Direct naar artikelinhoud
NieuwsChina

‘Vermiste Chinese tennisster Peng Shuai duikt op op videobeelden’

Een videostill van beelden waarop Peng Shuai te zien is tijdens een etentje met haar coach en vrienden.Beeld via REUTERS

Op sociale media werden beelden gedeeld van de Chinese tennisster Peng Shuai, die al weken vermist was nadat ze op sociale media meedeelde dat ze door de Chinese vicepremier gedwongen werd tot een seksuele relatie. De videobeelden zijn van een etentje op restaurant en een tennistoernooi in Beijing dat werd georganiseerd door China Open. De echtheid van de beelden kon voorlopig nog niet worden geverifieerd door een onafhankelijke bron.

Peng is te zien tussen de gasten op de Fila Kids Junior Tennis Challenger. Ze draagt een donkerblauwe vest en een witte broek, volgens foto’s die werden gepubliceerd op de officiële pagina van het evenement op WeChat.

De 35-jarige Peng, voormalig nummer 1 van de wereld in het dubbelspel niet meer in het openbaar te zien of te horen sinds ze op 2 november op de Chinese sociale media zei dat de voormalige vice-premier Zhang Gaoli haar tot seks had gedwongen en dat ze later een relatie hadden met wederzijds goedvinden.

Noch Zhang, noch de Chinese regering hebben gereageerd op haar beschuldiging. Peng’s bericht op sociale media werd snel verwijderd en discussies over het onderwerp zijn verboden in China, waar het internet zwaar gecensureerd wordt.

Twitter bericht wordt geladen...

Echtheid?

Hu Xijin, de redacteur van de door de staat gesteunde krant Global Times, tweette eerder vandaag over Pengs aanwezigheid op het toernooi. De Global Times wordt uitgegeven door People’s Daily, de officiële krant van China’s heersende Communistische Partij.

Op video’s die door Hu en een verslaggever van Global Times werden gepost is een glimlachende Peng Shuai te zien, die zwaaide en handtekeningen uitdeelde aan kinderen. De echtheid van de video kon voorlopig nog niet worden geverifieerd door een onafhankelijke bron. 

Twitter bericht wordt geladen...

Daarnaast publiceerde Hu twee video’s van Peng in een restaurant in Beijing. In een van de video’s zit de tennisster aan tafel met haar coach en een aantal vrienden. Een van de aanwezigen lijkt te zeggen dat het “morgen 20 november is”, wat erop zou wijzen dat de beelden vrijdag werden gemaakt. Hu beweerde zaterdag dat de tennisster “uit vrije wil” thuisbleef en dat ze “snel” weer in het openbaar zou verschijnen.

Onder andere de VN, VS en het het Verenigd Koninkrijk uitten de voorbije weken hun bezorgdheid en willen verifieerbare bewijzen dat Peng nog in leven is. De Women’s Tennis Association (WTA) heeft ermee gedreigd toernooien uit China terug te trekken.

Twitter bericht wordt geladen...

De directeur van tennisbond WTA, Steve Simon, zei in een reactie dat hij blij is om de beelden te zien, maar dat hieruit niet duidelijk wordt of Peng zelf beslissingen kan maken en acties ondernemen. “Deze video alleen is niet genoeg”, aldus Simon.