Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Premier De Croo veroordeelt rellen bij coronabetoging: ‘Crimineel en walgelijk’

Premier Alexander De Croo.Beeld BELGA

Premier Alexander De Croo (Open Vld) veroordeelt scherp de rellen die zijn ontstaan bij de betoging tegen het coronabeleid, gisteren in Brussel. ‘Betogen is toegestaan, maar het geweld is absoluut onaanvaardbaar. Dit is crimineel gedrag en absoluut walgelijk’, zegt hij bij VRT NWS. 

Volgens De Croo hebben we maar één doel vandaag: samen vechten tegen het virus. “Een gevecht tegen elkaar is het laatste wat we nodig hebben.”

35.000 mensen namen zondag deel aan de manifestatie, veelal gewone betogers die vreedzaam manifesteerden voor vrijheid. Een bont allegaartje aan betogers was het, die vooral gemeen hadden dat ze geen mondmasker droegen. Ook antivaxers, rechtse en extreemrechtse manifestanten stapten mee.

Zware rellen

In de marge van de optocht kwam het tot zware rellen. De politie moest geregeld het waterkanon en traangas inzetten. Dat gebeurde al een eerste keer iets voor 15 uur, nadat betogers met vuurwerk gooiden naar de politie. Ook elders werd met vuurwerk of andere projectielen naar de politie gegooid.

Er vielen verschillende gewonden, onder wie drie agenten. Twee van de drie gewonde agenten zijn elf dagen arbeidsongeschikt, de derde agent kan vier weken niet werken. Alledrie werden ze naar het ziekenhuis overgebracht. Langs de kant van de betogers werd één iemand naar het ziekenhuis overgebracht, voor een verwonding aan de hand.

Ook de materiële schade is groot. De ruiten van winkels en gebouwen sneuvelden. Hier en daar werden containers, vuilbakken en paletten in brand gestoken. Ook enkele combi’s werden vernield. Om de daders te identificeren, zullen de beelden van de bewakingscamera’s geanalyseerd worden.