Gevaccineerd of niet gevaccineerd? Dit leren de cijfers op intensieve zorgen ons

 © SM 

We leren hoe langer hoe meer over de samenstelling van de coronapatiënten die deze vierde golf op intensieve zorg belanden. Hoeveel van hen zijn gevaccineerd? En hoeveel van de niet-gevaccineerden hadden hun opname kunnen vermijden door een prik te laten zetten?

dds

526 patiënten zijn in de eerste helft van november door covid op intensieve zorg beland. Een groot deel van die opnames had vermeden kunnen worden, ­leren de jongste cijfers van Scien­sano. Een niet-gevaccineerde 18- tot 64-jarige had in die periode immers acht keer meer kans om op ­intensieve zorg te belanden. Voor een 65-plusser was dat vijf keer meer.

LEES OOK. ‘Domme egoïsten’ versus ‘de blinde volgelingen’: kan de kloof tussen wel- en niet-gevaccineerd nog gedicht worden?

Concreet betekent het dat 99 van de 113 niet-gevaccineerde min-65-jarigen níét op intensieve zorg waren beland als ze hun kans op een ernstige verwikkeling even sterk hadden ge­reduceerd als gevaccineerden. Dat geldt ook voor 55 van de 68 niet-gevaccineerde 65-plussers.

Onderschatting

Door vaccinatie had dus in totaal één op de drie ­covid-opnames vermeden kunnen worden. Dat is wellicht een onderschatting. Het is immers aan­nemelijk dat het virus minder zou circuleren als iedereen gevaccineerd was – al waren de maat­regelen en contacten dan mogelijk ook anders. Momenteel ligt de besmettingskans voor niet-gevaccineerde Belgen ­ouder dan twaalf jaar ruim 1,6 keer hoger.

LEES OOK. Waarom zijn zelftests in België zo duur?

Niet tot nul herleid

De cijfers maken duidelijk dat de keuze om zich niet te laten vaccineren ook gevolgen heeft voor de rest van de bevolking. En daarnaast leren ze ook dat minstens de helft van de patiënten op intensieve zorg wel volledig gevaccineerd is. Het toont dat vaccinatie de kans op ernstige covid-19 wel sterk vermindert, maar niet tot nul herleidt. De grootste groep van die gevaccineerde patiënten is ouder dan 65. Wie precies de mensen zijn die ondanks het vaccin toch op intensieve belanden, is onduidelijk. Scien­sano werkt aan een studie.

Uit getuigenissen van artsen zou het vooral gaan om mensen met onderliggende aandoeningen, of een zwak immuunsysteem. Net als in het buitenland. In Ierland heeft 97 procent van de gevaccineerde patiënten op IC zeker één onderliggende aandoening.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer