Direct naar artikelinhoud
NieuwsChina

Tennisbond WTA dreigt banden door te snijden met China vanwege verdwenen speelster Peng

Peng ShuaiBeeld REUTERS

De mondiale bond voor tennissters WTA dreigt de nauwe relaties met China te verbreken als er niet meer duidelijkheid komt over de situatie van ex-speelster Peng Shuai. China organiseert jaarlijks elf tennistoernooien en de lucratieve WTA-finals.

Van de 35-jarige Peng, ooit nummer één in het dubbelspel, is niets meer vernomen sinds ze op 2 november voormalig Chinees vicepremier Zhang Gaoli op sociale media beschuldigde van seksueel misbruik. Donderdag kreeg de WTA een mail waarin Peng zou schrijven “niet vermist” en veilig te zijn. Maar de bond gelooft niet dat de mail van haar komt.

“Peng Shuai moet vrijuit kunnen spreken, zonder dwang of intimidatie van wie dan ook”, zegt de bond in een verklaring. De WTA vindt dat de aantijgingen tegen Zhang onderzocht moeten worden “met volledige transparantie en zonder censuur”. 

WTA-baas Steve Simons voerde de druk op China vrijdag op. De toernooien kunnen verdwijnen uit het land als de regering niet aantoont dat Peng veilig is. “We zijn bereid onze zaken daar weg te halen en alle complicaties te accepteren die dat met zich meebrengt”, zei hij tegen CNN. “Dit is groter dan dat.”

De belangen zijn groot. De WTA organiseert elf toernooien in China en heeft een deal om vanaf 2019 tien jaar lang de wereldfinales in de zuidelijke miljoenenstad Shenzhen te houden – hoewel dat alles sinds het uitbreken van de pandemie stilligt.  Zondag zei Simons tegen The New York Times dat Chinese investeerders en sponsors meer dan 1 miljard dollar in de wereldfinales stoppen en het prijzengeld hebben verdubbeld naar 14 miljoen dollar (12,4 miljoen euro).

“We laten vandaag de dag te vaak zaken, politiek en geld voorschrijven wat goed is en wat fout”, zegt Simons tegen CNN. Hij prees Pengs “standvastigheid”, wetende wat de consequenties in China kunnen zijn. “We moeten voor haar opkomen en gerechtigheid eisen. We moeten keuzes maken, gebaseerd op goed en fout. Punt uit.”