachtleven veilig te houden?

Geen vaccin? Twee keer testen

Eén situatie is wel vrij absurd. Wie niet gevaccineerd is, moet zich voor een groene coronapas eerst laten testen. Wil hij het nachtleven in, dan moet hij zich daar nóg eens testen. Die interpretatie klopt, bevestigt het kabinet van de federale minister van Volksgezondheid.

 (cm)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen