©  BELGA

Meer dan 700.000 werknemers krijgen vanaf eind 2022 voor het eerst jobbonus

Vanaf eind 2022 krijgen 716.601 werknemers in Vlaanderen voor het eerst een jobbonus. Dat is de bonus tot 600 euro per jaar voor wie minder dan 2.500 euro bruto per maand verdient. De jobbonus is een van de vier arbeidsmarktmaatregelen die de Vlaamse regering vrijdag op voorstel van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits een eerste keer principieel heeft goedgekeurd.

De Vlaamse jobbonus is een van de grote beloftes in het regeerakkoord van de regering-Jambon. Werken moet meer lonen en het verschil tussen werken en niet-werken moet groter worden, is de filosofie achter de maatregel. Concreet zullen vanaf eind 2022 ruim 716.000 werknemers met een brutoloon onder de 2.500 euro per maand een bonus ontvangen. Het bedrag van die bonus daalt naargelang het brutoloon hoger is. Concreet: wie minder dan 1.800 euro bruto verdient, ontvangt het maximum van 600 euro netto, wie 2.500 euro bruto verdient, ontvangt nog 20 euro.

Naast de jobbonus voor werknemers zullen ook werknemers met een laag inkomen die ondernemer worden een jobbonus+ of starterspremie ontvangen. Die premie moet het ondernemerschap stimuleren. Ruim 12.000 startende ondernemers zouden twee keer een premie van 600 euro kunnen krijgen. Verder wordt de transitiepremie, de premie die werkzoekenden moet stimuleren om zelfstandige in hoofdberoep te worden, uitgebreid.

Zoals ook aangekondigd in de Septemberverklaring maakt de Vlaamse regering de doelgroepkorting voor oudere werknemers, de vermindering van de werkgeversbijdrage aan de sociale zekerheid, wel selectiever. Door de stijgende werkzaamheidsgraad bij 55-plussers wordt de leeftijd voor het ontvangen van de korting geleidelijk opgetrokken van 58 jaar naar 61 jaar in 2024.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer