Burgemeester Ward Kennes van Kasterlee (rechts) ging eind juni nog op bezoek in de 3master. Die secundaire school in Kasterlee ging woensdag voor enkele dagen dicht door coronaproblemen. © RR

Kasterlee in alarmfase door slechte coronacijfers: “De lat moet voor onszelf hoger”

Kasterlee -

Burgemeester Ward Kennes (CD&V) van Kasterlee lanceert een nadrukkelijke oproep naar zijn inwoners om de coronamaatregelen na te leven en de sociale contacten te beperken. Door de hoge coronacijfers heeft de Vlaamse overheid Kasterlee in alertfase of alarmfase geplaatst. “Enkel mondmaskers dragen en ruimten verluchten blijken niet te volstaan”, zegt Ward Kennes. De secundaire school van de 3master is intussen dicht en basketbalclub Baskas schortte de jeugdwerking op.

Bart Van den Langenbergh

De vierde coronagolf heeft Kasterlee zwaar te pakken, met intussen al 452 besmettingen per week in de gemeente en de situatie lijkt niet meteen te keren. Door deze barslechte cijfers heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) Kasterlee in alertfase gezet. Naast de verstrengde coronamaatregelen van de federale overheid heeft de gemeente Kasterlee zelf alle evenementen die ze zelf organiseert tot eind januari geschrapt. Ook heel wat verenigingen hebben bijeenkomsten uitgesteld of afgelast.

Sociale contacten

Burgemeester Ward Kennes van Kasterlee maant de bevolking verder aan tot voorzichtigheid zodat het tij gekeerd kan worden. “Ondanks het feit dat we zeer goede vaccinatiecijfers hebben en onze inwoners zich goed aan de opgelegde maatregelen houden, blijft het de slechte richting uitgaan met het aantal besmettingen in onze gemeente”, stelt de burgemeester. Tijdens een overleg met de Eerstelijnszone Middenkempen bleek volgens de burgemeester dat zelfs met de huidige maatregelen de piek van de besmettingen en ziekenhuisopnames pas tegen half december wordt verwacht.

De burgemeester roept iedereen dan op om zich maximaal aan de basisregels te houden: handen ontsmetten, afstand houden, mondmasker dragen en de sociale contacten zo veel mogelijk beperken. Vooral dat laatste is volgens Ward Kennes belangrijk door de zeer besmettelijke variant van het virus.

Acute druk

“Enkel mondmaskers dragen en ruimten verluchten blijken niet te volstaan om de verspreiding van het virus in te dijken”, zegt de burgemeester. “We weten dat veel mensen getroffen zijn door het coronavirus zonder dat ze ernstige gezondheidsklachten ontwikkelen. Dat geeft een vals gevoel van veiligheid. Zeer verontrustend is dat meer en meer mensen de medische zorgen niet meer krijgen die ze nodig hebben door de situatie in onze Kempense ziekenhuizen. De acute druk van de coronapatiënten schuift andere noodzakelijke behandelingen naar achter. Ook daarom is het belangrijk dat we niet alleen de algemene regels nauwgezet naleven, maar voor onszelf de lat nog iets hoger leggen.”

3master en Baskas

Intussen ging de secundaire afdeling van de 3master in Kasterlee, een school voor buitengewoon onderwijs, woensdag dicht. Door een groot aantal afwezige leraren omwille van een coronabesmetting of quarantaine blijft de school zeker gesloten tot en met vrijdag 26 november. Ook basketbalclub Baskas uit Kasterlee besliste woensdag om de jeugdwerking stil te leggen tot 2 januari 2022. “Met zeer hoge besmettingscijfers en quarantaine gevallen en besmettingen binnen onze club, vinden wij het niet verantwoord om verder te basketten”, luidt het bij het bestuur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER