Brasschaats ziekenhuis AZ Klina laat geen bezoek meer toe na corona-uitbraak: “Moeilijke beslissing in het belang van onze patiënten”

Brasschaat -

Sinds zaterdag is er in AZ Klina geen bezoek meer toegelaten. De maatregel komt er nadat steeds meer patiënten positief testten op Covid-19. In bepaalde gevallen worden er wel uitzonderingen toegestaan. “Bezoekers en patiënten reageren gemengd op de beslissing, maar de meesten hebben er wel begrip voor”, klinkt het.

David Van Turnhout

“Wanneer onze patiënten het ziekenhuis binnenkomen, worden ze meteen getest op corona”, zegt Joanne De Rouck van AZ Klina. Dat betekent dus dat alle patiënten die in het ziekenhuis liggen negatief zijn binnengekomen. Helaas bleken velen onder hen later alsnog positief te testen, een besmetting die dus alleen maar door bezoek kan overgedragen zijn. “Dat is ook bevestigd door onze contact tracing.”

Daarop besliste de ziekenhuisdirectie om alle bezoek op te schorten, al gelden er wel enkele uitzonderingen. Op de materniteit zijn partners bijvoorbeeld nog wel toegelaten. Ook langdurig opgenomen patiënten mogen in bepaalde gevallen nog bezoek ontvangen, en op pediatrie mogen ouders uiteraard ook bij hun kinderen blijven. “We weten dat dit geen makkelijke maatregel is en we proberen dan ook menselijk te blijven. We vinden dit zelf ook heel erg”, klinkt het.

LEES OOK: Nog geen bezoekverbod in alle ziekenhuizen, wel uitgestelde zorg door personeelstekort

De meeste bezoekers tonen volgens de ziekenhuisdirectie wel begrip voor de maatregel, al valt het voor sommigen toch zwaar. Hoe lang het bezoekverbod geldt, is momenteel nog niet duidelijk. Zolang de situatie in de samenleving ongunstig evolueert, zal het ziekenhuis genoodzaakt zijn om de besmetting van patiënten zoveel mogelijk te verhinderen.

Raadpleeg de bezoekregeling hier.

Uitgestelde zorg

Bij Klina worden er, net als in andere ziekenhuizen, door corona behandelingen uitgesteld. “Er valt meer zorgpersoneel uit door corona, waardoor we het moeilijk hebben om de reguliere zorg te blijven garanderen”, aldus De Roeck. Zolang het aantal besmettingen in de samenleving blijft stijgen, is er voor de ziekenhuizen nog niet meteen verbetering in zicht. “We verwachten zeker nog een toename van het aantal opgenomen patiënten”, zegt De Roeck. Het ziet er dus naar uit dat de maatregelen nog even blijven gelden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER