©  BELGA

Meer dan 700.000 Vlamingen krijgen vanaf eind volgend jaar jobbonus tot 600 euro

Vanaf eind 2022 krijgen 716.601 werknemers in Vlaanderen voor het eerst een jobbonus. Dat is de bonus tot 600 euro per jaar voor wie minder dan 2.500 euro bruto per maand verdient. De jobbonus is een van de vier arbeidsmarktmaatregelen die de Vlaamse regering vrijdag op voorstel van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits een eerste keer principieel heeft goedgekeurd.

LEES OOK. Huishoudhulpen dreigen met staking: “Wij moeten betalen om te gaan werken”

De Vlaamse jobbonus is een van de grote beloftes in het regeerakkoord van de regering-Jambon. Werken moet meer lonen en het verschil tussen werken en niet-werken moet groter worden, is de filosofie achter de maatregel. De bonus moet ook een hefboom zijn om de werkzaamheidsgraad op te krikken. “We zitten nu aan 75 procent, maar de ambitie is 80 procent”, aldus minister-president Jan Jambon.

Concreet zullen vanaf eind 2022 ruim 716.000 werknemers met een brutoloon onder de 2.500 euro per maand een bonus ontvangen. Het bedrag van die bonus daalt naargelang het brutoloon hoger is. Concreet: wie minder dan 1.800 euro bruto verdient, ontvangt het maximum van 600 euro netto, wie 2.500 euro bruto verdient, ontvangt nog 20 euro.

Volgens minister van Werk Crevits zal een kwart van de werkende Vlamingen in aanmerking komen voor de jobbonus. “Denk aan de huishoudhulpen, de kinderopvangbegeleiders, mensen die aan de kassa werken, chauffeurs... Al die beroepsgroepen kunnen de bonus krijgen”, legt de CD&V-minister uit.

Volgens minister van Financiën Matthias Diependaele zal de uitbetaling van de jobbonus geautomatiseerd verlopen via de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel).

Ondernemerschap stimuleren

Naast de jobbonus voor werknemers zullen ook werknemers met een laag inkomen die ondernemer worden een jobbonus+ of starterspremie ontvangen. Die premie moet het ondernemerschap stimuleren. Een werknemer met een brutoloon tot 2.500 euro die de overstap maakt naar een zelfstandige activiteit zal twee keer een premie van 600 euro kunnen krijgen. De eerste keer wanneer hij start als zelfstandige, de tweede keer als hij na een jaar nog actief is als ondernemer.

Ook wie al zelfstandig is in bijberoep kan deze premie ontvangen bij een overstap naar een voltijdse zelfstandige activiteit. In totaal zullen jaarlijks ongeveer 12.000 startende ondernemers deze premie kunnen ontvangen.

Transitiepremie

De Vlaamse regering breidt daarnaast ook de transitiepremie uit. Dat is de premie die werkzoekenden moet stimuleren om zelfstandige in hoofdberoep te worden. Oorspronkelijk was die premie beperkt tot werkzoekenden ouder dan 45 jaar die zelfstandige werden in hoofdberoep. Eerder dit jaar werd de premie al uitgebreid naar alle werkzoekenden.

Vrijdag heeft de regering beslist die uitbreiding structureel te maken. De premie bedraagt 7.800 euro en wordt maandelijks uitbetaald over een periode van twee jaar. Ook niet-actieven die geen uitkering krijgen, zullen de premie kunnen aanvragen als ze de stap naar ondernemen in hoofdberoep zetten. Voor hen is de premie wel beperkt tot maximum 3.900 euro voor een periode van twee jaar.

Zoals door minister-president Jan Jambon aangekondigd in de Septemberverklaring maakt de Vlaamse regering de doelgroepkorting voor oudere werknemers selectiever. Door die korting moeten er voor oudere werknemers minder werkgeversbijdragen betaald worden aan de sociale zekerheid. Door de stijgende werkzaamheidsgraad bij 55-plussers wordt de leeftijd voor het ontvangen van de korting geleidelijk opgetrokken van 58 jaar naar 61 jaar in 2024. “Met deze hervorming worden de middelen efficiënter ingezet”, aldus minister Crevits.

De doelgroepkorting voor het aanwerven van oudere werkzoekenden wordt niet aangepast. Wel wordt de aanwervingspremie voor langdurig werkzoekenden gewijzigd. Dat is een premie die werkgevers krijgen voor het aanwerven van mensen die al twee jaar of langer op zoek zijn naar een job. Die doelgroep wordt nu uitgebreid. Vanaf 1 januari 2022 krijgt een werkgever die aanwervingspremie voor het aanwerven van langdurig werkzoekenden tussen 25 en 58 jaar, waar dat vroeger tot 55 jaar was.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER